Jak ustawić ramię w gramofonie?
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?
To teraz ustaw AS na trochę mniej niż 2 (powiedzmy 1,8 "pi razy oko"). Igła powinna siedzieć w rowku co najmniej tak samo dobrze.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Zastanawia mnie że bawicie się w ustawianie AS nie mając nawet pewności, że wkładka jest ustawiona prawidłowo.
Nie znam kompetencji sprzedawcy ale zastanawia mnie, że ustawił ja tak iż jest przesunięta do oporu w tył fasolek.
Dlatego zaproponowałem Demon Cleaner, kontakt ze mną i ewentualną pomoc, nie koniecznie na odległość.
Bo jak na odległość pomagać komuś kto jest całkiem zielony.
Spoko, nie narzucam się. Niech się kolega uczy dalej.
Nie znam kompetencji sprzedawcy ale zastanawia mnie, że ustawił ja tak iż jest przesunięta do oporu w tył fasolek.
Dlatego zaproponowałem Demon Cleaner, kontakt ze mną i ewentualną pomoc, nie koniecznie na odległość.
Bo jak na odległość pomagać komuś kto jest całkiem zielony.
Spoko, nie narzucam się. Niech się kolega uczy dalej.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Do testu a nie do normalnego grania. Przy 0 sprężyna nie powinna działać na ramię albo powinna działać symbolicznie. Wtedy ruch ramienia powinna co najwyżej wymuszać grawitacja.Demon Cleaner pisze: ↑05 kwie 2022, 17:24Żeby była jasność, mam teraz ustawić antiscating na "O", tak?Sprawdź na 0, jak tam nie jeżdzi, albo startuje bardzo powoli to powinno być ok. Kwestia potem dobrania odpowiedniego ustawiena.
Jeszcze raz dla jasności. Ruch ramienia w tą stronę z antyskatingiem włączonym jest poprawną reakcją gramofonu. To tak działa. Jedyne co mogło by być nie tak to gdy by ta siła była zbyt duża, ale to przez filmiki ciężko ocenić.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Bacek
Masz rację wygląda dziwnie, dlatego zdalnie ciezko coś wyrokować bo to wiąże się z kolejnym zalewem pytań i odpowiedzi.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
E tam dziwnie od razu - wkładka ma mocowanie mocno z tyłu, a igła jest z przodu.
Zakładam że poprzednik zamontował wkładkę zgodnie ze sztuką, ale jeśli kolega chce to sobie jeszcze zweryfikować to nic prostszego.
Tutaj "głupek" z Baerwaldem do pobrania jako PDF do wydruku: viewtopic.php?p=12115#p12115
Zakładam że poprzednik zamontował wkładkę zgodnie ze sztuką, ale jeśli kolega chce to sobie jeszcze zweryfikować to nic prostszego.
Tutaj "głupek" z Baerwaldem do pobrania jako PDF do wydruku: viewtopic.php?p=12115#p12115
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
Będzie wojna, ale niezmiennie nie polecam głupka początkującym.
@Demon Cleaner zakłądam że tego plasticzku z instrukcji do ustawiania overhangu raczej nie dostałeś?
Jak ramię jest to samo co w GT-35 to effective = 230mm, overhang = 17, pivot spindle = 213.
Można sobie ładny szablon z łuczkiem wydrukować
Cos źle mi cyferki weszły, poprawiłem
To jest mniej wiecej odpowiednik fabrycznej geometrii z GT-35
@Demon Cleaner zakłądam że tego plasticzku z instrukcji do ustawiania overhangu raczej nie dostałeś?
Jak ramię jest to samo co w GT-35 to effective = 230mm, overhang = 17, pivot spindle = 213.
Można sobie ładny szablon z łuczkiem wydrukować
Cos źle mi cyferki weszły, poprawiłem
To jest mniej wiecej odpowiednik fabrycznej geometrii z GT-35
- Załączniki
-
- GarardGT-35.pdf
- (157.16 KiB) Pobrany 89 razy
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli znamy cyferki to dedykowany szablonik lepszy, wiadomo 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Demon Cleaner
Cześć panowie, przepraszam za zwłokę w odpowiedzi.
No to po kolei.

Piterski ---> odpisałem na PM.
Musiałem coś skaszanić, ale teraz wygląda na to, że jest lepiej, bo owszem ramię się przesuwa, ale już nie zaiwania. Z drugiej strony też nie wiem czy to dobrze, bo może powinno przemieszczać się szybciej.
Nie no, jak przeczytam jeszcze ze dwa razy i obejrzę jakiś filmik w temacie, to pewnie więcej z tego zrozumiem.

Geometria w GT-20 jest taka sama?
---
Przesłać filmik obrazujący jak to teraz działa i brzmi?
No to po kolei.
Ustawiłem 1.8. Duby Massive Attack brzmią dobrze (o ile można tak nazwać te wszystkie dziwne efekty dźwiękowe). Ramię odrobinę ucieka "na zewnątrz", ale rozumiem, że tak ma być. Wymaga to trochę wprawy, bo muszę teraz opuszczać igłę nieco dalej, ale to żaden problem

Piterski ---> odpisałem na PM.
Przy tym poprzednim ustawieniu ramię nie przesuwało się, a zapierniczało

Przeczytałem, eee... rzeczywiście, nic prostrzego

Nie dostałem nic prócz gramofonu, folii stretch i rachunku

Dziękuję, pobrałem.
Geometria w GT-20 jest taka sama?
---
Przesłać filmik obrazujący jak to teraz działa i brzmi?
- Jaculek
Nie ma tak być. Ramie ma prawo poruszać się od środka na zewnątrz płyty tylko kiedy lewituje, czyli kiedy nacisk wynosi 0g. Myślę, że nie ma co kombinować tylko dogadać się z @Piterskim. On na pewno pomoże ustawić wszystko jak należy.Demon Cleaner pisze: ↑07 kwie 2022, 18:09Ramię odrobinę ucieka "na zewnątrz", ale rozumiem, że tak ma być. Wymaga to trochę wprawy, bo muszę teraz opuszczać igłę nieco dalej, ale to żaden problem
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
- Demon Cleaner
Dzieje się właśnie różnie. Ostatnim razem jak podniosłem igłę, to ramię samoczynnie przesunęło się w stronę stopki.Jaculek pisze: ↑07 kwie 2022, 18:26Nie ma tak być. Ramie ma prawo poruszać się od środka na zewnątrz płyty tylko kiedy lewituje, czyli kiedy nacisk wynosi 0g. Myślę, że nie ma co kombinować tylko dogadać się z @Piterskim. On na pewno pomoże ustawić wszystko jak należy.Demon Cleaner pisze: ↑07 kwie 2022, 18:09Ramię odrobinę ucieka "na zewnątrz", ale rozumiem, że tak ma być. Wymaga to trochę wprawy, bo muszę teraz opuszczać igłę nieco dalej, ale to żaden problem
Tak, napisałem do Piterskiego.
Sądziłem, że jest już dobrze, ale nie jest. Słuchałem sobie Skalpela i nagle, gdzieś w 3/4 strony A wydarzyło się takie coś:
https://www.dropbox.com/s/nezi5g7f3y5ue ... 9.mp4?dl=0
PS. Ustawienia: nacisk 2, AS 1.8. Do 3/4 nagrania było wszystko dobrze.
- Jaculek
Zaczyna się obawiać, czy AS nie jest uszkodzony. Być może ktoś przy nim majstrował (np skrócił/wymienił sprężynę). On nie ma prawa przesuwać obciążonego ramienia podczas podnoszenia windą. Chyba, że nacisk ciągle nie jest poprawnie ustawiony.
- Demon Cleaner
Może źle to opisałem. W tym filmiku podnosisz ramię, prawda?:
https://photos.google.com/share/AF1QipO ... 41cGFsX0t3
Jeżeli to jest efekt naciśnięcia przycisku/wajchy odpowiedzialnej za podniesienie ramienia, to u mnie dzieje się to samo.
- Jaculek
Nie. W tym filmiku ramię lewituje nad płytą, nacisk wynosi 0g a winda jest opuszczona. Gdyby winda była u góry i normalnie ustawiony nacisk to ramię stało by nieruchomo. Tarcie zakończenia windy o element ramienia, który służy do jego podnoszenia, jest na tyle duże, że AS nie ma prawa ruszyć ramieniem.
- Demon Cleaner
To może na razie znowu ustawić AS na 0?Jaculek pisze: ↑07 kwie 2022, 19:45Nie. W tym filmiku ramię lewituje nad płytą, nacisk wynosi 0g a winda jest opuszczona. Gdyby winda była u góry i normalnie ustawiony nacisk to ramię stało by nieruchomo. Tarcie zakończenia windy o element ramienia, który służy do jego podnoszenia, jest na tyle duże, że AS nie ma prawa ruszyć ramieniem.
- Jaculek
Jeżeli jesteś pewien nacisku to tak. Może niestety być uszkodzony więc ta skala nic nie mówi.