Giełda płyt winylowych Lublin
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Giełda płyt winylowych Lublin
Po 45 latach,po raz pierwszy byłem na giełdzie płyt winylowych i prawdopodobnie ostatni.
Kiedyś płyty sprzedawali i wymieniali się miłośnicy płyt,dziś na giełdzie królują handlarze,
niektóre ceny z sufitu wzięte.
Kiedyś płyty sprzedawali i wymieniali się miłośnicy płyt,dziś na giełdzie królują handlarze,
niektóre ceny z sufitu wzięte.
-
Re: Giełda płyt winylowych Lublin
Owszem, ale handlarze byli na giełdach zawsze, tyle, że z czasem ich przybywało, bo w latach 70. i 80, był to naprawdę niezły biznes. Istotne było jednak i to, że część z nich była też słuchaczami/kolekcjonerami, co na początku lat 90. i upowszechniania się u nas płyt CD, zaczęło zanikać. Teraz też handlarz handlarzowi nierówny: wciąż trafiają się znawcy i pasjonaci, ceny też bywają dobre - w sobotę kupiłem np. kilka CD's, głównie amerykańskie tłoczenia, po 10 zł.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2022, 13:08 przez Felix1988, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Trochę mamy inne i odmienne odczucia z tej giełdy 10zł za CD to żadna okazja,w dobie wyboru plików multimedialnych cd staje się słabym usprawiedliwieniem,ja sam sprzedałem ok 150 cd po 5 zł i też były tam wydania które przywiozłem z USA,fakt że kupił to jeden człowiek hurtowo.
Teraz na dyskach twardych mam ok 4 tyś płyt,a mimo to nadal kupuje płyty winylowe,bo Cd czy pliki multimedialne ,nie zastąpią płyty winylowej
Teraz na dyskach twardych mam ok 4 tyś płyt,a mimo to nadal kupuje płyty winylowe,bo Cd czy pliki multimedialne ,nie zastąpią płyty winylowej
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ile średnio płaciłeś za każdą z nich?

Dla mnie argument że kupowanie CD jest bez sensu bo można sobie ogarnąć pliki jest mocno słaby, bo tu nie chodzi tylko o dane.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Po co filatelistom te klasery jak mogą sobie fotki tych znaczków z dysków pooglądać?
a jak będą chcieli dotknąć to sobie wydrukują 
Handlarz czym by nie handlował to chce jak najwięcej zarobić i tak było zawsze a frazes "kiedyś to było" nie ma w handlu zastosowania.

Handlarz czym by nie handlował to chce jak najwięcej zarobić i tak było zawsze a frazes "kiedyś to było" nie ma w handlu zastosowania.
-
Jesteś pewien? Mówimy o pierwszych tłoczeniach dość rzadkich tytułów, które na Allegro kosztują i setki złotych, a nie o płytach dostępnych bez problemu za grosze w centrach wyprzedażowych, szmateksach, komisach, etc., etc. Dlatego dla mnie debiut Metal Church za 10 zł, pierwsze bicie Elektry na CD, to okazja, bo mając już ten tytuł na LP i MC nie kupiłbym go na kompakcie za jakąś konkretną sumę, aż tak szalony nie jestem, bo wciąż brakuje mi iluś tytułów wartych posiadania

"Kolekcjonowanie" muzyki na twardych dyskach - no comments, ale to raczej nie to forum

-
Średnio za płyty CD płaciłem ok 30-40 złotych bo takie ceny wtedy były kiedy kupowałem,rozumiem chodzi może o opakowanie i kontakt z nośnikiem,ja otwierając plik muzyczny mam wyświetlaną okładkę płyty,rok produkcji,tytuł utworu ,czas trwania,wykonawcę i rodzaj muzyki i to mi wystarczy,oczywiście muszę mięć włączony telewizor podczas słuchania,większość plików jest opisana z jakiej wytworni i numer seryjny nośnika,czy jest to winyl,cd,sacd,czy inny format.
Jeżeli plik jest dobrze przerobiony,ciężko jest ustalić że nie pochodzi z nośnika.
Ale jest to tylko moja opinia,a nie jakieś twierdzenie,chociaż coraz więcej osób na świecie tak uważa a szczególnie w Japonii gdzie tworzy się najlepsze nośniki winyli i cd.
-
- Gramofon: Technics SL 1500 C
Oczywiście nie należę do tych którzy lubią handlarzy i ich sprzedażowe ideologie. Ale fakt jest taki że na dzień dzisiejszy 25 zł to godzina pracy, czy bardzo się mylę ?
-
Nie będę się tu wypowiadał co za ile ma ktoś ma sprzedać jeżeli komuś cena odpowiada to dobrze,stwierdziłem że nie jest to żadna okazja przynajmniej dla mnie, sam nabyłem 1 płytę winylową za 50 zł,gdyby nie to że mieszkam w drugim końcu miasta to bym oddał,bo informacja o płycie moim zdaniem była błędna i naciągana.machnąłem ręką i jakoś przeżyje.
-
- Gramofon: Sanyo TP 1020UM
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
To prawda
CD zawsze warto mieć na wypadek gdy padnie dysk twardy
I tu się zgodzę
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
- krolix
Giełda to nie ekspresowa wyprzedaż, a 10 zł za dobry tytuł na CD, w przyzwoitym stanie, to bardzo korzystna cena.
-
Nie inaczej. Jako jeden z organizatorów rzeczonej giełdy w Lublinie, choć tym razem mnie tam nie było, mógłbym napisać jak to wszystko aktualnie wygląda od strony sprzedającego - tylko po co? To jak walenie głową w mur. Jest niestety na świecie taka kategoria ludzi - i o zgrozo jest ich naprawdę niemało - których nie interesują fakty i rzeczywistość, tylko kurczowe trzymanie się własnych, błędnych i karykaturalnych wyobrażeń vide "na zachodzie świetne pyty leżą ile wlezie po funta/euro i nikt ich nie chce", czy "kiedyś to było, a teraz to nie jest".
PS Przezabawne jest to dzielenie na "handlarzy" i "pasjonatów". Tak jakby jeden nie mógł być drugim, a drugi pierwszym.
PS II Na giełdzie są naprawdę różni ludzie, z różną ofertą i różnymi cenami.
PS III Jakaś połowa, jak nie więcej "niehandlarzy", którzy wystawiali się okazjonalnie na imprezach, albo przynosiła płyty do sprzedaży miała ceny w stylu "The Wall" za 500 zł. Po prostu patrzyli w internet, brali najwyższą cenę, alleluja i do przodu. "Bo to Panie tyle w internecie kosztuje" i wielkie zdziwienie że nikt nie chce Walla za pół tysiąca.
PS IV Na szczęscie są tacy ludzie jak ten Pan z komentarza poniżej i na szczęście jest ich chyba większość.
-
A dlaczego warto chodzić na giełdy w ogóle? Bo zawsze jest coś nowego, bo zawsze jest inny zestaw wystawców, bo można dostać np. pierwszy press Dire Straits "Alchemy" na winylu w świetnym stanie, w pierwszym wydaniu UK za 80 zł, jak to miało miejsce całkiem niedawno, podczas gdy u złych "handlarzy" z internetu licytują go już podobno za ponad 200 zł, a w UK cena 20 funtów, albo wyżej jest sklepową a nawet giełdową normą. Albo Dream Theater z autografami wszystkich członków zespołu za 25 PLN, albo zafoliowaną taśmę Maxell, chrome high za 10 PLN. Podobnych przykładów jest cała masa.