Cichy5000 pisze: ↑18 lut 2022, 09:39
Martynka pisze: ↑17 lut 2022, 15:20
Po robocie napiszę trochę więcej bo mi tu zaraz wszystko wyleci w powietrze
Mam nadzieję że nie krąrzysz w przestrzeni
Nie

Wyciek gazu załatany a maszyna pracuje pełną mocą 5000KM tłocząc sprężarkami na pełnym obciążeniu. Aczkolwiek 200 bar gazu ziemnego w pracującej maszynie robi wrażenie szczególnie że, przy ostatnim ich wypadku z operatora nie zostały nawet zęby a auta miały stopione szyby w promieniu 600 metrów
Piterski pisze: ↑18 lut 2022, 09:06
No jest jeszcze parametr, jeśli dobrze pamiętam to ESR.
Oczywiście, jest jeszcze ESR czli rezystancja a raczej impedancja zastępcza która wysoka przy audio jest nieakceptowalna ale nie o tym mówię, nie mówię też o innych parametrach dotyczących prądów czy napięć które są równie ważne.
Piterski pisze: ↑18 lut 2022, 09:06
Generalnie chodzi mi o to że niekoniecznie wymiana starych markowych kondensatorów na Audyny da pozytywny rezultat. Inaczej zapewne będzie ale czy lepiej?
Lepiej czy gorzej zawsze zależy jednak od odbioru indywidualnego i specyfikacji całego systemu. Audyny w tej serii już wykluczyliśmy bo to przeciętny kondensator. Ale wymiana starych markowych kondensatorów zawsze daje niepodważalnie dobry rezultat jeżeli chodzi o szczegółowość, o selektywność o scenę. Nie spotkałem się, żeby było inaczej a w pudełku mam kilogramy markowych wylutowanych kondensatorów które trzymam dla zabawy a w życiu ich bym nikomu nie włożył.
Kolejna sprawa to elektrolit, dla mnie elektrolit w torze audio w zwrotnicy to zło, poza paroma wyjątkami, które kosztują w całym zestawieniu tyle co kupno kolejnych NS'ów. Elektrolity rzędu parunastu czy parudziesięciu uF ( ja nawet i dla paru setek tak robię a u siebie i te po 1400 uF tak traktuję mieszając ) zastępuję folią. Dlaczego ?? Bo folia ma pod każdym względem lepsze parametry, i lepsze brzmienie i jest stabilna. A dlaczego wszędzie były elektrolity ?? bo folie są droższe a w czasach tych NS nie było materiałó ani technologii żeby duże folie wykonać. Zresztą to samo uczynił ktoś na kim wzorował się @Dimas Ale fakt Audny Q5 mam w szafce i leżą bo po wlutowaniu w tor audio nie brzmiały a jest tyle dobrych wokół.
Te NS mają 40 do 45 lat, To co tam użyto było dobre na tamte lata, ale nijak sie ma do tego co jest dobre teraz, kondensatory do użytku audio i badane pod tym kątem powstały dobrych paręnaście lat później. Druga sprawa to zarówno elektrolit jak i folia się starzeje i mimo trzymania parametrów traci się jakość dzwięku.
Jestem w stanie złożyć te zwrotnice
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)