Jako, że zaangażowałem sporą grupę z Was do wsparcia, jestem winien Wam info na czym stanęło. Oczywiście, wybór był masakrycznie trudny - oferta i możliwości, nawet w tym budżecie, są przeogromne.
Po namyśle, przyjąłem jednak założenie, że - zwłaszcza w początkowym okresie - będę musiał służyć wujowi radą techniczną. To popchnęło mnie jednak do królestwa Canona, które znam w sumie najlepiej. Doszedłem też, po rozmowach z wujem, do konstatacji, że ptaszorów na razie strzelać nie będzie, a raczej chodzi o sprawdzenie czy cała ta zabawa go wciągnie. Ostatecznie skompletowałem mu więc taki zestaw (właśnie czekam na przesyłki, oby wszystko dojechało niezmasakrowane...):
Body:
Canon 7D z przebiegiem 11k klapnięć (matryca APS-C, crop 1.6x)
Obiektyw 1:
Canon zoom 18-135 mm IS STM f 3.5/5.6
Obiektyw 2:
Canon stałka 50 mm STM f 1.8
Zależało mi na podstawowym obiektywie, który wujas dokręci i pójdzie się bawić, z w miarę szerokim kątem (choć przy cropie 18 to niezbyt szeroko) i jakimś tam przybliżeniem. Taki typowy "spacerniak". Wahałem się między zoomem 18-135 a 18-200 (który daje już ekwiwalent 300 mm przy pełnej klacie) - w sumie podobne pieniądze. Jednak opinie w necie polskim i zachodnim jednoznacznie wyżej oceniają 18-135, więc na to ostatecznie się zdecydowałem.
Body 7D ma opinie bardzo dobrego sprzętu reportersko-przyrodniczo-sportowego, jest dość pancerne i szybkie, więc - mam nadzieję - przypasuje. APS-C pozwala w przyszłości (gdyby jednak ptaszory...) stosunkowo tanio wjechać na dłuższe ogniskowe.
Nifty Fifty czyli pięćdziesiąteczkę kupiłem bo....każdy powinien mieć

No i można porobić co nieco we wnętrzach bez lampy. Do tego wujas hoduje jakieś kwiaty na wsi, wali im foty, więc 50mm będzie jak znalazł.
Bardzo wszystkim dziękuję za sugestie i rady - jak zwykle, jesteście niezastąpieni
Przy okazji: body kupiłem w zestawie z dwoma szkłami, które pewnie zaraz będę sprzedawał, więc - jakby ktoś był zainteresowany - zapraszam na priv. Szkiełka to Canon 28-80 i Canon 70-300. Teoretycznie mógłby wujas z tymi szkłami też zacząć, ale to już jest ciągłe zmienianie obiektywów - nie chcę go zniechęcić do fotografowania, wręcz przeciwnie

Jest: Thorens TD-125 + ramię Micro Seiki (od Zbyszek1982), Arcam FMJ CD23, Grundig 5200 (od Kukiz30), Scott 480A, RA Labs Mini Reference Monitors
Był: Technics SL-Q2/1500C/1200GR, Luxman L435, JVC AX1, NIKKO TRM750, Scott A406, Dali Icon 6, Thiel Cs 1.2