Warsztat Martynki
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Re: Warsztat Martynki
Kurde noo, super gadżet! 

JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Martynka
- Gramofon: Yamaha PX3
Ja na Litwie, więc jakby ktoś chciał coś z tąd to śmiało. Ja na pewno wezmę dla siebie CD Rotel'a 955, bo poznałem jego potencjał robiąc jego brata bliźniaka:
W środku dużo miejsca na analog lampowy, spokojnie zmieściłyby się nawet większe lampy na oktalu
tu akurat mniejsza para ale bardzo zadziorna i dynamiczna
6N2P to NOS z lat 60 tych.
Kolejna zaleta to "zabudowa" TDA1541, brak SMD, odsprzęganie na pełnowymiarowych kondensatorach o większej niż standardowo pojemności:
Ostatnio tak ładnie to w Naku CDP2-E widziałem.
jest dodatkowo dużo miejsca na poprawki
Z charakterystycznych cech tego CD wedle potrzeb właściciela to podwójne wyjście na przedwzmacniacz aby nie trzeba z kablami skakać od jednego do drugiego z dostosowaniem analogu pod mniejszą impedancję.
Powiem, że po "oddaniu" wszystkich DAC po modyfikacjach ( ten DIGILOG ze zdjęć to kolejna dziwica oczekująca na zmiany ) muzyka przestała tak bardzo cieszyć jak cieszyła a przynajmniej przestała wciągać. Dopiero po odpaleniu tego CD wróciła chęć do słuchania... wciskasz PLAY i dzieje się magia.
W środku dużo miejsca na analog lampowy, spokojnie zmieściłyby się nawet większe lampy na oktalu
tu akurat mniejsza para ale bardzo zadziorna i dynamiczna
6N2P to NOS z lat 60 tych.
Kolejna zaleta to "zabudowa" TDA1541, brak SMD, odsprzęganie na pełnowymiarowych kondensatorach o większej niż standardowo pojemności:
Ostatnio tak ładnie to w Naku CDP2-E widziałem.
jest dodatkowo dużo miejsca na poprawki
Z charakterystycznych cech tego CD wedle potrzeb właściciela to podwójne wyjście na przedwzmacniacz aby nie trzeba z kablami skakać od jednego do drugiego z dostosowaniem analogu pod mniejszą impedancję.
Powiem, że po "oddaniu" wszystkich DAC po modyfikacjach ( ten DIGILOG ze zdjęć to kolejna dziwica oczekująca na zmiany ) muzyka przestała tak bardzo cieszyć jak cieszyła a przynajmniej przestała wciągać. Dopiero po odpaleniu tego CD wróciła chęć do słuchania... wciskasz PLAY i dzieje się magia.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
- Martynka
A więc jak już mówiłem przygarnąłem Rotela, choć na Litwie to prosto z Norwegii.
Rotelek prawie całe życie przeleżał w pudełku bo właściciel dostał go przy zakupiue systemu w pakiecie a CD nie uważał za dobre dla siebie żródło. Jest naprawdę jak nowy.
Otworzyłem delikatnie dziewicze śrubki przez folię aby nie robić śladów i jak u brata bliźniaka dużo miejsca więc z analogami można poszaleć:
i już pierwsza różnica, u Rotela nawet środek i spodnia blacha lakierowana proszkowo na czarno. TDA tak samo ładnie osadzone :
ale sekcja analogowa już inna. Widać ROTEL składał inną wersję PCB dla DUAL'a a inną dla siebie:
W DUAL'u były opa JRC 5532DD w ROTELU siadzą SIGNATICS 5532AN no i gdy w DUALU na analogu siedzą NIPPON'y SME i Nichicon'y MUSE to już ROTEL rozpieszcza Rubycon'em Black Gate:
Ze smaczków również pojemności w zasilaniu są inne, ROTEL 10mF , DUAL 6,8mF. Ostatnia widoczną różnicą to wyjścia sygnałowe z PCB w DUAL'u są przyczepione na wtyczkach, tak w ROTEL'u sygnały są bezpośrednio lutowane do PCB aby wykluczyć słabe miejsca połączeń.
Już nie mogę się doczekać kiedy go usłyszę w oryginale i potem gdy coś mu zrobię.
Rotelek prawie całe życie przeleżał w pudełku bo właściciel dostał go przy zakupiue systemu w pakiecie a CD nie uważał za dobre dla siebie żródło. Jest naprawdę jak nowy.
Otworzyłem delikatnie dziewicze śrubki przez folię aby nie robić śladów i jak u brata bliźniaka dużo miejsca więc z analogami można poszaleć:
i już pierwsza różnica, u Rotela nawet środek i spodnia blacha lakierowana proszkowo na czarno. TDA tak samo ładnie osadzone :
ale sekcja analogowa już inna. Widać ROTEL składał inną wersję PCB dla DUAL'a a inną dla siebie:
W DUAL'u były opa JRC 5532DD w ROTELU siadzą SIGNATICS 5532AN no i gdy w DUALU na analogu siedzą NIPPON'y SME i Nichicon'y MUSE to już ROTEL rozpieszcza Rubycon'em Black Gate:
Ze smaczków również pojemności w zasilaniu są inne, ROTEL 10mF , DUAL 6,8mF. Ostatnia widoczną różnicą to wyjścia sygnałowe z PCB w DUAL'u są przyczepione na wtyczkach, tak w ROTEL'u sygnały są bezpośrednio lutowane do PCB aby wykluczyć słabe miejsca połączeń.
Już nie mogę się doczekać kiedy go usłyszę w oryginale i potem gdy coś mu zrobię.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
- Cichy5000
- Gramofon: Technics SL-1610MK2
Ten to ma szczęście

Sony PS-X4, 205ED B-SAS od Jico,
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
Tellurium q ultra black ll, 2497 Mogami.
Tellurium Q Silver,Harbeth C7ES-3
PreamP Dyskretniok.
HiFiBerry Digi2 Pro +, ubp-x700, Dac MFD 6N3P; Yamaha M 4, C 4 ;Ayon Audio Scorpio,
- jogurteq
- Gramofon: Pioneer PL-50L II
Na jakim portalu są te wystawki z garażami
? 

Pioneer PL-50L II - Kenwood KA-9150 - Kenwood KT-7550 - Sansui A-80 - Onkyo TX-NR686 - Klipsch RP-8000F - RP-500C - RP-400M - Klipsch R-115SW - Bang&Olufsen S60 - Philips CD473 - Chromecast Audio (2015)
- Cichy5000
- Gramofon: Technics SL-1610MK2
Przecie pisze, że tir przelatywał z Norwegii do Litwy

Sony PS-X4, 205ED B-SAS od Jico,
PreamP Dyskretniok.
PreamP Dyskretniok.
- Martynka
One tam tak mają że w Norwegii pracują te Litwiny. Ostatnie Martiny Logany też byly "norweskie"
- amrowek
@Martynka
i teraz zabiłeś mi ćwieka, chyba wytargam z półki w w wolnej chwili Rotela RCD 855( wg mnie to bliźniak tego duala
) i rozkręcę go i chyba sesje mu zrobię co tam w środku siedzi.
ps
do rotela mam pilota i instrukcję obsługi ale nie mam kartonu
i teraz zabiłeś mi ćwieka, chyba wytargam z półki w w wolnej chwili Rotela RCD 855( wg mnie to bliźniak tego duala

ps
do rotela mam pilota i instrukcję obsługi ale nie mam kartonu
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Martynka
I widząc stan Twoich Duali które trzeba papierem toaletowym owijać przy robocie żeby nie zniszczyć to za pewne stan Rotela również sklepowy.
PS. Pilota też mam i metkę na wtyczce z prądu żeby uważać bo to urządzenie elektryczne

Zapakowane wszystko w folię bąbelkową leży w kartonie razem z Luxmanem który po drodze się przyplątał na warsztat... Jadę a ludzie sami mi wrzucają, nawet się nie zatrzymuję

- amrowek
- Martynka
- Martynka
Masz rację, ROTEl RCD-855AX to bliźniak DUAL'a 5150RC ale... ja też mam rację:amrowek pisze: ↑22 cze 2022, 19:04Rotela RCD 855( wg mnie to bliźniak tego duala )
ROTEL 855 wyszedł razem z 865. Potem wprowadzono modele 955 i 965 ale po co te zmiany modelu, przede wszystkim dla nowego "look'u" ale nie tylko bo "... In the case of the 965BX, it's actually a total redesign of the 865BX, with the newer Philips SAA-7323 Bitstream DAC replacing the 7321 used in the 865, and a better power supply. And the 955AX? It wasn't broke, so Rotel has wisely chosen not to fix it; aside from the improved cosmetics, it's still the same lovable 855 on the inside, right down to the Ol' Faithful SAA7220/TDA1541A 16-bit Philips chipset"
Tak więc, w skrócie gdy nie chce się komuś brnąć w obcą mowę: wprowadzono zupełnie nowe 965 bo 865 nie było dobre i jako 955 w nową obudowę wpakowano doskonałe 855.
EDIT:
Nie musisz otwierać, też jest 10mF w zasilaniu
i też są Black Gate oraz oryginalne Signetics na wyjściach
- kukiz 30
Ty jak domokrążca

Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Interesujące porównania CDików. Muszę tu częściej wpadać
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection