Piotr__ pisze: ↑16 lut 2022, 08:56
muszę sobie utrwalać przez lata że boronowy sas jico jest lepszy od microridge bo tego drugiego ni cholery nie mogę już zdobyć w stanie nos.
Ale to jest zakrzywianie rzeczywistości, więc trochę nie rozumiem.
Dostępność to trochę inne kryterium od jakości dźwięku
Pewnie jakbym wyłożył kwotę x5 co za jico to by się szybko gdzieś znalazło, ale nie ma na to szans.
Pewnie znowu pitolisz zamiast sprawdzić (wybacz). Nie jest tak źle, a wcale głęboko nie szukałem.
https://www.ebay.com/itm/115237421879?m ... 3261323532
Dla chcącego nic trudnego
Ja kiedyś trafiłem NOSa przepakowanego w pudełko igieł Pfeifer, sprzedawca nie wiedział co sprzedaje, ale na zdjęciach było widać że osłonka igły ma logo Shure.
Ale zbyt lekkie i byle jakie główki, czy dociśnięte masą i naciskiem wkładki które tego nie lubią słychać od razu tu bym nie przesadzał że to jakiś niuans
adamik dopiero zaczyna przygodę i Pioneer to jego drugi gramofon w ostatnim czasie. Moim zdaniem zbyt wielkiego rozeznania oczekujesz przy braku doświadczenia.
Póki co musi wystarczyć teoria albo płyta testowa.
To trochę jak z ocenianiem stanu igły "na słuch". Jak już się trochę tego przerobiło to wyłapać łatwo że coś już jest nie tak i igła do odstawki. A świeżak? Świeżak uzna że tak ma być aż mu diament odpadnie i będzie zdziwiony wtedy.
Kalibracja ramienia - to samo. Na początku się cackasz z wagą by mieć pewność, a potem jak już masz experience to wyważasz w 10 sekund i przy kontroli wagą wychodzi co najwyżej margines błędu przy drugim miejscu po przecinku. Bo znasz już swoje ramię i masz to "w palcach".
Itp. itd.
Rurka S też może być wykorzystana w mariażu Pioneer i V15 IV, ale do tego musi być lekki headshell (nie więcej niż 9g np.).
Można się pobawić i sobie porównać