zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze wkładki do mojego gramofonu Rega P1. Przejdę do rzeczy
Jaki budżet?
To zależy. Pierwotnie skłaniałem się ku wkładce Denon DL-110, więc budżet powiedzmy w okolicach 1500, ale z desperacji byłbym ostatecznie też skłonny zapłacić 2x tyle (rozpatruje wkładkę Rega Ania).
Tak, używki też wchodzą w grę, ale raczej w dolnym zakresie zakładanego budżetu

Nie, gramofonu nie chcę zmieniać.
MM / MC ?
Niczego nie wykluczam. Boje się, że pozostanę niespokojny jak nie przesiądę się na MC.
Czego oczekuję od wkładki?
Przede wszystkim brzmienia jak najdalszego od CD / DAC (streaming). To jest priorytet.
Co do preferencji i tego co podczas słuchania sprawia mi największą przyjemność, to w pierwszej kolejności cenię sobie dynamikę, impulsowy dobrze kontrolowany, zdecydowany bas (krótkie i mocne uderzenie instrumentów perkusyjnych), muzykalność, lekkość, dobrą separację i detale, choć niekoniecznie eksponowane i natarczywe, pozbawione "metaliczności", szczególnie ze względu na używane czasami Klipsche.
Słuchałem Regi 6 z wkładką Ania - ten komplet mi bardzo przypadł do gustu i byłbym skłonny zapłacić za Anie jeżeli byłaby to wkładka END-GAME, jednak intuicja mi podpowiada, że może być w tym budżecie wiele ciekawszych dla mnie wkładek.
Może AT33E od Pana Tomka? Teoretycznie przy drobnym dociążeniu styknie, waży niecałe 7g, podatność 10, przy ramieniu o masie efektywnej ok 11,5g wychodzi na granicy 11Hz chyba, że jestem w błędzie.
Dynavector 10x5 może? Sami widzicie... "cinszko".
Jaka muzyka?
Szeroki przekrój, sporo elektroniki (także starej), stary POP, rock, czasami jazz, triphop, rzadko rapsy, heavymetale i klasyka.
Posiadany sprzęt:
Wzm. - Naim 5i
Kolumny - Pylon Diamond Monitor / Klipsch RP-600m
Pre - iFi Zen Phono
Gramofon - Rega P1 (niemodyfikowany) z wkładką Rega Bias2
Kable - jeszcze nie

Co mi nie pasuje?
Rega Bias2 (zajebisty IGD - mimo poprawnego ustawienia) Brzmienie tłuste, poprawne, bez szału.
W czym problem?
Rega ma raczej lekkie ramie, więc pewnie trzeba rozglądać się z jakimś miękiszonem. Brak wymienialnego headshella sprawia, że wolałbym raz, a porządnie

Proszę Was bardzo o wsparcie, dużo czasu poświęcam na czytanie for, słuchanie sampli na YT i trudno się zdecydować, a chciałbym na jakiś czas wyleczyć się z poszukiwań, zaznać świętego spokoju i cieszyć się słuchaniem, a nie szukaniem