Poljazz 1972-1991
- Jacek_Karolak
Muddy Waters
Drodzy koledzy.
Zmieniłem nieco i uzupełniłem post z 24 wrz 2012, 12:06 o tytule jak wyżej. Zainteresowanych odsyłam to tekstu z prośbą o ew. uwagi czy poprawki. Co prawda jest tam trochę innych uwag o działalności Poljazzu ale myślę, że zainteresuje Was.
Dziadek Jacek
Zmieniłem nieco i uzupełniłem post z 24 wrz 2012, 12:06 o tytule jak wyżej. Zainteresowanych odsyłam to tekstu z prośbą o ew. uwagi czy poprawki. Co prawda jest tam trochę innych uwag o działalności Poljazzu ale myślę, że zainteresuje Was.
Dziadek Jacek
Ocalić od zapomnienia zapomniane firmy: Poljazz i Pronit. Póki jeszcze żyjemy, zostawmy po sobie ślad na Ziemii.
- vinylpiotrek
Poljazz 1972-1990
Temat jeszcze w tym wątku nie wałkowany, chyba że coś przeoczyłem.
Mianowicie, jak dużo płyt Poljazzu było tłoczonych w ZSRR?
Mój egzemplarz tej płyty:
http://www.kppg.waw.pl/plyta.php?plyta=10151 jest ewidentnie radziecki.
Mianowicie, jak dużo płyt Poljazzu było tłoczonych w ZSRR?
Mój egzemplarz tej płyty:
http://www.kppg.waw.pl/plyta.php?plyta=10151 jest ewidentnie radziecki.

- Jacek_Karolak
Zagraniczne tłocznie
To fakt, że tłoczono płyty w różnych tłoczniach. Dowiedziałem się już, że poza Polskimi Nagraniami na Płockiej i Pronitem, w połowie lat osiemdziesiątych sięgnięto po bratnią pomoc. Wiadomość pewna to olbrzymi kontrakt z Kubą. Nie było to najlepsze rozwiązanie. Płyty przypłynęły z rocznym opóźnieniem. I było z tym dużo problemów. Tłoczono również w Brnie, wtedy to była Czechosłowacja. Natomiast o ZSRR przeczytałem tylko w jednym zdaniu w Jazz Forum. Tę wiadomość muszę jeszcze potwierdzić. Jeśli ktokolwiek ma wiadomości na ten temat to poproszę o wieści. Płyty radzieckie jest łatwo zidetyfikować. Mają charakterystyczne etykiety i numer matrycy zaczyna się od "C-90 ...".
Sprawę PN i Pronitu mam w zasadzie rozpracowaną. Natomiast pozostałe tłocznie cały czas namierzam. Temat będzie opracowany tylko to wymaga trochę pracy. Docierają do mnie różne informacje i muszę je sobie poukładać. Jeśli masz taką płytę to poproszę o skan etykiety. To potwierdzi miejsce tłoczenia tego egzemplarza.
Pozdrawiam świątecznie czytelników naszego wątku i wszystkich zakręconych na punkcie starych płyt gramofonowych.
Dziadek Jacek
Sprawę PN i Pronitu mam w zasadzie rozpracowaną. Natomiast pozostałe tłocznie cały czas namierzam. Temat będzie opracowany tylko to wymaga trochę pracy. Docierają do mnie różne informacje i muszę je sobie poukładać. Jeśli masz taką płytę to poproszę o skan etykiety. To potwierdzi miejsce tłoczenia tego egzemplarza.
Pozdrawiam świątecznie czytelników naszego wątku i wszystkich zakręconych na punkcie starych płyt gramofonowych.
Dziadek Jacek
Ocalić od zapomnienia zapomniane firmy: Poljazz i Pronit. Póki jeszcze żyjemy, zostawmy po sobie ślad na Ziemii.
- vinylpiotrek
Poljazz 1972-1990
Jutro, przy świetle dziennym cyknę fotkę, muszę jeszcze poszukać, może coś jeszcze znajdę na półce.

- vinylpiotrek
Re: Poljazz 1972-1990
Na zdjęciu numery matrycy słabo widoczne, więc przepiszę: "C 90 - 27496 / 1-1 DMM"

- Jacek_Karolak
Tłocznia w ZSRR
Wygląd etykiety a zwłaszcza numer matrycy, potwierdzają tłoczenie płyty w dawnym ZSRR. Rosyjskie etykiety były jakby lekko prześwitujące i wydawało się że czarna masa ma ochotę przebić się przez papier. Używali chyba cieńszego ale gładszego papieru w takim brudnym, buraczkowym kolorze. Ja znalazem na półce jeszcze płytę PSJ-223. Przeglądając skany i zdjęcia etykiet, podejrzewam jeszcze trzy następujące płyty: PSJ-255, PSJ-253 i PSJ-236. Ostatecznym potwierdzeiem będzie jednak odczytanie nr matrycy z płyty.
Zastanawiałem się czy dla ustalenia danych dyskograficznych nie jestem zbyt dokładny i poszukuję zbyt wielu informacji. Przypadek właśnie omawiany, utwierdza mnie jednak w konieczności skanowania etykiet i odczytywania numerów matryc. Dzięki tym danym będzie można dokładniej opracować i zachować historię Poljazzu.
Dziadek Jacek
Zastanawiałem się czy dla ustalenia danych dyskograficznych nie jestem zbyt dokładny i poszukuję zbyt wielu informacji. Przypadek właśnie omawiany, utwierdza mnie jednak w konieczności skanowania etykiet i odczytywania numerów matryc. Dzięki tym danym będzie można dokładniej opracować i zachować historię Poljazzu.
Dziadek Jacek
- vinylpiotrek
Re: Poljazz 1972-1990
Wrzucam zdjęcia 2 płyt, rodzaj papieru etykiety, kształt rozbiegówek i sposób umieszczania numeru matrycy identyczne jak w płytach kubańskich z tego okresu, wygląda że coś jest na rzeczy 

- Jacek_Karolak
Płytyty Z Kuby
Święta racja Piotrku. Etykieta jest typowo kubańska. Ale ciekawostką jest powrót do pierwotnej numeracji płyty. A czy mógłbyś podesłać jeszcze drugie strony pokazanych płyt. Będę miał komplet.
Dziadek Jacek
Dziadek Jacek
- vinylpiotrek
Poljazz 1972-1990
Dobrze ale to już nie dziś.
Mam jeszcze ze 2, czy 3 kubańskie PolJazzy, ale te same płyty miały chyba też tłoczenia z Pionek.
Tego Muddy'ego, mam od wuja, mogę podpytać kiedy i gdzie kupił.
Mam jeszcze ze 2, czy 3 kubańskie PolJazzy, ale te same płyty miały chyba też tłoczenia z Pionek.
Tego Muddy'ego, mam od wuja, mogę podpytać kiedy i gdzie kupił.

- Jacek_Karolak
Płyty z Kuby
Wszelkie informacje będą bardzo dla mnie cenne. Z góry dziękuję.
Dziadek Jacek
Dziadek Jacek
- Jacek_Karolak
Poljazz 1972-1990
Mam jeszcze jedną prośbę Piotrek. Podaj numery matrycą posiadanych płyt. To też bardzo ciekawe dla dalszych rozważań.
Dziadek Jacek
Dziadek Jacek
- janpol
Poljazz 1972-1991
Witam uczestników forum
Od pewnego czasu usiłuję uporządkować swój zbiór płyt analogowych, w którym znajdują się płyty wydane przez Klub Płytowy PSJ, Biały Kruk Czarnego Krążka, którego członkiem zostałem w końcu 1972 roku. Zacząłem od próby chronologicznego spisania serii klubowej i na dziś, na podstawie posiadanych materiałów i notatek własnych udało mi się uporządkować 44 płyty:
Klub Płytowy PSJ „Biały Kruk Czarnego Krążka”.
Płyty klubowe:
1. Ossjan / Deep Purple.
2. Julian „Cannonball” Aderley / Zbigniew Seifert & Laboratorium.
3. L. Żądło Ensemble – „Inner Silence”.
4. Muzyka improwizowana z różnych stron świata.
5. W. Karolak – „Moving South”.
6. Studio Jazzowe Polskiego Radia / Cz. Niemen.
7. Stars of Faith.
8. T. Stańko, J. Stefański, S. Martin.
9. Old Jazz Meeting 74.
10. A. Rosiewicz Show.
11. E. Jones Quartet – „Mr Thunder”.
12. Sarah Voughan.
13. T. Stańko – A. Makowicz – „Unit”.
14. Geomusic 111 – PL.
15. Wild Bill Davison & Old Timers.
16. Złota Tarka 76 / Jazz nad Odrą 76.
17. Nowe twarze, nowe głosy.
18. 1974 Calisia 76.
19. Swing & Blues.
20. Old Jazz Meeting 77.
21. Jazz nad Odrą 77.
22. Jam Session (Buddy Rich Combo).
23. Laboratorium – „Aquarium Live nr 1.
24. Kisa Magnusson – „Aquarium Live nr 2.
25. Extra Ball – „Aquarium Live nr 3.
26. Old Timers – „Aquarium Live nr 4.
27. Sun Ship – „Aquarium Live nr 5.
28. The Quartet.
29. Ossjan.
30. One More Time – T. Jones – M. Lewis Orchestra.
31. Swing Session - „Aquarium Live nr 6.
32. The Fredonia Jazz Ensemble.
33. Cloud Line Blue – Karin Krog.
34. Jimmy Rowles.
35. In / Formation.
36. Andrzej Dąbrowski.
37. Trio Marka Blizińskiego.
38. The Peter Herbolzheimer
39. Extra Ball – Mosquito.
40. Jemeel Moondoc and Muntu
41. Bednarek – Zgraja.
42. Follow Namysłowski.
43. T. Stańko w Pałacu Prymasowskim.
44. In / Formation.
Są to bez wątpienia płyty z serii klubowej
Duża część płyt wysłana została przez Klub Płytowy w przypadkowych okładkach zastępczych, bez ulotek więc jedyną informacją jest informacja z naklejek.
Możliwe, że wyważam otwarte drzwi, ale dotychczas nie trafiłem na ślad takiego zestawienia. Gdyby któryś z członków forum dysponował taką listą to chętnie skorzystam również w odniesieniu do edycji subskrypcyjnej. Zainteresowanym służę również informacją na temat płyt z powyższego zestawienia. Wykazy posiadanych płyt Poljazzu z edycji subskrypcyjnej, zakupionych w sklepach jak i pozostałych z serii klubowej przedstawię w miarę ich opracowania.
Włodzimierz Janowski
Od pewnego czasu usiłuję uporządkować swój zbiór płyt analogowych, w którym znajdują się płyty wydane przez Klub Płytowy PSJ, Biały Kruk Czarnego Krążka, którego członkiem zostałem w końcu 1972 roku. Zacząłem od próby chronologicznego spisania serii klubowej i na dziś, na podstawie posiadanych materiałów i notatek własnych udało mi się uporządkować 44 płyty:
Klub Płytowy PSJ „Biały Kruk Czarnego Krążka”.
Płyty klubowe:
1. Ossjan / Deep Purple.
2. Julian „Cannonball” Aderley / Zbigniew Seifert & Laboratorium.
3. L. Żądło Ensemble – „Inner Silence”.
4. Muzyka improwizowana z różnych stron świata.
5. W. Karolak – „Moving South”.
6. Studio Jazzowe Polskiego Radia / Cz. Niemen.
7. Stars of Faith.
8. T. Stańko, J. Stefański, S. Martin.
9. Old Jazz Meeting 74.
10. A. Rosiewicz Show.
11. E. Jones Quartet – „Mr Thunder”.
12. Sarah Voughan.
13. T. Stańko – A. Makowicz – „Unit”.
14. Geomusic 111 – PL.
15. Wild Bill Davison & Old Timers.
16. Złota Tarka 76 / Jazz nad Odrą 76.
17. Nowe twarze, nowe głosy.
18. 1974 Calisia 76.
19. Swing & Blues.
20. Old Jazz Meeting 77.
21. Jazz nad Odrą 77.
22. Jam Session (Buddy Rich Combo).
23. Laboratorium – „Aquarium Live nr 1.
24. Kisa Magnusson – „Aquarium Live nr 2.
25. Extra Ball – „Aquarium Live nr 3.
26. Old Timers – „Aquarium Live nr 4.
27. Sun Ship – „Aquarium Live nr 5.
28. The Quartet.
29. Ossjan.
30. One More Time – T. Jones – M. Lewis Orchestra.
31. Swing Session - „Aquarium Live nr 6.
32. The Fredonia Jazz Ensemble.
33. Cloud Line Blue – Karin Krog.
34. Jimmy Rowles.
35. In / Formation.
36. Andrzej Dąbrowski.
37. Trio Marka Blizińskiego.
38. The Peter Herbolzheimer
39. Extra Ball – Mosquito.
40. Jemeel Moondoc and Muntu
41. Bednarek – Zgraja.
42. Follow Namysłowski.
43. T. Stańko w Pałacu Prymasowskim.
44. In / Formation.
Są to bez wątpienia płyty z serii klubowej
Duża część płyt wysłana została przez Klub Płytowy w przypadkowych okładkach zastępczych, bez ulotek więc jedyną informacją jest informacja z naklejek.
Możliwe, że wyważam otwarte drzwi, ale dotychczas nie trafiłem na ślad takiego zestawienia. Gdyby któryś z członków forum dysponował taką listą to chętnie skorzystam również w odniesieniu do edycji subskrypcyjnej. Zainteresowanym służę również informacją na temat płyt z powyższego zestawienia. Wykazy posiadanych płyt Poljazzu z edycji subskrypcyjnej, zakupionych w sklepach jak i pozostałych z serii klubowej przedstawię w miarę ich opracowania.
Włodzimierz Janowski
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, 10:59 przez janpol, łącznie zmieniany 6 razy.
- Jacek_Karolak
Komeda
Drodzy koledzy. Właśnie poprawiłem post z 19 wrz 2012, 10:50 dotyczący Albumu Komedy. Udało mi się zebrać i wstawić trochę więcej informacji o tej publikacji. Mam nadzieję, że powtórna lektura dostarczy Wam choć trochę satysfakcji.
Dziadek Jacek
Dziadek Jacek
- Jacek_Karolak
Mech - Mechanik
W drugiej połowie lat siedemdziesiątych usiłowałem zostać inżynierem. Na wydziale Mechaniki Precyzyjnej PW jest klub Mechanik. Byłem tam kiedyś kierownikiem programowym. Grały nam dwa nasze zespoły. Jeden z nich to Mech, skrót od nazwy klubu, Mechanik. Znam chłopaków. Spotykamy się po latach w zupełnie innym już klubie. Kiedyś nawet przyleciał z USA Robert Milewski. Maćka zawsze darzyłem dużą sympatią. Łza w oku się kręci na wspomnienie tamtych lat. Dzięki za przypomnienie i świetne skany.
Dziadek Jacek
Dziadek Jacek
Ostatnio zmieniony 20 mar 2013, 14:02 przez Jacek_Karolak, łącznie zmieniany 1 raz.