Co dalej z AT-LPW40WN?

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Co dalej z AT-LPW40WN?

Post autor: Wojtek »

Sporo to kilkukrotność ceny używanego preampa.

Po mojemu to Ty raczej szukasz budżetowych rozwiązań, a nie z górnej półki, więc nie bardzo rozumiem czemu stękasz.

O wiele łatwiej by się doradzało gdybyśmy wiedzieli w jakich kwotach możemy się obracać.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
silny

Post autor: silny »

Wojtek pisze:
14 sty 2022, 13:37
Sporo to kilkukrotność ceny używanego preampa.

Po mojemu to Ty raczej szukasz budżetowych rozwiązań, a nie z górnej półki, więc nie bardzo rozumiem czemu stękasz.

O wiele łatwiej by się doradzało gdybyśmy wiedzieli w jakich kwotach możemy się obracać.
No szukam czegoś co by mi się zgrało z tym co mam. Bez sensu kupować czegoś dużo lepszego niż to co mam aktualnie, czyli te monitory i gramofon, żeby nie zrobić wąskiego gardła z czegoś. No myślałem o 1000PLN, ale mogę ten budżet nagiąć jeśli miało by to jakiś sens.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Link do Kenwooda widziałeś.
Wsparcie finansowe forum
silny

Klamka zapadła, zamówiłem kenwooda c2 i czekam na dostawę. Dziękuję Panowie za pomoc!!!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Daj znać jak wrażenia :)
Wsparcie finansowe forum
silny

Ok. Dzis przyszedl sprzet. Nie spodzieawlem sie, ze to bedzie taka roznica, oczywiscie na plus. Jestem mega zadowolony.

Pytanko co to za ustawienia przy wkladkach? MM ma 100k i 47k. MC ma 10, 30 i 100.

No ale jest niestety problem. W momencie jak podlaczam kable rca od przedwzmaciacza do monitorow. To na komputerze zanika dzwiek w monitorachm. Tzn jest, ale bardzo cichy. I to na wylaczonym przedwzmaciaczu.

Monitory mam podpiete zarowno do komputera kablem rca, a przedwzmaciacz rca do xlr w monitorach.

Jak sam gramofon byl tak podlaczony, to nie bylo problemu. A teraz jest nawet jak wyciagne wtyczke z pradu z przedwzmacniacza.

EDIT

Okazało się, że jak włączyłem przedwzmacniacz, to dźwięk w komputerze powrócił. No nierozumiem, ale w sumie tak w ostateczności może być, choć wolałbym móc używać monitorów na wyłączonym Kenwoodzie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kenwood musi podawać prąd dalej żeby szedł sygnał do monitorów, więc to normalne że jak odcinasz sieć to jest zbyt słaby sygnał.
Wsparcie finansowe forum
silny

OK dziękuję,a te ustawienia dla wkładek?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Można zmieniać parametry pracy przedwzmacniacza gramofonowego w zależności od tego z jakiej wkładki korzystamy. Dla MM standardem jest 47k, ale możesz sobie spróbować jak Tobie brzmi sprzęt przy 100k. Z ustawieniem MC nie kombinuj póki nie masz wkładki MC LO.
Wsparcie finansowe forum
silny

No wlasnie nie zauwazylem roznicy pomiedzy 47k i 100k.

Panowie, dziekuje bardzo za pomoc. Jestem bardzo zadowolony z efektu!

Teraz kolejnym krokiem bedzie zmiana wkladki, ale to pewnie za jakis czas. Gdzies czytalem, ze to bedzie wydatek rzedu 1000 - 1500PLN. Czy ewentualnie doradzicie w przyszlosci co kupic? I czy moge napisac w tym temacie, czy musze zakladac nowy?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

silny pisze:
19 sty 2022, 14:35
czy musze zakladac nowy?
Nie bez powodu są konkretne działy od różnych tematów.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

silny pisze:
wydatek rzedu 1000 - 1500PLN
niekoniecznie
silny pisze:
doradzicie w przyszlosci co kupic?
a pewnie,

Idź do tematów wkładkowych i najpierw poczytaj, żebyś wiedział o czym rozmawiasz :)
Potem podepnij się pod wybrany temat lub załóż swój, bo tu nie miejsce na to. Powodzenia.
silny

OK jasne. Dziękuję.
gyro4841
Gramofon: Saba PSP 910

Post autor: gyro4841 »

Ja przerabiałem kiedyś ten temat ponieważ miałem ten sam ból co Ty tj. gramofon - przedwzmacniacz a później w głośniki aktywne m-audio bx8. Pokój w którym słuchałem muzyki był przerobiony na pokój do nagrywania (coverów piosenek) i głośniki ustawione pod preferencje córki która też kożysta z focusrite. Problem rozwiązałem montując w preampie potencjometr stereo(miałem taką możliwość). W głośnikach miałem ustawiona już stałą wartość nagłośnienia a preampem sterowalem głośnością słuchania muzyki. Jeśli nie masz możliwości zamontowania potencjometru w preampie pozostaje ci zbudowanie małego "pudełeczka" z potencjometrem np alps i 4 wejściami RCA (2we+2wy) i odpowiednie podłoczenie wewnątrz przewodów - ale to taka...
R_33
Gramofon: LUXMAN PD-289

Post autor: R_33 »

Ja posiadam ten model no i po dodaniu budżetowego przedwzmacniacza (Art dj Pre II) nastąpiła jakaś poprawa no i jest dużo głośniej . nie ma takiego przeskoku głośności np cd a gramofonem.

Ja swój gramofon miałem.wczesniej podpięty pod wejście gramofonowe w Yamaha R-N602.
ODPOWIEDZ