Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ann88 pisze:Znaleziony w sieci poradnik czyszczenia winyli:
Autor traktuje sprawę nieco po macoszemu.
Fajnie, że wykorzystuje automatyczną myjkę VPI (a nie każdy ma kasę na to).
Głupio, że wszystko przemywa głównie wodą destylowaną (a zrobienie porządnej mikstury to już żaden problem).
Dodatkowo, za dużo tego wszystkiego, zbyt przekombinowane.
Jakiś alkohol 91% (czemu nie spirytus od razu?), inne środki i pistolet antystatyczny... raczej zbędne.
Kocewicz pisze:Z tym że mikstura oparta na alkoholu nie działa w stosunku do wszystkich płyt
Wyjaśnijmy sobie jasno, że winyl to winyl, a szelak to szelak, więc różnice są, powiedziałbym, naturalne, jeśli chodzi o sposoby mycia i nie tylko :)

Analogowe ucho:
Jesteś słomianym audiofilem pełną gębą ;)

Jeśli inna wkładka, wykorzystywana do zbierania syfu po umyciu, ma gorszy szlif igły (choćby o trochę, nie wspominając już o przepaści między fine line, a prostymi sferykami) to i tak nie zbierze wszystkiego i zostawi "co nieco" dla tej lepszej igły ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Winters pisze:Maskę zrobiłeś z wikolu?
Tak, zwykły wikol prosto z tuby. Czemu pytasz, znasz może jakieś lepsze receptury?
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Nie, sam tego używam. Zastanawiałem się, czy na szelaku działa tak samo jak na winylu.
DIOMEDES KATO
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Podłączę się tutaj z moim pytaniem.

Kupiłem wczoraj reedycję WSWH i niby wszystko fajnie, ale płyta jest strasznie naelektryzowana. Zbiera kurz lepiej niż odkurzacz. Po odsłuchu ciężko odkleić od niej matę (tak filcową jak i skórzaną).
Czyszczenie szczoteczką karbonową nie pomaga, a nowa płyta zaczęła mi najnormalniej w świecie smażyć.

Co zrobić, żeby ją odelektryzować? Czy muszę ją umyć?
Nigdy nie miałem podobnych problemów z żadną nową płytą.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: JacK »

Najprościej będzie umyć.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
zbyszek1982

Przetarłem zaimprowizowaną szczotką welurową i pomogło to zebrać kurz. Okazało się, że szczotka karbonowa zaczęła puszczać włoski i zamiast ściągać paprochy z płyty, to włoski rozłaziły się na płycie wzdłuż rowków.
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Najprościej "umasić", podpiąć jakoś do masy, choćby poprzez szpindel na talerzu. Ponoć szczotką karbonową się da (nie wiem, nie mam).
Are you Shure?
Darek

Post autor: Darek »

Umyc, umyc i umyc. :)
apropo szczoteczki karbonowej ;) uzywam juz kilka lat jedna szczoteczke i zadnych problemow (zeroooo). Kazda plyta przed graniem oczyszczona szczoteczka. Kurz zbiera za kazdym razem (zawsze jest widoczny) Moze macie jakies imitacje tych szczoteczek. Juz nieraz tak sie zastanawialem. Malo tego, to znajomi tez maja i uzywaja i nikt o czyms takim nawet nie wspomnial.
Moja wyglada tak, kupiona na ebay uk
DSCF2865.JPG
zbyszek1982

Darek, Mam identyczną, problem polega na tym, że płyta jest fabrycznie naelektryzowana i ściąga wszystko co popadnie, ale...
Kocewicz pisze:Najprościej "umasić", podpiąć jakoś do masy, choćby poprzez szpindel na talerzu. Ponoć szczotką karbonową się da (nie wiem, nie mam).
Wziąłem cieniutki kabelek mikrofonowy, wyciągnąłem z niego kilka drucików miedzianych, skręciłem i zawiązałem na końcu pętelkę. Tak spreparowany drucik naciągnąłem wzdłuż nasady włosia karbonowego w szczotce, a koniec z pętelką założyłem na szpindel.

Po przetarciu tak "umasowioną' szczotką, problem zniknął jak ręką odjął. Płyta przestała zabierać ze sobą matę z talerza, i nie ma na niej ani jednego pyłka. Dzięki za sugestię!
Darek

zbyszek1982 pisze:problem zniknął jak ręką odjął
i teraz powinno byc caly czas dobrze, ale o myjce pomysl bo napewno sie przyda. Szczoteczka to tylko profilaktycznie.
Napisalem odnosnie szczoteczki gdyz juz kilka razy na forum czytalem ze gubi wlosie, ale jeszcze z czyms takim sie nie spotkalem a kilka min. temu zadzwonilem do znajomych i potwierdzili
Ja na druciki bym niewpadl predzej umylbym plyte :clap: :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

zbyszek1982 pisze:jak i skórzaną).
Dlaczego stosujesz matę ze skóry?
zbyszek1982 pisze:Okazało się, że szczotka karbonowa zaczęła puszczać włoski i zamiast ściągać paprochy z płyty, to włoski rozłaziły się na płycie wzdłuż rowków.
Dlatego właśnie nie polecam karbonówek. To żaden "cud miód" :)
Darek pisze:Napisalem odnosnie szczoteczki gdyz juz kilka razy na forum czytalem ze gubi wlosie, ale jeszcze z czyms takim sie nie spotkalem a kilka min. temu zadzwonilem do znajomych i potwierdzili
Darek, nawet na Twoim zdjęciu powyżej widać, że już trochę włosia zgubiła Twoja oryginalna szczotka bez nazwy...
Jak człowiek czegoś nie widzi (bądź nie chce widzieć) to potem się drapie po głowie co tu ludzie wygadują...
Te szczotki produkuje w sumie jedna firma, tak więc nie ma co patrzeć czy coś jest podróbą czy oryginałem w tym wypadku :)
Zresztą, samo wypadanie to nie jedyny problem tych szczotek.

Tak czy siak zbyszek, lepiej wtajemnicz się w mycie płyt :)
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Wojtek pisze: Dlaczego stosujesz matę ze skóry?
Gdzieś czytałem, że ponoć lepsze to jest od filcu bo mniej się elektryzuje. Miałem kawałek skóry to sobie wyciąłem, ale szczerze mówiąc nie widzę ani nie słyszę żadnej różnicy.
Wojtek pisze: Zresztą, samo wypadanie to nie jedyny problem tych szczotek.

Tak czy siak zbyszek, lepiej wtajemnicz się w mycie płyt :)
A jakie są pozostałe problemy?
Zamówiłem szczotkę welurową, a tej "umasowionej" będę używał jakby problem się powtórzył. Na myjkę jeszcze przyjdzie czas, na razie mam za mało płyt, żeby mi się opłacało w to inwestować.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

zbyszek1982 pisze:Gdzieś czytałem, że ponoć lepsze to jest od filcu bo mniej się elektryzuje. Miałem kawałek skóry to sobie wyciąłem, ale szczerze mówiąc nie widzę ani nie słyszę żadnej różnicy.
To już lepiej zastosuj korek ;)
zbyszek1982 pisze:A jakie są pozostałe problemy?
Było omawiane w tym wątku i nie tylko, ale tu masz wątek o samych szczotkach: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=26&t=1298
Wpisanie "karbon" w wyszukiwarkę też da dobre linki do dyskusji :)
zbyszek1982 pisze:na razie mam za mało płyt, żeby mi się opłacało w to inwestować.
Póki nadal planujesz dalej kupować płyty to nawet teraz się opłaca :)
Wsparcie finansowe forum
Darek

Wojtek pisze:Darek, nawet na Twoim zdjęciu powyżej widać, że już trochę włosia zgubiła Twoja oryginalna szczotka bez nazwy...
Jak człowiek czegoś nie widzi (bądź nie chce widzieć) to potem się drapie po głowie co tu ludzie wygadują...
Niewiedzialem ze musi byc napisane, niestety ja do tego zadnej wagi nie przykladam, a jezeli chodzi o wlosie to napewno nie wypada ;) mialem przypadek ze szczoteczka zostala zamoczona w jakims plynie i niestety ale teraz tak wyglada a nie gubi wlosie. :) Wystarczy ze przejade reka po wlosiu i juz inaczej wyglada, a po jakims czasie wraca do swojej pozycji. Gdyby gubila wlosie napewno bylby widoczny efekt podczas grania. Wiesz napisac mozna wszystko na wszystkim. Wole miec bez napisanej nazwy (wazne ze na opakowaniu byla) dobra jak z napisana nazwa jakis wynalazek ktory po kilku czyszczeniach gubi wlosie i nadaje sie do smieci ;) Wiem co mam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Darek pisze:Niewiedzialem ze musi byc napisane, niestety ja do tego zadnej wagi nie przykladam
Pisałeś, że inni mają jakieś podróby/imitacje :) A ja piszę, że obojętnie czy są to produkty z marką czy bez to i tak problemy są te same.
Skoro przy takiej ilości produktów o różnych cenach zachodzą te same zjawiska to... raczej nie są to przypadki.
Wystarczy pomyśleć i mieć trochę wyobraźni.

Nie chcę po raz kolejny rozdrabniać się co do wad tych szczoteczek.
Przerobiłem 3 sztuki (różne) w ciągu paru lat... i wystarczy. Wystarczy jeden welur :D

To tyle :)

Dlatego też wolę jednak polecić coś innego niż coś co zależy od szczęścia kupującego (jeśli by od tego to miało zależeć ;) ).
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ