Ogłaszam konkurs na najlepszą poradę w zakresie zakupu kolumn głośnikowych:). Nagrodą niech będzie satysfakcja i wieczna chwała!
Stan obecny:
- obecny wzmacniacz - Cambridge 651A razem z Buphono,
- wkładka do gramofonu - Denon DL80 MCHO oraz AT15ea. W bliższej perspektywie coś line contact,
- obecne kolumny to małe podłogówki B&W DM305, całkiem wdzięczne, ale dość chłodne, bas nie schodzi tak nisko jak mógłby i po prostu... słuchając innych torów audio wiem, że można dużo lepiej,
- pokój 22 m2, o bardzo wysokim współczynniku zagracenia, jednak uda się wygospodarować troszkę miejsca w bezpośrednim otoczeniu kolumn,
- muzyka: blues, rock z odchyleniem progresywnym, ale i czasami coś spokojnego,
- w uzasadnionym przypadku budżet może nieco się rozciągnąć,
- kolumny nie muszą być dostępne od zaraz (znaczy... chętnie usłyszę również porady dotyczące kolumn, których nie ma aktualnie na allegrach i ebayach)
- jeśli to możliwe (a to pytanie do Was), to chciałbym uzyskać uniwersalność polegającą na "dogadaniu się" tych kolumn zarówno z moim wzmacniaczem jak i czymś starszym - być może jakiś Pioneer 8800 albo coś w podobnym stylu w dalszej przyszłości u mnie zagości,
- kolumny muszą uzyskać akceptację estetyczną żony, ale tu chyba wszyscy jesteśmy bezradni i pozostaje mi metoda prób i błędów

,
Proszę o podpowiedzi i pozdrawiam.