Philips 904 mark II - talerz
-
Witam
Ostatnio nabyłem gramofon marki Philips - model 904 mark II. Mam pytanie. Jak wyregulować talerz w tym modelu? Doprecyzowując: stojąc do gramofonu frontem, talerz opada na prawą stronę i ociera delikatnie o pudło.
Pozdrawiam
Ostatnio nabyłem gramofon marki Philips - model 904 mark II. Mam pytanie. Jak wyregulować talerz w tym modelu? Doprecyzowując: stojąc do gramofonu frontem, talerz opada na prawą stronę i ociera delikatnie o pudło.
Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chodzi o ten kombajn Philips Music Centre Mark II?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sA0ywzP7QVY[/youtube]
Talerza generalnie się nie reguluje. Podnieś go i zobacz czy nie masz czasem krzywej osi.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sA0ywzP7QVY[/youtube]
Talerza generalnie się nie reguluje. Podnieś go i zobacz czy nie masz czasem krzywej osi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Kocewicz
- Kontakt:
Jeśli łożysko jest wpuszczone w blaszaną ramę, to najlepiej po prostu naprostować siłą. Nie wiem jak jest to tam rozwiązane, może uraczysz nas jakimiś zdjęciami?
Are you Shure?
-
Tak dokładnie, to ten sam model. Czy mógłbyś mi to wyjaśnić łopatologicznie? Jestem tak zwanym świeżakiem w tym temacie. Jak zabrać się do tego bezpiecznie, żeby nic nie nabroić? Z góry dziękuje za cierpliwość. 
Niestety nie mam możliwości obecnie strzelić pomocnej fotografii, ale jutro najdalej pojutrze wykonam potrzebną sesję. Generalnie co Panowie polecacie? Bawić się z tym samemu, czy zdać się na do "fachowca"?

Niestety nie mam możliwości obecnie strzelić pomocnej fotografii, ale jutro najdalej pojutrze wykonam potrzebną sesję. Generalnie co Panowie polecacie? Bawić się z tym samemu, czy zdać się na do "fachowca"?
- Kocewicz
- Kontakt:
Jak nie boisz się popsucia (z reguły nie ma potrzeby się bać), to zrobisz to samemu. Ja bym to sam zrobił, jak masz blisko to możesz podrzucić i zobaczymy.
Coś się ostatnio chyba za bardzo reklamuję z usługami
Coś się ostatnio chyba za bardzo reklamuję z usługami

Are you Shure?
-
Pewnie masz rację Kocewicz, ale "...złe kilometry dzielą nas..." jak raczył poezją klasyk
Będzie ich ponad 200. Jestem z okolic Wrocławia. Jutro dorzucę kilka zdjęć.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Poleciłem podnieść talerz (od czegoś trzeba zacząć). Nie wiem czy poczyniłeś jakieś postępy w tym kierunku.kidd pisze:Generalnie co Panowie polecacie?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Naturalnie czynność podnoszenia talerza wykonałem kilkukrotnie, nim jeszcze zdecydowałem się zadać pytanie na forum. Co widać kiedy go podniosę? Trzpień osadzony jest w okręgu z tworzywa o średnicy kilku centymetrów. Na jego końcówkę od strony rewersu nałożony jest trybik i wchodzi w otwór z jakimś systemem zapadkowym, po prawej stronie. Na kręcącą talerzem podstawę nawinięty jest pasek, który w ruch wprowadza obrotowy element silniczka. Wspomniany trzpień, a wraz z nim i podstawa służące do osadzania talerza, podczas transportu były zabezpieczone dwoma śrubami, które to sprzedawca polecił mi wykręcić, aby talerz mógł swobodnie "bujać" się na resorach. Tak to określił. Uczyniłem to. Talerz kręci, choć ociera o budę. Mam nadzieję, że mój opis przynajmniej cokolwiek wniósł do tematu. Z braku okablowania od telefonu nie jestem w stanie dziś zrobić obiecanych zdjęć. Zamieszczę jej jutro. Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A czy oś talerza jest luźna czy też trzyma się sztywno? Może resorowanie jest przekrzywione... Sprawdzałeś poziomicą?
Czekamy na zdjęcia.
Kiedyś wszyscy mieli aparaty, dzisiaj wszyscy mają telefony bez kabli... raczej nie w tym kierunku powinien iść postęp użytkowy
Czekamy na zdjęcia.
Kiedyś wszyscy mieli aparaty, dzisiaj wszyscy mają telefony bez kabli... raczej nie w tym kierunku powinien iść postęp użytkowy

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Oś talerza jest sztywna. wszystko trzyma się za przeproszeniem kupy. Być może resorowanie o którym wspomniałeś rzeczywiście jest krzywe, ponieważ po zdjęciu talerza trzpień z podstawą są przechylone widocznie na prawa stronę. Co do postępu zgadzam się, choć mimo jego wad jeden przynajmniej plus jest bezdyskusyjny mianowicie: dzięki niemu, zdjęcia możemy umieszczać na ekranach kilkunastocalowych monitorów od ręki
No w moim przypadku prawie... Po południu jednak będą.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W takim razie od zmiany tego stanu rzeczy należałoby zacząćkidd pisze:Być może resorowanie o którym wspomniałeś rzeczywiście jest krzywe, ponieważ po zdjęciu talerza trzpień z podstawą są przechylone widocznie na prawa stronę.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem do końca czym są te trzy okrągłe elementy wystające z obudowy, ułożone w trójkąt, ale jeden z nich ewidentnie wystaje wyżej od pozostałych. Nie wiem czy ma to w ogóle kontakt z talerzem, ale to też pewnie świadczy o przekrzywieniu zawieszenia.
A czy talerz gramofonu w ogóle trzyma poziom? Bo jeśli nie no to raczej zrozumiałe jest dlaczego o coś ociera
Nie wiem czy da się to jakoś wyregulować z góry. Najwyżej będziesz musiał albo jakoś wyjąc cały gramofon z kombajnu albo jakoś od środka/spodu do niego zajrzeć.
A czy talerz gramofonu w ogóle trzyma poziom? Bo jeśli nie no to raczej zrozumiałe jest dlaczego o coś ociera

Nie wiem czy da się to jakoś wyregulować z góry. Najwyżej będziesz musiał albo jakoś wyjąc cały gramofon z kombajnu albo jakoś od środka/spodu do niego zajrzeć.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jeżeli jest to tylko problem z zawieszeniem to może śrubki z czerwoną kropką, albo "te złote" coś "naprawiąWojtek pisze:A czy talerz gramofonu w ogóle trzyma poziom? Bo jeśli nie no to raczej zrozumiałe jest dlaczego o coś ociera

Jedne blokują zawieszenie, drugie regulują zawieszenie- tak myślę?
Tylko które

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Właśnie te złote okręgi miałem na myśli powyżejeenneell pisze:albo "te złote" coś "naprawią![]()

Bez sprawdzenia drogą prób i błędów, raczej się nie dowiemy.eenneell pisze:Tylko które
Nie jest to niestety jakiś popularny sprzęt.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum