JacK pisze:Jakiś czas temu na ebayu widziałem że licytowali tę wkładkę z oryginalną igłą.
Szczerze mówiąc to aukcje z tą wkładką są praktycznie stale.
JacK pisze:Skończyło się chyba na równowartości ok. 500 zł.
Zgadza się, coraz wyżej się cenią, aczkolwiek nadal idzie ją względnie tanio dostać (do około 300 złotych) jak się "zapoluje"
JacK pisze:Tak więc Wojtek masz niezłą lokatę kapitału

Żebym to ja jeszcze rozpatrywał takie sprawy przez ten pryzmat...
JacK pisze:Preamp gramofonowy widać też dał radę wbrew temu co o wkładce pisał ahaja. Nie mówię że nie miał racji (nie znam się ) ale widać że na ucho zwykłego słuchacza spoko wystarczy.
To o czym pisał ahaja chodziło głównie o dokładniejsze "dostrojenie" pracy preampa do parametrów wkładki. To już jest szkoła na zasadzie "zgodnie ze sztuką" i akademickich dysput, jak to kiedyś ująłeś (w tym przypadku serio, bo czasami co audiofil to inna rekomendacja "nastawów" do danej wkładki się zdarza).
Dla normalniejszych ludzi oczywiście wystarczą standardowe parametry typowych układów przedwzmacniaczy. Tak więc tutaj bez obaw

Ogółem nie chcę wchodzić w ten temat.
wojciech06 pisze:Znalazłem w internecie wkładkę Shure V15 III XM, tylko niekompletna. Czy warto i czy będzie pasować do DUAL-a 721
Raczej nie warto bo jak zamontujesz zdekompletowaną wkładkę? Jakieś samorobne przeróbki trzeba by zastosować

Oryginalnie wkładka raczej tak nie wyglądała. Nie pamiętam do jakiej marki była przypisana wersja XM.
Tak czy siak, akurat w przypadku Duali jest o tyle fajna sprawa, że można poszperać za Dualową wersją tego modelu Shure. Jest to konkretnie Shure V15 III L-M (albo DU). Spotyka się ją od czasu do czasu u nas, ale u Niemców najbardziej (jak to z Dualami). Zazwyczaj wkładka ta jest tańsza od tradycyjnego V15 III gdyż... jest to wersja wkładki pod Dualowskie headshelle z mocowaniem na "klips", tak więc jest ona atrakcyjna głównie dla Dualofili (chyba że zakupi się/zrobi się adapterek na mocowanie śrubkowe).
Shure V15 III to de facto jest bardzo udany mariaż z ramieniem Duala 701 i 721.
Sami inżynierowie Duala tą kombinację rekomendowali i to właśnie z tą wkładką oryginalnie sprzedawano te gramofony.
Wersja L-M różni się także tym, że ma ciut lżejsze body (L-M = Low Mass), dzięki czemu ma jeszcze bardziej odpowiednią masę w odniesieniu do ramienia Duali serii 7x1.
Parę zdjęć wersji L-M:
https://secure.flickr.com/photos/little ... 3753452158
Jaka jest różnica cenowa? Wersję L-M dzisiaj można spokojnie dostać poniżej 100 euro, często w komplecie z odpowiednim headshellem Dualowskim.