Nierówno w kanałach. Wina wkładki?
- pejot
- Kontakt:
Od jakiegoś czasu coraz bardziej zaczyna mnie irytować nierówne rozłożenie dźwięku. Lewa strona gra czysto, głośno, prawa jest przytłumiona i cichsza. Płyta i igła utrzymana w czystości.
Przyglądałem się igle. Zauważyłem, że jest delikatnie przekrzywiona w jedną stronę, pomyślałem, że to od bardzo częstego słuchania, może antiskat przeciągał za bardzo na swoją stronę? Ale nie mam jakichś radykalnych ustawień - obciążenie ramienia 1.5 g, antiskat na 1.5 (wcześniej był na 2, wczoraj zmniejszyłem)
- wkładka DM 103 M-E
- igła Shure N 91 ED (zamiennik z allegro)
Sprawdzałem na innej igle (poprzednia, bardziej zużyta) i występuje to samo.
Czy jest coś, co mogę zrobić? Boję się o płyty, zakładam, że skoro jeden kanał mam silniejszy to igła żłobi nierówno ścieżkę. Przy moim nagminnym słuchaniu może mieć to wpływ...
A może pora na modernizację sprzętu? Coś dobrego do mojego Duala 604 poza opisaną wkładką włożę, czy nie ma sensu? (dodam że z jakości dźwięku jestem zadowolony)

Przyglądałem się igle. Zauważyłem, że jest delikatnie przekrzywiona w jedną stronę, pomyślałem, że to od bardzo częstego słuchania, może antiskat przeciągał za bardzo na swoją stronę? Ale nie mam jakichś radykalnych ustawień - obciążenie ramienia 1.5 g, antiskat na 1.5 (wcześniej był na 2, wczoraj zmniejszyłem)
- wkładka DM 103 M-E
- igła Shure N 91 ED (zamiennik z allegro)
Sprawdzałem na innej igle (poprzednia, bardziej zużyta) i występuje to samo.
Czy jest coś, co mogę zrobić? Boję się o płyty, zakładam, że skoro jeden kanał mam silniejszy to igła żłobi nierówno ścieżkę. Przy moim nagminnym słuchaniu może mieć to wpływ...
A może pora na modernizację sprzętu? Coś dobrego do mojego Duala 604 poza opisaną wkładką włożę, czy nie ma sensu? (dodam że z jakości dźwięku jestem zadowolony)
- 
				kielek
Miałem nieco podobną sytuację i okazało się,że gramofon był nie najlepiej wypoziomowany a przez to ustawienie anti-skating też nie było prawidłowe i efektem tego była nierówna "gra" na kanałach.Igła przy złym ustawieniu też mogła ulec po czasie zdeformowaniu/przekrzywieniu.

- pejot
- Kontakt:
A wiesz, że to może być to... co prawda dual ma sprężyny poziomujące w rogach ale nie ufałbym temu za bardzo. Poziom zaś mierzyłem jedynie malutką poziomicą (naprawdę malutką) - niby wychodziło ok, ale sprawdzę to dokładniej i porządnym sprzętem. Dzięki za pomysł.

- 
				kielek
Tyle,że jak masz już skrzywioną igłę to nie wiem czy to coś pomoże.Wydaje mi się,że po sprawdzeniu poziomu i czy anti-skating jest ok.(bo i w nim może leżeć przyczyna-może zbyt mocno "ciągnąć")trzeba by przeprowadzić próby na prostej igle.

- pejot
- Kontakt:
Przekrzywienie jest naprawdę niewielkie, normalnie by się tego nawet nie zauważyło, tylko po dokładniejszym, paranoicznym wnikaniu. Poprzednia zużyta igła jest pod tym względem ok, i na niej będę sprawdzać.
Z drugiej strony przecież igła jest osadzona w gumce - nie jest to tak, że sama znajduje sobie idealne położenie względem rowka (nie mówię oczywiście o solidnie zakrzywionej wersji)
Jeszcze słówko o antiskacie - może to mieć znaczenie przy tych dolegliwościach? Czy zmiany wartości rzędu 1-2 stopnie mają realny wpływ na brzmienie? Czy mogą przy dłuższym graniu wpłynąć na kształt igły?

Z drugiej strony przecież igła jest osadzona w gumce - nie jest to tak, że sama znajduje sobie idealne położenie względem rowka (nie mówię oczywiście o solidnie zakrzywionej wersji)
Jeszcze słówko o antiskacie - może to mieć znaczenie przy tych dolegliwościach? Czy zmiany wartości rzędu 1-2 stopnie mają realny wpływ na brzmienie? Czy mogą przy dłuższym graniu wpłynąć na kształt igły?
- 
				Klimek
Re: Nierówno w kanałach. Wina wkładki?
pejot- zanim zaczniesz robić cokolwiek z wkładką czy igłą, sprawdź może czy to tam leży przyczyna.
Sprawdź wzmacniacz i pre i głośniki.
Zamień miejscami kable sygnałowe. Lewy z prawym. Najpierw przy wkładce i posłuchaj. Później kolejno przy pre i wzmacniaczu. I słuchaj. Oczywiście możesz też sprawdzić głośniki w ten sam sposób.

Sprawdź wzmacniacz i pre i głośniki.
Zamień miejscami kable sygnałowe. Lewy z prawym. Najpierw przy wkładce i posłuchaj. Później kolejno przy pre i wzmacniaczu. I słuchaj. Oczywiście możesz też sprawdzić głośniki w ten sam sposób.
- 
				kielek
Zakładam,że pejot to wszystko wcześniej wyeliminował   

Minimalnie większy/mniejszy ant-skating nie powinien mieć większego wpływu na dźwięk w sensie równego odtwarzania w kanałach(i nie tylko),przy większych dysproporcjach obawiam się,że tak.Najczęściej daję się na "oko" taki jak ustawienie nacisku,ale to nie jest reguła i zapewne bardziej zaawansowani będą coś w tym temacie wiedzieć więcej.Tak czy siak ,trzeba przejrzeć wszystkie możliwości w całym torze.

Minimalnie większy/mniejszy ant-skating nie powinien mieć większego wpływu na dźwięk w sensie równego odtwarzania w kanałach(i nie tylko),przy większych dysproporcjach obawiam się,że tak.Najczęściej daję się na "oko" taki jak ustawienie nacisku,ale to nie jest reguła i zapewne bardziej zaawansowani będą coś w tym temacie wiedzieć więcej.Tak czy siak ,trzeba przejrzeć wszystkie możliwości w całym torze.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Wplyw As na balans kanalow jest praktycznie niezauwazalny. Jak ktos nie wierzy, to prosze zapakowac sluchawki na uszy i krecic poketlem od As podczas odtwarzania w calym jego zakresie.

- 
				eenneell
Ja popadłem jakiś czas temu w paranoję "nierównych  kanałów"...
...bo "słuchałem oglądając" przez wskaźniki magnetofonu...
Wnioski:
1. AS ma znikomy pływ /nawet w skrajnościach ma niewielki
2. 

3. kąt prosty/ albo nieprosty/ igły do płaszczyzny płyty ma DUŻY wpływ...
4. Największy efekt niesymetrycznych kanałów jest widoczny kiedy wskaźniki szwankują / 
   (tak popadłem w paranoję(

...bo "słuchałem oglądając" przez wskaźniki magnetofonu...
Wnioski:
1. AS ma znikomy pływ /nawet w skrajnościach ma niewielki
2.
Ale przy "dobrym/niezłym" rozkalibrowaniu AS-u; jest zauważalnyRobert007Lenert pisze:Wpływ As na balans kanałów jest praktycznie niezauważalny. Jak ktoś nie wierzy, to proszę zapakować słuchawki na uszy i kręcić pokrętłem od As podczas odtwarzania w całym jego zakresie.

3. kąt prosty/ albo nieprosty/ igły do płaszczyzny płyty ma DUŻY wpływ...
4. Największy efekt niesymetrycznych kanałów jest widoczny kiedy wskaźniki szwankują /

Ostatnio zmieniony 23 sty 2013, 11:18 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.

- pejot
- Kontakt:
Bawiłem się kabelkami, a jakże. To możemy wyeliminować. 
Wczoraj nie miałem możliwości sprawdzić poziomu (sam nie trzymałem pionu), zrobię to dzisiaj i być może jeden podejrzany odpadnie.

Wczoraj nie miałem możliwości sprawdzić poziomu (sam nie trzymałem pionu), zrobię to dzisiaj i być może jeden podejrzany odpadnie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wszystko zależy od tego jakie mamy ramię i igłę/szlif. Przy prostych szlifach faktycznie jest to bardziej zauważalne jedynie przy mocniejszym odstępstwie. Dodatkowo, im lżejszy nacisk tym igła jest bardziej czuła na AS. Pisałem o tym chyba w wątku o teorii i praktyce kalibracji ramienia.Robert007Lenert pisze:Wplyw As na balans kanalow jest praktycznie niezauwazalny. Jak ktos nie wierzy, to prosze zapakowac sluchawki na uszy i krecic poketlem od As podczas odtwarzania w calym jego zakresie.
Jak jest problem z poziomem to najczęściej ramię w stanie równowagi (i zerowym AS) będzie się przesuwało na boki

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
						Wsparcie finansowe forum
- pejot
- Kontakt:
A właśnie, Wojtku, przypomniałeś mi o jeszcze jednej denerwującej rzeczy - podczas podnoszenia ramienia leci na bok, jakby było ściągane (w kierunku od środka do zewnątrz). Może to jakoś powiązane z tym dźwiękiem? AS nie ma tutaj wpływu.

- 
				zbyszek1982
Jeżeli gramofon stoi prosto, to coś musi ściągać to ramię na zewnątrz. Może poprzedni właściciel wymienił sprężynkę od antyskatingu na taką wziętą z długopisu? Może kable w ramieniu o coś ocierają?

- 
				eenneell
"kalibracja" AS - 
Co prawda inny gramofon, ale problem podobny Może Ci to  pomoże
 Może Ci to  pomoże 
Tylko skąd wziąć oscyloskop?

Co prawda inny gramofon, ale problem podobny
 Może Ci to  pomoże
 Może Ci to  pomoże 
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
pejot:
To niedobrze. Może problem leży w sprężynkach zawieszenia?
W takim wypadku, co z tego że buda będzie płaska jeśli zawieszony mechanizm jest krzywy? To taka pierwsza teoria, powiedzmy.
Oczywiście przyczyna tego stanu może być źródłem problemu z dźwiękiem i AS.

To niedobrze. Może problem leży w sprężynkach zawieszenia?
W takim wypadku, co z tego że buda będzie płaska jeśli zawieszony mechanizm jest krzywy? To taka pierwsza teoria, powiedzmy.
Oczywiście przyczyna tego stanu może być źródłem problemu z dźwiękiem i AS.
Raczej nie.zbyszek1982 pisze:Może kable w ramieniu o coś ocierają?
Raczej w niczym. Pal licho oscyloskop, skąd wziąć płytę testową 3621004?eenneell pisze:Co prawda inny gramofon, ale problem podobnyMoże Ci to pomoże

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
						Wsparcie finansowe forum