Nabyłem drogą kupna gramofon Saba PSP 244 od naszych zachodnich sąsiadów. Ogólnie jestem zadowolony, sprzęt działa, gra i nieźle wygląda

Żeby nie było tak różowo zawsze jest jakieś "ale" i stąd mój post.
1). Po otwarciu przesyłki otworzyłem dolną obudowę gramofonu - pewnie w czasie transportu spadło zabezpieczanie jednego z kół zębatych. Usterkę udało się łatwo i szybko naprawić, ale zauważyłem całkiem sporo smaru na elementach. Początkowo odebrałem to dobrze - sprzęt konserwowany, nie chodził "na sucho". Ale później okazało się, że ten smar jest bardzo klejący.... Czy tam ma być, czy on np. w wyniku działania czasu zrobił się taki klejący? Czy należy ten smar wymienić? Jeśli tak, to czym go zmyć i na jaki wymienić?
2). Pokrywa jest porysowana (w tym kilka głębszych rys), trochę matowa. Sprzęt ma swoje lata i o tym fakcie poinformował mnie sprzedawca. Chciałbym ją odnowić i tu widzę 2 możliwości. Pierwsza jest tak, że polecicie mi kogoś kto jest w stanie fajnie to zrobić w Krakowie lub okolicach. Druga to próba zrobienia z tym porządku samemu... Próbował ktoś z Was? Jakieś rady, krótki instruktarza? Czy ewentualnie coś takiego może być przydatne:
https://allegro.pl/oferta/hit-odnowa-po ... gL5qfD_BwE
3). Wyjście z gramofonu to DIN-5. Póki co kupiłem przejściówkę na RCA. Kosztowała całe 20zł, generalnie gra, ale jakość nie specjalnie wzbudza moje zaufanie. W przyszłości chciałbym przelutować przewód. Jaki przewód wybrać na audio, jaki na masę, jakieś polecane wtyki rca?
4). Problem z zawiasami - zawiasy trzymają pokrywę, ale niestety są na nich pęknięcia. Na jednym mniejsze, na drugim większe - szczegóły na zdjęciach. Generalnie pytanie jest z czego wynikają te pęknięcia (zbyt mocne odchylanie pokrywy to tyłu?) i co zrobić, żeby się nie powiększały?
Póki co tyle