Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
xyz
Gramofon: Sony PS X-50
Kontakt:

Re: Polityka

Post autor: xyz »

StarRock pisze:
03 mar 2022, 10:51
xyz pisze: ↑dzisiaj, 10:08
ten gościa kojarzy, 100% RIGCZu w tym tekście:
No to Pan Dryła dozna lekkiego wstrząsu.
https://sport.interia.pl/plh/news-sprze ... Id,5865718
Stowarzyszenie Zawodników to nie organizator rozgrywek, więc nie jest rozstrzygnięte, że rosyjscy zawodnicy będą grali w PLH.
tuczi77 pisze:
03 mar 2022, 12:18
chudy_b pisze: ↑27 min temu
albo była to latająca cysterna
Cysterny latają regularnie z Niemiec i są to Boeingi KC-135R Startotanker.
czy te drony można tankować w locie? wczoraj śledziłem
https://www.flightradar24.com/FORTE10/2afe81cf

wieczorem/nad ranem w okolicach Włodywostoku latał
https://g.co/kgs/xWqLEQ
xyz pisze:
02 mar 2022, 20:12
bms01pl pisze: ↑wczoraj, 18:43
ten też miszcz:
jest link do tej audycji?
bo sprawdziłem co obecnie wisi, cykl jest tygodniowy i data zawarta w artykule się nie zgadza.
brakiem odpowiedzi zaskoczony nie jestem, więc nie proponuję odsłuchać i samemu wyrobić sobie opinię co Cejrowski powiedział
https://www.mixcloud.com/mediawnet/stud ... -14022022/
Start od ok 44:15.
Myszor pisze:
03 mar 2022, 11:06
Wojtek pisze: ↑dzisiaj, 09:16
Pamiętajcie - rurociągi z ropą i gazem dalej pracują.
I bardzo dobrze. Inaczej stanie przemysł a w sklepie nie będzie żywości.
stanąłby, bo ślepo wierzyli że pomysłami pokroju NS2 będą trzymać Rosjan w garści, a tu niespodzianka. Nie tworząc alternatyw obudzili się z ręką w nocniku.
Myszor pisze:
Polska ponad 60% ropy ma z Rosji, 60% gazu też z Rosji. A import węgla z Rosji za czasów PiS się podwoił.
Także Matołusz może dziarsko pokrzykiwać ale sam niewiele zrobił przez ostatnie 6 lat.
xyz pisze:
24 lut 2022, 17:46
no tak, dlatego, poszliśmy w:
Terminal LNG
Baltic Pipe
Plany terminala FSRU
Rozbudowę interkonektorów
Umowy na dostawy LNG i ropy
Możliwość porzucenia dostaw gazu z Rosji
no niewiele ;)
z wyłaczeniem LNG w Świnoujściu wszystkie tematy rozpoczęte w ostatnich sześciu latach.
druga sprawa, że Morawiecki premierem jest od 4 z lekkim okładem, ale kto by tam na szczegóły zwracał uwagę.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Mawis pisze:
03 mar 2022, 12:11
Na Flightradar24 widziałem Awacsy...
Awacsy, Global Hawki to już nie robią na mnie wrażenia. Latają non-stop. Ale warto czasem się po niebie rozejrzeć. Wczoraj zwykły B737 jakiejś czarterowej linii opisany jako lot z Turcji do Bukaresztu minął Bukareszt na pełnym gazie, przeleciał całą Rumunię. Nad Węgrami skręcił w prawo i zaczał się szybko zniżać. Autentycznie bałem się że przespali Bukareszt i teraz na oparach próbują wylądować. Zresztą może i tak było. Po skręcie nad Węgrami wylądował z prostej w Koszycach na Słowacji. Teraz na Warszawą przelatuje Koreański Jumbo. Opisany jako lot do Moskwy. Ale Moskwę minął bez mrugnięcia okiem, przelaciał nad Bałtami, Warszawą i kieruje się nad Czechy. Też ciekawe.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mawis pisze:
03 mar 2022, 09:45
Nadal SF?
Oczywiście.
Mawis pisze:
03 mar 2022, 10:14
ale to już przerabialiśmy: 38,39 itd Już była rozmowa na ten temat.
Tak. Kretyńskie przyrównania już były. Przykre że dalej widzisz w nich sens.
Mawis pisze:
03 mar 2022, 10:14
więc chyba nie powinno być problemu z wysłaniem wojsk onz na Ukrainę?
Tylko dla idiotów z klapkami na oczach. Klapki na oczy są tanie.
Mawis pisze:
03 mar 2022, 10:22
Edit. Rosja chce osadzić swojego przydupasa i swój rząd w Kijowie. Czyli musi zostawić wojska dla jego ochrony. Tylko kto będzie słuchał takiego rządu i kto będzie współpracował? Przecież Ukraińcy nie złożą broni. To jakiś poroniony pomysł i powrót do czasów ZSRR.. przecież wiemy i widzieliśmy jak po 89 roku wszystko jeblo...i oni myślą że w xxi wieku to się uda???
Tak. Kojarzysz taki kraj jak Białoruś czy też niezbyt ogarniasz?
Mawis pisze:
03 mar 2022, 10:58
Może czas wycisnąć wnioski z obecnej sytuacji i zadziałać z wyprzedzeniem??
Jeśli pokryjesz rachunek strat za potencjalny odzew nuklearny to niech wjeżdżają wojska z odsieczą, spoko.
W przeciwnym razie - serio szkoda strzępić ryja na temat takich błyskotliwych pomysłów.
Myszor pisze:
I bardzo dobrze. Inaczej stanie przemysł a w sklepie nie będzie żywości.
Ja to wiem, ale z tym "bardzo dobrze" to się właśnie zastanawiam, bo póki rurociągi działają to kasa również przepływa.
Coś za coś.

Ale jak już pisałem parę dni temu - biznes to biznes.

Putin nie jest szalony. Co najwyżej mocny hazardzista co nie boi się wejść "all in" przy niepewnym rozdaniu.
chudy_b pisze:
03 mar 2022, 11:59
Na pewno toczy się także tzw. tajna dyplomacja.
chudy_b pisze:
03 mar 2022, 11:59
Tam się dużo dzieje o czym nie mamy pojęcia.
Oczywiście. Standardowo.
tuczi77 pisze:
03 mar 2022, 12:18
Dziwi mnie, że wobec Niemców nie masz podobnych odczuć
Też się dziwię.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

xyz pisze:
03 mar 2022, 12:41
no niewiele
Masz rację. Przesadziłem. Sorry.
LNG wybudowany był za PO. Chyba Tusk kładł kamień węgielny. Ale zapoczątkował PIS.
nie zmienia to faktu że ropę Orlen bierze głównie z Rosji.
Powód jest prosty - najtaniej.
Załączniki
397DFD38-0107-47D9-8795-E15334BA1855.jpeg
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Wojtek pisze:
03 mar 2022, 12:46
Putin
Więc jeśli nie jest szalony to raczej nie użyje broni nuklearnej bo tylko szaleniec tak by postąpił. Cała zimna wojna za nami i zagrożenie było większe. Więc skończ już Wojtku z używaniem sformułowania: kretyńskie porownania

Tak. Kojarzysz taki kraj jak Białoruś czy też niezbyt ogarniasz?

Tak kojarzę. Tylko że to " kretyńskie porównanie" Białoruś tak naprawdę nigdy się spod wpływu ZSRR czy też Rosji nie wydobyła. Czaisz różnice w stosunku do Ukrainy? Czy klapki na oczach bo tanie są...?
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

xyz pisze:
03 mar 2022, 12:41
brakiem odpowiedzi zaskoczony nie jestem, więc nie proponuję odsłuchać i samemu wyrobić sobie opinię co Cejrowski powiedział
https://www.mixcloud.com/mediawnet/stud ... -14022022/
Start od ok 44:15.
w pracy jestem, mimo, że hołmofis, nie daje rady na bieżąco czytać... ale u mnie nie ma nawigacji - mogę przesunąć stream tylko do przodu i nie ma linii czasu. może wyedytuj i wrzuć? serio pytam, jestem ciekaw.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

tuczi77 pisze:
03 mar 2022, 11:45
Serce pęka...
:(
Tak jak babcia z transparentami, z którą filmik wczoraj wrzucałem. Też wyglądała na pamiętającą II WŚ. Dla tych ludzi, którzy pamiętają to straszne, że kraj, który tyle wycierpiał w czasie wielkiej wojny ojczyźnianej jak oni to określają, jest agresorem i może wywołać III-ą.
Mawis pisze:
03 mar 2022, 11:42
Turcja podobno przekazała drony
Zdaje się, że w marcu miało dotrzeć kolejnych 20 czy nawet 30 sztuk, nie zdążyły.
Mawis pisze:
03 mar 2022, 12:11
Awacsy
Wczoraj był reportaż, reporter latał z nimi wzdłuż wschodniej granicy, w jednym z Awacs'ów (ten akurat przyleciał z Niemiec) polka jest kapitanem i opowiadała o wszystkim (o czym mogła powiedzieć) pokazując wnętrze. Często je widuję jeśli akurat operują z Powidza.

W temacie ciekawych obserwacji na flyradar, 2 dni temu zezwolono rosyjskiemu Ił76 na lot z paliwem jądrowym na Słowację.
https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosc ... 13862.html
Mawis pisze:
03 mar 2022, 10:58
zadziałać z wyprzedzeniem??
To nie takie proste, nie pamiętam czy głosowanie w Radzie Bezpieczeństwa ONZ o wysłaniu kontyngentu nie musi być czasem jednomyślne, a wiadomo, Rosja i Chiny...
"Misje pokojowe ONZ są tworzone na mocy rezolucji Rady Bezpieczeństwa"
A do tego
"Rząd oraz druga strona konfliktu muszą wyrazić zgodę na przeprowadzenie operacji na terytorium swojego kraju."
Wydaje się to z pozoru śmieszne, ale tak to wymyślono/ustalono między członkami ONZ żeby jedna ze stron nie uznała tego za agresję, włączenie się do wojny po jednej stronie. Możemy mieć dużo pretensji do ONZ o wiele zaniechań, ale w kwestiach takich działań jest zobligowane robić tylko to na co zezwala jej Karta Narodów Zjednoczonych. O działaniach pokojowo militarnych na terenie jakiegoś kraju muszą zdecydować kraje członkowskie/Rada Bezpieczeństwa, a nie sam Sekretarz Generalny czy ścisły zarząd ONZ.
http://www.unic.un.org.pl/poznaj_onz/ra ... nstwa5.php
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Merrick
Gramofon: Thorens TD-160 Super
Kontakt:

Post autor: Merrick »

grzehu82 pisze:
02 mar 2022, 21:10
"Kolega" @Merrick szuka okazji do prostackiego zaczepiania innych, czym wystawia sobie odpowiednią opinię na forum.
Zmanipulowałeś tekst to ci napisałem to co myślę o czymś takim
bms01pl pisze:
02 mar 2022, 16:22
Nie deprecjonuję i nie manipuluję
Gdybyś nie deprecjonował i nie manipulował nie czepiałbym się do twoich wypowiedzi a że zrobiłeś to wielokrotnie to nie zamierzam spieprzać przed tobą z podkulonym ogonem. Jesteś ignorantem a twoja obecność w tym wątku to nie rzetelna ocena sytuacji w Polsce ale prywatna wojenka o frukty z PRL które zapewne straciłeś
bms01pl pisze:
No i znowu ad personam… No dobrze… Grasz światowca – w tych zamorskich krajach tak się wyrobiłeś? Powinszować… Co do „omnibusa z podstawówki” – na pewno powstały w XVII w.? Pieniądze na to postawisz? Wiedza z „Ogniem i mieczem” czy jeszcze coś wiesz? Unia Lubelska? Unia Brzeska? Bunt Nalewajki? Polityka Wazów? Ty też w podstawówce byłeś czy samouk?
Wiedza z Wikipedii to za mało omnibusie z podstawówki. Zachęcam do przeczytania Serczyka " Na płonącej Ukrainie" wtedy dowiesz się o "prywacie" Chmielnickiego i przestaniesz powielać wiedzę z podstawówki i wikipedii
bms01pl pisze:
To stąd permanentne sugestie związane z bliżej mi nieznanym „pułkownikiem stanu wojennego”
Myślałeś że nikt się nie zorientuje że wstawiłeś na forum tekst pułkownika ludowego wojska polskiego który wygłasza peany na temat STANU WOJENNEGO ? To była DEFEKACJA na nasze forum i obraza dla nas i naszego intelektu. Największa twoja manipulacja! A tu na tym forum są polscy patrioci a nie ciemny zmanipulowany naród rosyjski
bms01pl pisze:
ale każdy wyciągnie swoje wnioski...
W mojej ocenie wbijasz klin między naszą małą społeczność żeby podzielić forum w myśl starej zasady rzymian 'dziel i rządz" Tylko że my nie jesteśmy ciemnym ludem a twoja kremlowska taktyka dzielenia społeczeństwa tuż przed inwazją raczej się nie uda
bms01pl pisze:
02 mar 2022, 18:43
ten też miszcz: https://wyborcza.pl/7,75398,28171069,ce ... achod.html
sam fakt wstawiania takich linków bez sprawdzenia informacji podważa twój intelekt. My tu nie żyjmy przekazami dnia "Gazety Wyborczej" tylko sami szukamy informacji w Internecie. Ale widzę że ciebie to przerasta
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Mawis pisze:
03 mar 2022, 12:59
Więc skończ już Wojtku z używaniem sformułowania: kretyńskie porownania
Jeśli dalej będziesz pitolił o tym jak to było w '39 w kontekście dzisiejszej sytuacji to niestety mogę się tylko powtarzać.
Mawis pisze:
03 mar 2022, 12:59
Białoruś tak naprawdę nigdy się spod wpływu ZSRR czy też Rosji nie wydobyła. Czaisz różnice w stosunku do Ukrainy?
Ukraina bardzo długo po odłączeniu się od ZSRR była jeszcze pod wpływem Rosji. Janukowycz, Majdan i takie tam. Pamiętasz chyba jeszcze?
Na Białorusi też niby miało być niezależnie, ale Łukaszenka się przytulił do syberyjskiego niedźwiedzia jako sposób na przetrwanie.
Kiedyś tam też będzie przewrót.

Z Gruzją przecież też próbowali.

Niemniej, dziwisz się że Putin próbuje zainstalować własny rząd w Ukrainie w XXI wieku, a nie jesteś w stanie wyjaśnić jakim cudem dalej funkcjonuje Białoruś z Łukaszenką na czele :D

Ale OK, zostawmy historię bo widzę że argumentów brakuje skoro nawet musisz papugować moje teksty jak w jakimś domowym przedszkolu.

Załóżmy że Twój pomysł ma sens i zachód powinien zareagować zbrojnie. Jakiej reakcji (poza atomówką) oczekiwałbyś z drugiej strony?
Wycofanie się Rosji z konfliktu? Putin strzela sobie kulkę w łeb (bo Hitler tak zrobił w '45)?

Jestem szczerze ciekaw jak daleko sobie wyobrażasz prawdopodobne scenariusze tutaj.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Mawis

Dzięki kinky za info. Ale to jest faktycznie nieżyciowe że rząd i druga strona konfliktu...pytanie czy jeśli tak jest to obie strony zazwyczaj wyrażają zgodę. Bo jeżeli Rosja by nie wyraziła na interwencję w celu pomocy ludności cywilnej to resztki przyzwoitości by straciła. Druga rzecz czy zawsze się pyta obie strony? Jak było w Jugosławii? Kto tam był stroną? Nie wiem czy tam było takie pytanie o zgodę. Co do przepisów to chyba czas je zmienić i przystosować do obecnych czasów. Co do Chin to raz już się wstrzymały od głosu więc...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kinky pisze:
03 mar 2022, 13:12
"Misje pokojowe ONZ są tworzone na mocy rezolucji Rady Bezpieczeństwa"
Kombinują żeby wywalić Rosję z RD, ale raczej nie będzie pełnego poparcia.
Mawis pisze:
03 mar 2022, 13:26
Bo jeżeli Rosja by nie wyraziła na interwencję w celu pomocy ludności cywilnej to resztki przyzwoitości by straciła.
Czekaj, poważnie oczekujesz żeby Rosja przyklepała interwencję ONZ na Ukrainie? :shock:
Ponownie: jaki to miałoby sens dla Rosji?
Mawis pisze:
Co do przepisów to chyba czas je zmienić i przystosować do obecnych czasów.
Powiedz konkretnie co wg Ciebie należałoby zmienić.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
03 mar 2022, 13:25
Niemniej
No właśnie chyba mnie źle zrozumiałeś. To nie było zdziwienie. Przynajmniej w sensie tego pomysłu. Chodziło mi raczej o ciąg dalszy. Bo dalej będę się upierał że jednak jest znacząca różnica między Białorusią a Ukrainą. Kwestia skali wielkości kraju, ludności i determinacji. To jest najazd obcego państwa a nie wewnętrzne polityczne gierki. Dziwię się że tego nie rozumiesz.
Co dalszych scenariuszy to nie wiem jakie będą. Dzielę się po prostu wątpliwościami. Biorąc pod uwagę skuteczność sankcji oczekiwałbym oczywiście wycofania się Rosji całkowicie z terytorium Ukrainy. Przecież taka sytuacja utrzymywania się w okupowanym kraju wielkości Ukrainy jest niemożliwa przy walczącej społeczności i pomocy z zewnątrz. Rezultat będzie jak w Afganistanie. Nie wiem czy to dotrze do zakutego łba Putina bo może dotrze tam szybciej kulka tylko że to nie on pociąga za spust. A pararele z 39 same się nasuwają i nie tylko mi więc nie wiem czemu żeś się czepnal???

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Mawis pisze:
nieżyciowe
Pamiętajmy, że te obostrzenia dla ONZ i kontyngentów pokojowych były określane jeszcze podczas zimnej wojny żeby USA i ZSRR nie drażniły siebie nawzajem i nie doprowadziło to do IIIWŚ. A że świat był i jest do tej pory podzielony na nieformalne strefy wpływów "wschód-zachód" to kraje jak Rosja i Chiny blokują zmiany tych zapisów, aby mieć wpływ na to gdzie "zachód" może wysłać siły ONZ.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
03 mar 2022, 13:38
Czekaj, poważnie oczekujesz żeby Rosja przyklepała interwencję ONZ na Ukrainie?
Ponownie: jaki to miałoby sens dla Rosji?
Oczekiwałbym że nikt nie będzie w tym wypadku Rosji o to pytal...chyba że pro forma z informacją że jeżeli będzie negatywna to i tak wojska ONZ tam wejdą.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Mawis

Wojtek pisze:
03 mar 2022, 13:38
Powiedz
Pozbawić Rosję prawa weta. Trudno mi powiedzieć bo nie jestem specjalistą prawa międzynarodowego. Ale to jest system dość skostniały i może trzeba przewietrzyć stare ustalenia. Ja wiem że zaraz powiesz że to niemożliwe ale jak się nie spróbuję...

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Zablokowany