Monacor SPR-6 - problem

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chylins

Monacor SPR-6 - problem

Post autor: Chylins »

Cześć,
Przyszedł do mnie wczoraj zamówiony przedwzmacniacz Monacor SPR-6 (tak wiem jakiej klasy jest to sprzęt, ale finanse na razie nie pozwalają na więcej :P ). Niestety mam z nim problem. Po podłączeniu wszystkiego jak należy, i włączeniu wieży, słychać buczenie, wyraźnie jest gdzieś przebicie. Po włączeniu płyty dźwięk jest strasznie zniekształcony. Czy rozwiązaniem tego problemu będzie uziemienie tego przedwzmacniacza? Czy może jest to wina mojego sprzętu (Unitra Cyryl GWS-114, i dosyć stara nieduża wieża Philipsa)? A może sam przedwzmacniacz jest wadliwy? Z góry dzięki za pomoc ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Monacor SPR-6 - problem

Post autor: Wojtek »

Na wyjściu z Cyryla masz pewnie wtyk DIN5, który z kolei wsadzasz bezpośrednio w Monacora, bo ma on odpowiednie gniazdo, tak?
Nie korzystasz z jakiejś przejściówki na cincze między gramofonem, a przedwzmacniaczem?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Chylins

Re: Monacor SPR-6 - problem

Cyryl do Monacora jest podłączony kablem DIN/RCA, bo ten przedwzmacniacz ma wejścia i wyjścia RCA. Żadnych przejściówek nie mam, tak samo z Monacora do wieży.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Monacor SPR-6 - problem

"Kabel DIN/RCA" brzmi dla mnie jak przejściówka... z DIN na RCA :)
To masz przejściówkę czy przerobiony kabel?

A w poprzednim poście pomyliłem się. Nie wiem czemu myślałem, że Monacor SPR-6 ma wejście DIN5.
Albo jakaś stara wersja takowe miała albo pomyliłem sprzęty ;)

Tak czy siak, wina pewnie leży po stronie przejściówki i braku bądź niepodpiętego uziemienia/umasowienia gramofonu. Stąd buczenie.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Chylins

"Kabel DIN/RCA" chodziło mi o kabel mający jedną końcówkę DIN a drugą RCA. Przejściówka zawsze kojarzy mi się z kostką ;) Mógłbyś mi napisać w jaki sposób mam uziemić lub umasowić gramofon? Jestem w tym kompletnie zielony :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Monacor SPR-6 - problem

Kup sobie lepszą przejściówkę pod kątem gramofonu, np. taką: http://allegro.pl/adapter-2rca-din5-gni ... 31452.html

Z tymi przejściówkami jest trochę zabawy. Jedne działają dobrze, inne nie tak jak powinny :D
Najlepiej by było w ogóle przerobić okablowanie, ale to wymaga zaznajomienia się z lutownicą.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Chylins

Znam kogoś kto raczej nie miałby problemu z lutownicą, więc jakbyś mógł wyjaśnić te przeróbkę, to byłbym bardzo wdzięczny ;) Czy jeżeli kupiłbym ten kabel, który wysłałeś w linku, problem ze zniekształconym dźwiękiem by zniknął? Czy to jest w ogóle skutkiem nieuziemienia?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Monacor SPR-6 - problem

Sprawa ta była już wiele razy wałkowana.
Przykładowy wątek: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=14&t=2277
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Chylins

Pojawił się kolejny problem, kabel który wysłałeś w linku ma gniazdo DIN, gramofon również. Co z tym zrobić? Przepraszam za tak proste pytania, lecz jestem początkujący :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Monacor SPR-6 - problem

Chylins pisze:Czy jeżeli kupiłbym ten kabel, który wysłałeś w linku, problem ze zniekształconym dźwiękiem by zniknął? Czy to jest w ogóle skutkiem nieuziemienia?
No tak, bo o czym tu rozmawiamy? :)
Chylins pisze:Pojawił się kolejny problem, kabel który wysłałeś w linku ma gniazdo DIN, gramofon również. Co z tym zrobić? Przepraszam za tak proste pytania, lecz jestem początkujący :)
To z Cyryla wystaje w ogóle kabel DIN5 czy jest to tylko gniazdo z tyłu gramofonu? Jeśli to drugie to musisz się zaopatrzyć również w kabel DIN5-DIN5.
Wsparcie finansowe forum
pawelll

Post autor: pawelll »

Zaraz, zaraz. Czy Cyryl nie ma przypadkiem wkładki piezo (UF50, 70)?
Monacor to pre do wkładek MM.
ODPOWIEDZ