Mikstura forumowa
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Mikstura forumowa
Takie wycieranie płyt ma na prawdę mało sensu 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
Mądrego to aż miło posłuchać
. Umyłem i dałem spokojnie wyschnąć, jest elegancko
.

JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
-
Mam pytanie,może troche głupie,czy taka mikstura ma termin ważności?,czyszczę plyty ręcznie i zostało mi sporo i ciekaw jestem czy może to poleżeć szczelnie zamknięte i nie straci swoich właściwości?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może leżeć, nie psuje się.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Panowie mam pytanie,może już o tym było wcześniej, ale czy fotonal lub mirasol nie traci ważności tj swoich parametrów po dacie przydatności?, bo jednak ma swoją datę ważności.
Kolega podaje, że płyn forumowy może poleżeć, gdy jest szczelnie zamknięty i nie traci swoich parametrów, ale właśnie chodzi o datę ważności np fotonalu, a po drugie woda destylowana, gdy jest otworzona i trochę poleży nawet w zamkniętym pojemniku traci swoje parametry.
Używałem wody destylowanej 1 litrowej, robilem 1 porcję płynu forumowego, a resztę zamykałem w szczelnym pojemniku i zauważyłem, że gdy używałem tej wody po jakimś czasie, to winyle trzeszczały, nie wiedziałem o co chodzi, a powodem była otwarta woda destylowana, bo gdy tylko wymieniłem na nowo otwartą było wszystko super.
pozdr.
Kolega podaje, że płyn forumowy może poleżeć, gdy jest szczelnie zamknięty i nie traci swoich parametrów, ale właśnie chodzi o datę ważności np fotonalu, a po drugie woda destylowana, gdy jest otworzona i trochę poleży nawet w zamkniętym pojemniku traci swoje parametry.
Używałem wody destylowanej 1 litrowej, robilem 1 porcję płynu forumowego, a resztę zamykałem w szczelnym pojemniku i zauważyłem, że gdy używałem tej wody po jakimś czasie, to winyle trzeszczały, nie wiedziałem o co chodzi, a powodem była otwarta woda destylowana, bo gdy tylko wymieniłem na nowo otwartą było wszystko super.
pozdr.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Patrzysz na daty ważności poszczególnych składników, a gotowa mikstura jest przecież zmieszana z alko 
Niemniej - tak, fotonal/mirasol po dacie przydatności to już tak średnio spełnia swoją rolę. Zależy, można zawsze zrobić eksperyment.
Nie wiem jak często myjecie płyty, jak raz na 2 lata to faktycznie bym się zastanawiał czy mikstury nie wymienić

Niemniej - tak, fotonal/mirasol po dacie przydatności to już tak średnio spełnia swoją rolę. Zależy, można zawsze zrobić eksperyment.
Nie wiem jak często myjecie płyty, jak raz na 2 lata to faktycznie bym się zastanawiał czy mikstury nie wymienić

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Oglądam już tą flaszkę któryś raz i nie widzę żadnej daty przydatności
-
https://allegro.pl/listing?string=FOTONAL
W fotonalu każdy ma datę ważności
W fotonalu każdy ma datę ważności
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
-
- Gramofon: Dual 510
Hmmm. Ja tu widzę siódmy, czwarty, siedem tysięcy siedemnasty.

Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
-
Panowie, czy wydaje mi sie czy Mirasol 2000 znikł z pułek? Wszędzie problemy z dostępnością... Na allegro cena x2.