A mówiłem już jak uwielbiam TDA1541 ?? teraz będzie o ciekawym przypadku, czyli poprawiamy małe chińskie rączki, takie małe że zmieściły się przy pracy tam:
w tym o to DAC'u:
Ładnie i schludnie zrobiony, jest porządek w środku, widać 4 x trafo, każde wraz z dedykowanym regulatorem do innej sekcji zasilania.
Od lewej mamy + 5V dla sekcji TDA, - 5V dla TDA, -15V dla TDA i ostatni to -15/+15V do OPA i wyjściowego układu analogowego.
Zalożeniem jet lampa, Dźwięczne 6N2P w SRPP czyli klasyka gatunku ( praca przy DAC ma tą zaletę, że efektu mojej pracy nie rozwali kapryśny laser

). Założenie nie jest mi obce, połaczenia robię z pamięci a efekty zawsze pozytywnie zaskakują ale... potrzeba nam:
- analogu lampowego prosto z wyjścia TDA
- sekcji zasilania anodowego oraz grzałek na które składa się trafo oraz układ prostujący i regulujący napięcie.
A na powyższe miejsca dużo nie ma. Naszlo mnie więc odseparowanie układu zasilania od reszty urządzenia.
A więc zasilacz od "Muzg Audio" (product placement) oraz trafo pójdą do jednej obudowy i można je schować z oczu, genialny pomysł, mam tak przecież na przykład z pre Restek'a. Zebrałem wszystko do kupy i zacząłem konstruowanie:
Wyszło naprawdę schludnie i kompaktowo, z przodu umieściłem wyłacznik a z tyłu "zasilacza" oba przewody sieciowy oraz zasilający układ lampowy, a żeby nie dublować przewodów do DAC, to postanowiłem z tegoż zasilacza doprowadzić również zasialanie AC. Z obudowy wyleci ori gniazdo zasilania a w nie wejdą dwa do sekcji AC i DC:
jeżeli oba napięcia będa miały widoczny na siebie wpływ to DC się przefiltruje już w obudowie przed podaniem na lampę.
Analiza PCB
jak już wspomniałem pokazuje całkowicie oddzielne zasilanie sekcji analogowej ( której już nie potrzebujemy więc poszła out ):
tak więc po uruchomieniu po lampizacji prawdopodobnie i regulatory i trafo też wylecą, wystarczająco dużo ciepła dadzą nam 6N2P.
Same lampy znajdą się właśnie w miejscu usniętetego analogu ( dla próby przymierzyłem z Siemensami od Darka )
a po usunięciu znajdujących się powyżej regulatorów, radiatorów, kondensatorów i trafo uzyskam dla nich dodatkowe miejsce.
Co do samych kondensatorów... po zakupie chińczyka radzę wymienić wszystkie, te oryginalnie wkładane przez producenta z Panasonic'a maja tylko podobną kolorystyke i napisy, nic więcej. Dla przykładu ori z Mouser'a po lewej i chińskie po prawej:
Dobrze też popatrzeć na resztę bo tutaj na przykład specjalnie wyselekcjonowane i dobrane pary OPA :
... ciąg dalszy nastąpi, sam nie mogę doczekać się końca bo jeżeli projekt wypali to otworzy się droga na dobre, ładnie brzmiące i estetyczne DAC na TDA1541 co ciekawsze w cenie która będzie naprawdę ułamkiem tego co zyskamy w brzmieniu. Jak dobrze, że właściciel postanowił dobrowolnie poddać się temu eksperymentowi.

Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)