Jak czyścić płyty winylowe?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
-
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Witam, ktoś mi może powiedzieć od czego takie przebarwienia? Zła woda? Płyty myte miksturą forumową. I się zastanawiam o co chodzi. Mam kilka takich plyt w swojej kolekcji. Reszta okej. Ale zmieniłem też wodę na inną w między czasie. Nie idzie tego uchwycić na zdjęciach dokładnie, ale są to takie ciapy po całej płycie nawet nie dokonca białe jakby coś zostało na płycie - nie ważne ile sie to myje, nie chce zniknąć. Teraz nie wiem czy to od wody czy od folii. Proszę o pokierowanie do właściwego tematu wrazie offtopa. Ale załączę również informację: Nie wiem na ile to jest mit, a na ile prawda, ale też czytałem że grube folie ochronne na okładki oraz jako foliq wewnetrzna zamiast koperty na płytę nie przepuszczają dobrze powietrza i się mogą różne cuda dziać. Zeszklenie plyty, przebarwienia i rzadko pleśń. Nie wiem czy to jest kwestia mycia płyty czy jej przechowywania. Zawsze brałem okładki wewnętrzne i zewnętrzne disccover/analogics po taniości z allegro i nie wiem czy to nie był błąd. Mam takie stare wewnetrzne folie z Nagaoki, to te wręcz się rozbiły, nie są takie sztywne, wręcz się pomarszczyły jak reklamowka i te płyty są idealne. Aktualne, ktore mam w wiekszosci są sztywne jak za nowosci. Jedna płytę mam już zeszkloną i nie wiem czy to moja wina czy ona już taka była wcześniej. Z góry dzięki za porady czy ja coś robię źle albo jak to usunąć jak to była wina wody.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Dzień dobry
.. tutaj to my witamy
Raczej od utlenionej folii. Nie jest to kwestą wietrzenia tylko właściwości samej folii. Takie odbarwienia są niesty trwałe, niewiel się da zrobić by je co najwyżej lekko zniwelować.
Kupuj brandowe: np winyle.pl lub 'TDK' (sprzedawca allegro).
Poza tym granulat z natury jest biały, a czerń to wynik barwienia. Niektóre procesy natury chemicznej mogą więc powodować odbarwienia.

Raczej od utlenionej folii. Nie jest to kwestą wietrzenia tylko właściwości samej folii. Takie odbarwienia są niesty trwałe, niewiel się da zrobić by je co najwyżej lekko zniwelować.
Kupuj brandowe: np winyle.pl lub 'TDK' (sprzedawca allegro).
Poza tym granulat z natury jest biały, a czerń to wynik barwienia. Niektóre procesy natury chemicznej mogą więc powodować odbarwienia.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Rozumiem że plamy wyszły po myciu, a wcześniej ich nie było ?
Słychać to podczas odtwarzania ?
Jakim urządzeniem myjesz ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Panowie takie szybkie pytanie do myjki Knosti pierwszej generacji, czy była taka wersja, która nie posiadała uszczelek na pierścieniu ?
- zelazny
Hmmm, chyba tak. Ta najwcześniejsza nie miała.
Dziś się dowiedziałem, że plexiglass nie powinno się czyścić płynem z alkoholem. Także zaprzestałem i kupiłem odpowiedni środek do plexiglass.
Dziś się dowiedziałem, że plexiglass nie powinno się czyścić płynem z alkoholem. Także zaprzestałem i kupiłem odpowiedni środek do plexiglass.
-
Czy dodawanie do alkoholu wody destylowanej ma na celu oszczędność, czy może zbyt mocny alkohol może uszkodzić płyty?
Powiedzmy, że mam dostęp do alkoholu i mogę lać go 100% - czy to stanowi problem?
Powiedzmy, że mam dostęp do alkoholu i mogę lać go 100% - czy to stanowi problem?
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Moim zdaniem użycie samego alkoholu może spowodować szybkie rozpuszczanie jak i szybkie schnięcie co nie do końca jest zalecane do mycia
winili dodatek wody destylowanej spowalnia ten proces,co pozwala cząsteczkom stałym powoli spłynąć podczas schnięcia.ale dotyczy to chyba myjek typu Knosti
winili dodatek wody destylowanej spowalnia ten proces,co pozwala cząsteczkom stałym powoli spłynąć podczas schnięcia.ale dotyczy to chyba myjek typu Knosti
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, sam alkohol to słaby pomysł nie ze względu na koszta, dlatego mieszamy z miękką wodą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Jeżeli mówimy tu o izopropanolu to myłem kiedyś w takim roztworze 50/50 bo tak mi się nalało i poza tym że płyty schły szybciej a zapach drażnił jeszcze bardziej to nie zauważyłem większych efektów. Najlepiej trzymać się ustalonej dozy, ewentualnie jak masz nadmiar % to mieszaj tak max 1/3 Izo a reszta wody, ja tak robię i jest ok.
Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
- Michal35
Czasem jak płyta jest bardzo zabrudzona np tłustą plamą a takie się zdarzały stosowałem 80 % aby zmyć zabrudzenie i potem po chwili zanim nie odparował mycie miksturą forumową.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Cześć, czy jest w stanie ktoś podać aktualny przepis/proporcje na miksture forumową? Chciałbym kupić składniki ale bez przebijania sie przez prawie 130 stron wątku....
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- hansolo
- Gramofon: Metz tx 4963
Na pierwszej stronie w pierwszym poście jest przepis.
Faktycznie, kopania aż do nocy...
Faktycznie, kopania aż do nocy...
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Nie przesadzaj, chodzilo mi o to czy to jest ostateczna wersja czy były modyfikacje. To na pierwszej stronie widziałem, dlatego zapytalem o aktualny przepis
ale dzięki.

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- hansolo
- Gramofon: Metz tx 4963
Raczej ostateczna wersja. Większość wątku to wyniki mycia miksturą z tego co pamiętam i wymiana doświadczeń. Ja myję tak jest w pierwszym poście i jest git.