Pioneer PL-750
-
Pioneer PL-750
Witam , rzadko sie odzywam , bo duzo wyczerpujacych info jest na forum i wystarczy poczytac. Tym razem mam jednak zagwozdke bo wpadl mi w rece taki gramofon jak w tytule postu. Malo inf jest w necie o nim-a chce go na prezent dac. Sami rozumiecie , ze kichy nie chce ozenic szwagrowi. Jakie opinie o tym sprzecie sa szanownego grona ? Jakies sugestie mile widziane , opinie , tematy w rodzaju nietypowa wkladka , igla itp itd? W szukajce forumowej szukalem ale tego modelu sie nie doszukalem. Pozdrawiam .
electro industrial , sl Q2 , at13eav
- Kocewicz
- Kontakt:
Pioneer pl-750
http://www.nrpavs.co.nz/archive_1_12/So ... PL-750.htm wygląda zwyczajnie, poza przeważającym tworzywem sztucznym. Na temat napędu bezpośredniego się nie wypowiem, nie użytkowałem nigdy.
Are you Shure?
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pioneer pl-750
Korzystasz z jakiejś chińskiej wyszukiwarki co blokuje wyniki czy jak?hellbit pisze:Malo inf jest w necie o nim

Przewijały się inne modele z tej serii. PL-750 jest jednym z wyższych modeli (bo to automat i direct drive z kwarcem).hellbit pisze:W szukajce forumowej szukalem ale tego modelu sie nie doszukalem.
Gramofon fajny, aczkolwiek jest to taki typowy plastic-fantastic z tamtych czasów i do tego , stąd też jest on dość lekki.
Nie wiem czy masz na nim oryginalną wkładkę, ale jeśli tak jest to wkładka MC HO, czyli nie "typowa" MM, ale MC z parametrami sygnałowymi dostosowanymi pod kątem MM (a więc nie potrzeba specjalnego przedwzmacniacza pod MC).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pioneer PL-750
Nie ma tam juz oryginalnej wkladki . Musze sie podzielic historia dlaczego-kolega poszedl do znanego sklepu w szczecinie i zazdal ogarniecia tematu-nie znajac sie na gramofonach kompletnie. Nowa igle chcial. Wiec ten audiofilski sklep zdemontowal wkladke i zalozyl -z tgo co widze( napisow nie ma ale jakos po fotach i cenie rozpoznalem) AT 91 bodajze. Kolega mi go dal , pokazal i mowi , ze ma super wszystko nowe i fachowcy to ogarneli. Z jednej strony dobrze, ze mm. Szwagier tylko takim wzmakiem dysponuje. Nie dalem mu pod choinke . Na nowe mieszkanie mu dam- wiem , ze nosi sie z zamiarem zakupu gramofonu. Dodam , ze wszystko chodzi jak trzeba , stan wizualny to salon. Znajomy mial jedna plyte od 10 lat i stalo to u niego. 5 dych by mnie kosztowal gdyby co. Ale juz nie o kase chodzi , tylko nie chce , zeby mu wysiadl za pol roku. Ramie ma jakis tam absorber-to dizala czy tylko sciema marketingowa? No i problem jest bo nie ma pokrywy- najmniejszy chyba ale jest.
-
Pioneer PL-750
Dzieki za podpowiedz wojtek. Po prostu chcem wiedziec , czy to trwaly sprzet. Na forach zachodnich dobre opinie , vinylengine nie ma w spisie tego modelu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pioneer PL-750
Głupio zrobił, że po prostu zostawił im oryginalną wkładkę przy okazji wymiany.
Pioneer PC-5MC (bo taka była oryginalnie montowana wkładka) wymieniona na AT-91... to straszny interes.
Jednakże skoro nie wiedział co ma to serwisanci mogli z tej niewiedzy skorzystać
Za frycowe się płaci.
Chyba że sami guzik wiedzą i droga wkładka wylądowała w koszu, ale jakoś w to wątpię.
Pioneer PC-5MC (bo taka była oryginalnie montowana wkładka) wymieniona na AT-91... to straszny interes.
Jednakże skoro nie wiedział co ma to serwisanci mogli z tej niewiedzy skorzystać

Chyba że sami guzik wiedzą i droga wkładka wylądowała w koszu, ale jakoś w to wątpię.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pioneer PL-750
No wlasnie Wojtek jak go wzialem w rece-to nie bardzo mi sie plastik spodobal. Kolega mowi tak-super tomek , on mi zagraca tylko jakies pare groszy-zobacz 100 pln zplacilem za wkladke . Ja moweie daj-pobadam co i jak , podlacze sprawdze , skalibruje. Patrze-atam jakas dziwna wkladka-nie wiedzialem nawet , ze moglo to grac z typowym przedwzmacniaczem. Zeby tajemnica to nie bylo sklep audiofil w szczecinie to ogrnal jemu. U niego stalo to w takim oryginalnym boksie na sprzet-zakryte szyba od gory ( gramofon byl zakrywany) reszta sprzetu wewnatrz. Mysle , ze czesto tez podaje sie inny model pioneera zamiast tego-bo mogl byc wypuszczany razem z reszta wiezy tak zwanej w tym boksie oryginalnym i zakrywanym szyba. Szkoda tej wkladki- bo widzialem , zejak na mc- dziwnie latwo wymienic igle- ale to moze byc kwestia tego patentu co mowisz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pioneer PL-750
No to brzmi jak dobrze zachowany sprzęt, poza tym że pokrywa zaginęła 
Taka po prostu była konstrukcja tej serii wkładek, że miały wymienialną igłę.
Dzisiaj już praktycznie nie spotyka się wkładek MC z taką opcją.
Ogółem w latach '80tych powstał taki ruch na rynku wkładek by przybliżyć wkładki MC bliżej "Kowalskiego", co zaowocowało dostępnością nieco tańszych wkładek tego typu, często z wymienialną igłą podobnie jak w wkładkach MM i MI oraz... obecnością preampów MC nawet w dość podstawowych wzmacniaczach
Jednakże historycznie patrząc, działania te nie dały spodziewanych efektów.
Podobnie było z systemem mocowania T4P Technicsa, bo to też była taka swoista "rewolucja" rynkowa.
Tyle dygresji

Bo pewnie nie spotkałeś się wcześniej z wkładkami MC współpracującymi z preampami MM.hellbit pisze:Patrze-atam jakas dziwna wkladka-nie wiedzialem nawet , ze moglo to grac z typowym przedwzmacniaczem.
Raczej nie, przynajmniej nie w tym przypadku.hellbit pisze:Mysle , ze czesto tez podaje sie inny model pioneera zamiast tego-bo mogl byc wypuszczany razem z reszta wiezy tak zwanej w tym boksie oryginalnym i zakrywanym szyba.
To akurat nie ma nic wspólnego z parametrami wyjścia wkładki.hellbit pisze:Szkoda tej wkladki- bo widzialem , zejak na mc- dziwnie latwo wymienic igle- ale to moze byc kwestia tego patentu co mowisz.
Taka po prostu była konstrukcja tej serii wkładek, że miały wymienialną igłę.
Dzisiaj już praktycznie nie spotyka się wkładek MC z taką opcją.
Ogółem w latach '80tych powstał taki ruch na rynku wkładek by przybliżyć wkładki MC bliżej "Kowalskiego", co zaowocowało dostępnością nieco tańszych wkładek tego typu, często z wymienialną igłą podobnie jak w wkładkach MM i MI oraz... obecnością preampów MC nawet w dość podstawowych wzmacniaczach

Podobnie było z systemem mocowania T4P Technicsa, bo to też była taka swoista "rewolucja" rynkowa.
Tyle dygresji

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pioneer PL-750
Dzieki za wszystko , oswiecony w temacie. Chociaz niewiele o trwalosci , dziwnym ramieniu sie dowiedzialem. Tam jest w ramieniu taka laczowka-nie ruszam tego bo nie chce zepsuc.
Nie bardzo znam jej zadanie. Prezent jednak bedzie , moze tylko wkladke zmienie , bo moj q2 jednak jakos lepiej gra.