Reloop RP-1000 mk3, warto?

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chylins

Post autor: Chylins »

Cześć,
Aktualnie mam starą Unitrę GWS-114, i planuję kupić coś nowszego, co będzie trochę lepiej grać. Niestety nie dysponuje funduszami na kupno np. używanego Technics'a albo nowego Stanton'a więc cenowo dla mnie ten Reloop byłby idealny. Nie jestem audiofilem, żeby żądać doskonałej jakości dźwięku, byleby grał lepiej od Cyryla i nie niszczył tak płyt ;) Docelowo ma być podłączony pod Sampler. Scratch raczej nie w chodzi w grę, więc nie przeszkadza mi napęd paskowy. Czy będę z niego zadowolony?
Jeżeli gdzieś na forum jest odpowiedź dla mojego pytania, to przepraszam, lecz nic nie znalazłem ;)
Z góry dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
krolix

Re: Reloop RP-1000 mk3, warto?

Post autor: krolix »

Nikt Ci nie zagwarantuje, że będziesz całkowicie zadowolony z tego reloopa, ale z pewnością można powiedzieć, że będzie grał zdecydowanie lepiej niż Cyryl. ;) W tym reloopie warto zmienić wkładkę na AT 95E. Kosztuje ona ok. 100 zł a poprawa jakości dźwięku będzie wyraźna.
Awatar użytkownika
Chylins

Wielkie dzięki stary! Coraz bardziej przekonuje się że może jednak warto. Rozumiem że ta wkładka pasuję do Headshella który jest już fabrycznie?
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Pasuje, ale trzeba własnoręcznie skalibrować.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Będzie pasować i do headshella i do ramienia. Oryginalnie jest tam zamontowana AT 3600, bardzo podstawowa wkładka. Niektórzy jej używają i nie mają chęci zmieniać, to wszystko wszak sprawa indywidualnych upodobań i wymagań. Jak Ci brzmienie nie będzie pasowało, to zrobisz łatwy i tani upgrade do AT 95E. Oczywiście, możesz też pomyśleć o kupnie używanego gramofonu. W cenie tych kilkuset zł, które wydasz na reloopa, możesz trafić znacznie lepszą używkę. Tyle że jak to ze sprzętem używanym bywa, możesz też wpakować się w kłopoty. ;)
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Lepij kupić używany gramofon, chociażby Technicsa albo innego cudaka. Jeżeli nie będziesz robił jakiś cudów DJejskich to raczej każdy się nada.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Chylins

Żeby nie zakładać nowego tematu, napiszę tutaj. Znalazłem o 100zł droższego Stanton'a T 52 (też napęd paskowy). Jak sądzicie, będzie to lepszy wybór od Reloopa?
Awatar użytkownika
motown

Post autor: motown »

Chylins pisze:Żeby nie zakładać nowego tematu, napiszę tutaj. Znalazłem o 100zł droższego Stanton'a T 52 (też napęd paskowy). Jak sądzicie, będzie to lepszy wybór od Reloopa?
Różnica niewielka, wszak to ten sam chiński szmelc.

Co nie znaczy, że nie można się na tym cieszyć dźwiękiem z czarnej płyty. Sam jestem posiadaczem podobnego chińskiego złomu i cały czas sprawia mi on wiele radochy. Kluczową kwestią jest wkładka. Dobra wkładka i igła z dobrym szlifem naprawdę potrafi zdziałać cuda.

W didżejskim świecie Stantony mają dobrą opinię, model T.52 jest całkiem spoko, moim zdaniem warto bo ma nieznacznie lepsze parametry od tego Reloopa. Ale miej świadomość, że wszystkie te chińskie marki jadą na tych samych (albo podobnych jakościowo) częściach.
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
Chylins

Wielkie dzięki za pomoc :)
tom32

Post autor: tom32 »

Witam! panowie niechce zakładac nowego tematu ale potrzebuje waszej porady otóz posiadam taki chinski wynalazek jak Reloop i chce kupic do niego wkladke jaka byscie doradzili aby ladnie przenosila cale pasmo gora dol i srodek (dodam ze jestem zupelnie zielony w kwestii wkladek i gramofonow) abym mogł delektowac sie dzwiekiem kolekcji winylow italo disco a dodam ze kwota to 150zl,pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc jak ktos potraktuje moje pytanie jako bełkot :?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Przeczytałeś ten wątek od początku w ogóle? Masz już tutaj dobrą rekomendację na tanią wkładkę, w drugim wpisie.
Przy takich kwotach wybór jest bardzo ograniczony.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
tom32

ok poczytałem troszke,widze wszyscy polecaja at95 a powiedzcie warto pakowac sie w ortofon om10e lepiej to zagra od at95 czy darowc sobie tego ortofona
eenneell

Post autor: eenneell »

Otofon om- całkiem przyzwoita wkładka ( Jakość/ cena)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nowa OM 10 kosztuje więcej niż 150 złotych więc nie wiem na ile bierzesz ją pod uwagę. To też jest dobra wkładka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
tom32

:) podnioslem bariere cenowa do 200zl i z wasza pomoca zainwestuje je w porzadna wkladke z ktorej bede zadowolony.
ODPOWIEDZ