Prosiłbym o ocenę poniższych adapterów:
Lenco L78
http://allegro.pl/lenco-l-78-wharfedale ... 42653.html
Lenco L85
http://allegro.pl/lenco-l85-sonovox-rar ... 62176.html
Muzyka to generalnie rock, troche starszego popu
Pozdrawiam!

Sama firma już dawno nie istnieje, a zasłynęła z kilku innych audio-patentów. Modelu nie chcę zgadywać, a znając życie sprzedawca też nie będzie chciałDaras-Aleksander pisze:- co sądzisz Wojtku/sądzicie o tej wkładce Sonovox?
Nie będzie problemu z wymianą wkładki. Zresztą, te wkładki zamontowane na obydwu egzemplarzach z pewnością nie były fabrycznie montowaneDaras-Aleksander pisze:- czy nie byłoby tu problemu z ew. wymianą (w razie potrzeby w przyszłości) na audio technice, np. AT95E/110/120 ?
ja byłbym cokolwiek sceptyczny - wkładka M75MB (albo jakaś inna M75??) występowała w mocowaniu jednopunktowym - była wciskana do plastikowego gówienka przykręcanego jedną śrubką do headshella. Jeżeli nie mamy śrubek i odpowiedniej blaszki metalowej z gwintami, to montaż jakiejkolwiek normalnej wkładki z mocowaniem 1/2 może wymagać np. zakupu headshella (niby można jakośtam się bawić w długie śruby i nakrętki na końcach, ale mimo wszystko wydaje mi się, że to nie jest najlepszy pomysł). Nie wiem jak L78, ale np. do L75 nie pasuje pierwszy lepszy headshell, trzeba kupować te dedykowane do gramofonu (nieznacznie mniejsza średnica gwintu w headshellu). Nie wiem jak te do L78, ale używany headshell do L75 z kompletem blaszek do montażu wkładki z mocowaniem 1/2 (i wkładką shure m71, ale bez igły) udało mi się w ramach fartu (akurat był - nikt tego nie produkuje już) nabyć na ebaju w peru za drobne 23 $. Doliczywszy koszty przesyłki i różnice kursowe otrzymujemy np. równowartość 100 PLN za głupi koszyczek, na który potem czekamy np. 2 tygodnie (ps. pewnie z uwagi na kraj pochodzenia - peru - mój koszyczek siadł na cle, panowie celnicy nawet kabelki poodłączali z wkładki, pewnie żeby się przekonać, czy wkładka nie jest z "wkładką"Wojtek pisze:Nie będzie problemu z wymianą wkładki. Zresztą, te wkładki zamontowane na obydwu egzemplarzach z pewnością nie były fabrycznie montowane
Na Lenco L78 mamy wkładkę Shure M75MB Type 2.
Na pewno? W sieci widzę zdjęcia gdzie mamy standardowe mocowanie na dwie śrubki po bokach wkładki.Krzyś pisze:wkładka M75MB (albo jakaś inna M75??) występowała w mocowaniu jednopunktowym
Te headshelle (L78 i L85) mają blaszki montażowe. Od spodu przy wkładkach masz 2 śrubki, a u góry jednąKrzyś pisze:Jeżeli nie mamy śrubek i odpowiedniej blaszki metalowej z gwintami
Zwracam honor - sprawdziłem, wkładkę z mocowaniem jednopunktowym i złośliwym zatrzaskiem to mam M71MB, nie M75MB. Przepraszam za sianie zamętu. Ją chyba daje się też zamontować z mocowaniem dwupunktowym (w tej górnej, przykręcanej części ma miejsca na 2 śruby), ale akurat k* w moim lenco musiała być zamontowana jedną śrubkąWojtek pisze:Na pewno? W sieci widzę zdjęcia gdzie mamy standardowe mocowanie na dwie śrubki po bokach wkładki.