Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krolix

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: krolix »

polna pisze:Jak przy opisie płyty widnieje takie lakoniczne zdanie "Fanclubowa reedycja album" - co to dokładniej oznacza?
Zazwyczaj jest to zgrabne określenie bootlegu. :)
Awatar użytkownika
polna

Post autor: polna »

czyli jak mam wybór między tym tajemniczym a tym oficjalnym zremasterowanym i kolorowym superczad to rozumiem, że jakość tego drugiego nokautuje pierwszego w ciemno? czy może jak nie zależy mi na kolorowych płytach to może niekoniecznie?
Awatar użytkownika
krolix

polna pisze:czyli jak mam wybór między tym tajemniczym a tym oficjalnym zremasterowanym i kolorowym superczad to rozumiem, że jakość tego drugiego nokautuje pierwszego w ciemno? czy może jak nie zależy mi na kolorowych płytach to może niekoniecznie?
Nikt bez przesłuchania nie zagwarantuje Ci, że wznowienie oficjalne brzmieć będzie lepiej niż bootleg, choć zazwyczaj z bardzo dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że tak właśnie będzie. W tym wypadku stawiałbym właśnie na oficjalny repress.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Nazywanie tego bootlegiem, to tez lekka ściema, toć to po prostu piracka kopia, jak od "Ruskich" na bazarze.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 23:40 przez vinylpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
krolix

Masz rację, powinienem był użyć terminu "pirat". ;)
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

vinylpiotrek pisze:Nazywanie tego bootlegiem, to tez lekka ściema, toć to po prostu piracka kopia, jak "Ruskich" na bazarze.
Ja tak kategorycznie nie potrafiłbym tego stwierdzić...
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
polna

Post autor: polna »

JacK pisze:
vinylpiotrek pisze:Nazywanie tego bootlegiem, to tez lekka ściema, toć to po prostu piracka kopia, jak "Ruskich" na bazarze.
Ja tak kategorycznie nie potrafiłbym tego stwierdzić...
upewniłam się i zdecydowanie jest to pirat, ale...wysokiej jakości, bo niemiecki 8-) poważniej, to nasi zachodni sąsiedzi ostro piratują ponoć i w niektórych przypadkach im to wychodzi całkiem dobrze. takie opinie krążą.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Pamiętajmy jednak, że pirat to jednak pirat, a więc wartość kolekcjonerska odpowiednio mniejsza (jeśli kogoś to interesuje oczywiście).

A co do opinii to miarodajne są jedyne te kiedy ktoś wie że ma pirata i porównuje z oryginalnym wydaniem. W przeciwnym wypadku można sobie gadać... ;)

Bo piraty nie muszą wcale brzmieć źle, nawet jeśli i tak są gorsze brzmieniowo od oryginałów.

A stare płyty nie muszą trzeszczeć i szumieć.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
contraband

Post autor: contraband »

Byłem przez parę dni w Barcelonie i na pchlim targu, wśród stosu płyt znalazłem Physical Graffiti Led Zeppelinów. (fajnie się składa a'propos mojego avataru) za 80 Euro. Pierwsze wydanie hiszpańskie, stan - wyglądała na bardzo zadbaną. Okładka super, niemalże fabryka, również płyta. Nie słuchałem, bo ta cena trochę zwaliła mnie z nóg.
powiedzcie, jak sądzicie - była to okazja, czy raczej normalna cena?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, 19:45 przez contraband, łącznie zmieniany 1 raz.
Ampli: Technics SA-AX730
CD: Technics SL-MC400
Gr: Technics SL-23A
HECO Victa 201
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Nienormalna cena. I nie, że okazja.
DIOMEDES KATO
Darek

Post autor: Darek »

contraband pisze: za 80 Euro
Ile????????????? 80euro !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :o :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ani okazja, ani normalna cena. W Hiszpanii bazuja na turystach :) Rok temu jak corka byla na wakacjach to chcieli jej wcisnac kilka sztuk, ale wystarczylo ze zadzwonila i szybko odstapili od tego zamiaru :lol:
Trzeba bylo powiedziec ze sie chce to wyslalbym duuuuuuzo taniej, ale juz poszla :)
Awatar użytkownika
contraband

Post autor: contraband »

Nie mogłem tego wiedzieć, Darek ;-) Dzięki za opinie.
Ampli: Technics SA-AX730
CD: Technics SL-MC400
Gr: Technics SL-23A
HECO Victa 201
VinylGoldmine

Post autor: VinylGoldmine »

Witam serdecznie;

Ponieważ podałeś oferty z naszego sklepu, także czuję się wywołany do odpowiedzi. Analogowe masteringi przygotowuje tylko kilka firm na świecie. Z reguły są to wydania amerykańskie. Najbardziej godne polecenia są oferty firm: Analogue Productions i Mobile Fidelity. Classic Records nie istnieje od kilku lat a ich zapasy wykupił Acoustic Sounds czyli sklep Analogue Productions. Zarzuty kolegi Winters odnośnie nieoficjalnego importu i marż są przesadzone. To AP decyduje o cenach bazowych tych płyt, my na ter ceny mamy wpływ w zasadzie żaden. Jeśli wziąć pod uwagę jednak koszt cła i vatu jaki zapłacisz za import uważam że nasze oferty się bronią, podaję przykład:
BILLIE HOLLIDAY Lady In Satin LP 200gram / 157 zł
http://www.vinylgold.pl/billie-holiday/ ... satin.html

MUDDY WATERS Fold Singer LP 200gram / 199 zł
http://www.vinylgold.pl/muddy-waters/86 ... -200g.html

Import jest jak najbardziej oficjalny a każda płyta podlega normalnej gwarancji na nowy produkt. W przeszłości Classic Records zdarzały się pojedyncze buble także też warto kupić przez importera, koszt zwracania płyty do sklepu w USA może być bardzo duży.
polishma71

THE JAM "in the city"

Post autor: polishma71 »

witam trafilem przypadkiem na taka plyte cena jest troche wygorowana ale zapytam was
The Jam in the city" 1977(2383 447) POLYDOR MADE IN ENGLAND a-1/b-1, na stronie a i b oprocz nr. jest jeszcze wydrapka ALLEN na tak jak ja to nazywam zbiegowce. Czytalem tu na forum ze ma to znaczenie ale czy wplywa to znaczaco na cene takiej plyty? i czy 50 funtow to nie zaduzo.
Z gory dziekuje za pomoc
Pilot

Post autor: Pilot »

Do ilu max warto licytować tę płytę J Lennona? Pytam żeby nie zaszaleć, jego muza jest ważna dla mnie. :( Czy może lepiej jednak patrzeć na wydania UK?

http://allegro.pl/john-lennon-imagine-j ... 89797.html
ODPOWIEDZ