JAZZ CAFE - czego słuchamy

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy

Post autor: Szelak »

SimonTemplar pisze:
04 wrz 2022, 14:00
Nigdy nie mów nigdy :naughty: ;) Jak sam piszesz zajawka na kontrabas już jest ;). Zaraz Cię tu nawrócimy :D lub może komu innemu się spodoba
Zajawka ta to jest od praktycznie zawsze. Nie ma co nawracać, bo mam ogromne uznanie dla tego nurtu muzyki, który dał początek szeroko rozumianej muzyce rozrywkowej. Ujmując inaczej, bez jazzu nie było by bluesa, rocka, punkrocka czy nawet popu. Jazz nie dość, że wpłynął na rozwój innych nurtów muzycznych, to także sam ewoluował i ewoluuje tworząc coraz to nowe odmiany. Jest to muzyka żywa i niewyczerpana. Żeby co do tego nie było sporu. Nie jest to też muzyka łatwa w odbiorze, aczkolwiek jak ktoś ją pozna to będzie czerpał z radością. Sęk w tym, że słucham dużo gatunków muzyki, a jazz raczej fragmentarycznie.
Dzięki za te przykłady, które tu podajecie, bo jest to zawsze bardzo pomocne i można zawsze coś ciekawego dla siebie znaleźć.
Druga sprawa to koszty, no bo nie oszukujmy się, że są to niszowe nagrania, a nisza bardzo często charakteryzuje się tym, że produkt jest drogi.
Ale dziękuję za wszelkie podpowiedzi, a i wątek jest ciekawy od samego początku bo można coś ciekawego odkryć.
Kam1216

Post autor: Kam1216 »

Świetny koncert, :clap: :clap: :clap: muszę wreszcie drugą część kupić. ;) Te reedycje z epoki są bardzo dobre, miałem okazję porównać moje oryginał 6- eye stereo pierwszej części ibrzmią bardzo podobnie. :whistle:
Technics MA1 + Denon Dl-109d/Technics P33
+ Denon PMA 1600ne
Awatar użytkownika
Szelak

piotrjazz pisze:
:shock: szczerze mlodego Eastwoda nigdy nie slyszalem. A stary wiadomo i filmy takze dokumentalne i jego legendarna kolekcja winyli :whistle:
"Bird" jest tak genialnym filmem, ze ludziie ktorzy za jazzem nie przepadaja sa zachwyceni takze.
No co nie wystarczy ciekawa historia trzeba ja umiec opowiedziec ;)
Wityraznie milosc do jazzu pomogla :D
O kolekcji winyli Eastwooda nigdy nie słyszałem, choć jestem wielbicielem jego talentu od ponad 35 lat. To, że to zagorzały jazzman to wiem.
"Bird" jest filmem genialnym, ale chyba nie dla zwykłego śmiertelnika, bo film poniósł całkowitą klapę. Ja sam uważam, go za bardzo trudny w odbiorze. Jako ciekawostkę dodam, że jeśli chodzi o linię dźwiękową, to początkowo myślano o tym by ktoś spróbował naśladować Parkera, jednak ostatecznie zadecydowano, że użyje się oryginalnych nagrań Parkera. To jest to oryginalny saksofon Parkera (rzeczywiście gra to sam Parker), a tylko dograno tło, które nie jest już oryginalne. Jak na tamte czasy, tj rok 1988, było to ambitne podejście, które się całkowicie udało, no bo wiadomo, że Birda mógł grać tylko sam Bird. Inżynierowie dźwięku spisali się na medal.
Muszę po latach jeszcze raz go zobaczyć, najlepiej z rodziną.
Załączniki
A58333DF-E2BC-4194-8294-181BB0186285.jpeg
5E329900-BBE5-49D0-B8F9-66C2E1F21F87.jpeg
Awatar użytkownika
tomaszek
Gramofon: Pioneer PL-50L

Post autor: tomaszek »

Bill Evans Trio - at Shelly's Manne-Hole
https://www.discogs.com/release/2875627 ... California

Świetny koncert, o którym basista - Chuck Isreales, napisał: "More than any other recording that I have made with Bill Evans, this one has a quality of "Surprise! You're on Candid Camera."
no i prawdę mówił :D
Załączniki
IMG_20220904_200217-01.jpeg
Pioneer PL-50L + MC-1000 / MIT-1 / AT-33PTG mk1 / V15 III L-M (SAS) + Husariaa v2 / SUTy + LAR IA-200HB + M-S Mezzo 8
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
Atoll DR200SE + DAC by Martynka
Awatar użytkownika
Szelak

SimonTemplar pisze:
Szelak pisze:
04 wrz 2022, 11:26
Ciekawy jestem, czy Panowie koledzy z tego forum go znacie i co sądzicie o jego dokonaniach?
Bardzo ciekawy wpis. :clap: Nie znałem go ale drugiego syna Clinta, Scotta już tak.
Szelak pisze:
04 wrz 2022, 11:26
Fanem jazzu nie jestem, i chyba już nie zostanę, ale lubię bardzo kontrabas za swój niezwykle niski dźwięk.
Nigdy nie mów nigdy :naughty: ;) Jak sam piszesz zajawka na kontrabas już jest ;). Zaraz Cię tu nawrócimy :D lub może komu innemu się spodoba

Paul Chambers Quartet – Bass On Top
https://www.discogs.com/release/1716574 ... ass-On-Top
Basu mamy tu pod dostatkiem. Świetny, w pełni analogowy album od TP. Nic dodać nic ująć. Uwielbiam. :clap:
pch.jpg
No rzeczywiście, wyśmienity album, bardzo mi się podoba, ale ten co pokazałeś z tą okładką to kosztuje koło 3 stów.
Znalazłem ten sam tytuł ale z innymi okładkami 3 razy tańsze.
Czy którąś z nich warto kupić???
Załączniki
5060397601940.jpg
PAUL-CHAMBERS-QUARTET-BASS-ON-TOP-1-LP.jpg
PAUL-CHAMBERS-QUARTET-BASS-ON-TOP-1-LP-EAN-GTIN-8719039005697.jpg
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

Szelak pisze:
04 wrz 2022, 20:59
Znalazłem ten sam tytuł ale z innymi okładkami 3 razy tańsze. Czy którąś z nich warto kupić???

Szczerze wątpię.
Nie podałeś linków. Jak nowe w tej cenie to będzie im bardzo daleko do tej linkowanej przeze mnie. Będzie pewnie grać i tyle. Jak używki to też nie liczyłbym na jakąś okazję. Te czasy minęły. Nie zrozum mnie źle. Zdarzają się tanie i dobre alternatywy i nie wychwalamy tu uparcie i ślepo zasady "im drożej tym lepiej" Osobiście jednak staram się polecać w tym wątku bardzo dobre wydania płyt.
Linkowana płyta to wznowienie w pełni analogowe Tone Poet Series. Pozamiata na bank w samym już odsłuchu te tanie kopie. O jakości okładek itp nie wspomnę. Jako tania alternatywa do dobrego winyla to oczywiście streaming ;)
Awatar użytkownika
Szelak

Co tu podawać? Allegro.
https://allegro.pl/oferta/paul-chambers ... gKXY_D_BwE
Już na pierwszy rzut oka łatwo zauważyć, że płyta, którą Ty proponujesz to produkt mocno premium. Niestety cena jest bardzo wysoka. Nie ma problemu gdyby chodziło o album, bez którego nie można żyć, i człowiek latami go szukał. Inaczej ma się sprawa, gdy chciałbym mieć, ale życie bez niego, nie spowoduje, że nie będę mógł bez tego usnąć.
Poza tym ja chyba nawet nie mam sprzętu, który pozwoli usłyszeć wszelkie niuanse z tego, proponowanego przez Ciebie egzemplarza. I na kolejne inwestycje sprzętowe na pewno się nie skuszę, choć muszę przyznać, że i na sprzęcie, który mam też mogę odróżnić lepsze tłoczenie od gorszego.
Wątek, który założyliście razem z Piotrem jest bardzo ciekawy i będę tu zaglądał. Choćby dla edukacji.

PS. Tu była możliwość kupna tej płyty taniej, ale obecnie jest niedostępna. Poprosiłem o powiadomienie o dostępności. Może?
https://winylownia.pl/pl/products/paul- ... query_id=1
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

Szelak pisze:
05 wrz 2022, 08:04
Co tu podawać? Allegro.
Ano warto aby sprawdzić co to za album. To ważne jak ci zależy na udanym zakupie. Vinyl passion z tego linka to firma nowa w miarę pokroju Vax Tine, DOL. Powstawały jak grzyby po deszczu z 10 lat temu aby załapać się na modę na winyle. Cyfrowe żródło dźwięku często nawet nie mają dostępu do plików cyfrowych wysokiej jakości nie mówiąc już o dostępie do analogowych taśm co kosztuje! Znam przypadki łamania praw autorskich i klepania tych płyt bez zezwolenia - piraty. Tani produkt dla mas aby zaspokoić rynek. Tyle. Jak komuś to pasuje bo tanio i chce koniecznie mieć wersje winylowa to jest to jakiś wybór. Z pewnością są wśród nich wydania tanie i dobrze brzmiące ale ja tu nie pomogę aby takowe wskazać z prostego powodu. Wolę nie tracić czasu i skupić się na wydawnictwach o dobrej reputacji. Jak chodzi to tanie wydania to wolałbym pozostać przy streamingu niż to kupić. Już to przerabiałem. Dla mnie to nie ma sensu i wyrzucanie kasy w błoto. Mogę podać więcej argumentów jak trzeba. Kiedyś pisałem: „Nie stać mnie na tanie płyty” i dalej się tego trzymam i polecam rozwadze. Tak mi chodzi po głowie założenie nowego tematu: dlaczego nie warto kupować tanich nowych wznowień winyli” i chyba się do tego zabiorę. No offence Szelak i pozostali panowie, to tylko moje przemyślenia i doświadczenia. :handgestures-thumbupleft:
Awatar użytkownika
Szelak

SimonTemplar pisze:
05 wrz 2022, 08:42
No offence Szelak i pozostali panowie, to tylko moje przemyślenia i doświadczenia. :handgestures-thumbupleft:
Nie ma powodu. Ja wcale nie podchodzę do kupna winyli w sposób lekceważący. Twoje spostrzeżenia są bardzo cenne. Dziękuję.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Szelak pisze:
04 wrz 2022, 15:32
bez jazzu nie było by bluesa
A nie odwrotnie? Wydawało mi się, że jazz ewoluował z połączenia bluesa, folku, ragtime :think: Ale nie znam się na jazzie, niech się wypowiedzą nasi forumowi specjaliści.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

tomaszek pisze:
04 wrz 2022, 20:17
Bill Evans Trio - at Shelly's Manne-Hole
https://www.discogs.com/release/2875627 ... California

Świetny koncert, o którym basista - Chuck Isreales, napisał: "More than any other recording that I have made with Bill Evans, this one has a quality of "Surprise! You're on Candid Camera."
no i prawdę mówił :D
:clap: :clap: :clap:
No miod moje serce. Evans the best :mrgreen:
Napisz jak te wydania.
Chciałem coś polecić z Evansa z Riverside, ale rekomendować box z AP to pachnie znęcaniem się nad portfelami :lol:
Albo sam zarekomenduj ;)
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

Szelak pisze:
04 wrz 2022, 20:59
Czy którąś z nich warto kupić???
Wybierz którąkolwiek i jej cena to jest dokładnie tyle, ile zaoszczędziłbyś dzięki rekomendacji Simona :mrgreen:

Kosztuje 300 teraz , ale pierwotnie prawdopodobnie 150. Jak sam napisałeś ,nie jesteś specjalnie napalony , to poczekaj na dodruk i kup taniej ;)

Dzięki rekomendacji Simona unikasz kosztownych błędów. A wracając do pierwotnej ceny płyty , bo do taka jest właściwym odnośnikiem, naprawdę 150 PLN to jest tak super drogo?
Polecamy tu naprawdę tylko sprawdzone i tytuly, i wydania.
Przejrzałem cały wątek raz jeszcze i nie znalazłem ani jednej pozycji niedostępnej lub za nierozsądną cenę.
A za to każda to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. W dodatku oszczędność w szukaniu i wydawaniu pieniędzy na nietrafione wydania. Powiem więcej niektóre okazują się dobra inwestycja , tak jak ten Chambers ,co kosztuje teraz dwa razy więcej niż pierwotnie ;)
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
Szelak

piotrjazz pisze:
05 wrz 2022, 13:54

Kosztuje 300 teraz , ale pierwotnie prawdopodobnie 150. Jak sam napisałeś ,nie jesteś specjalnie napalony , to poczekaj na dodruk i kup taniej ;)

Dzięki rekomendacji Simona unikasz kosztownych błędów. A wracając do pierwotnej ceny płyty , bo do taka jest właściwym odnośnikiem, naprawdę 150 PLN to jest tak super drogo?
Polecamy tu naprawdę tylko sprawdzone i tytuly, i wydania.
Jak by była za 150 zł, to już by była zamówiona, bez pytania Was o alternatywę, ale trzysta to już przesada.
Jeśli jest szansa na cenę ok 150 zł, to chętnie poczekam.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2022, 14:32 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

John Coltrane - Crescent

Wydanie ASS i bardzo dobrze wydane 130 zł ( nawiązując do ostatnich wpisów) - brać i nie marudzić:)

Sama płytka jest naprawdę dobra. Dużo bardziej zróżnicowana niż Ballads - muzycznie ciekawsza ale i troszkę bardziej wymagająca
Załączniki
IMG_20220905_135909_compress61.jpg
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
tomaszek
Gramofon: Pioneer PL-50L

Post autor: tomaszek »

pablos pisze:
05 wrz 2022, 14:11
John Coltrane - Crescent

Wydanie ASS i bardzo dobrze wydane 130 zł
Bardzo lubię! :clap: :clap: :clap:

a wisi u mnie na sprzedaż od dłuższego czasu i chętnych brak :roll:
Pioneer PL-50L + MC-1000 / MIT-1 / AT-33PTG mk1 / V15 III L-M (SAS) + Husariaa v2 / SUTy + LAR IA-200HB + M-S Mezzo 8
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
Atoll DR200SE + DAC by Martynka
ODPOWIEDZ