Dual Cl730 poszukiwany głośnik
-
Dual Cl730 poszukiwany głośnik
Szukam głośnika niskotonowego 245mm... Chyba że ktoś się podejmie naprawy mojego.

- mrcnoos
- Gramofon: Składak
-
- Gramofon: Sony PS-X50
Re: Dual Cl730 poszukiwany głośnik
Miałem te głośniki i czytałem o pewnej przypadłości. Zamieszczę cytat z innego forum.
"Do wszystkich posiadaczy kolumn Dual CL730 i prawdopodobnie pozostałych modeli serii 700.
Aby uniknąć "katastrofy" radzę jak najszybciej wykręcić głośniki niskotonowe i przyjrzeć się przewodom
łączącym membrany z konektorami na koszu. Dual wpadł na genialny pomysł. Tam, gdzie wszyscy producenci
dają delikatną plecionkę, Dual dał przewód w gumowej izolacji. Izolacja po latach twardnieje i pęka - najczęściej przy
konektorze oraz przy samym miejscu wklejenia w membranę. Efekt taki, że podczas pracy głośnika przewody zginają się
tylko w miejscach pęknięć izolacji i po jakimś czasie łamią się też żyły miedziane. Jeśli to się stanie, trzeba wypruć z
membrany kawałek przewodu i wlutować się w niego nową plecionką... Ja odsunąłem problem w czasie - pokryłem miejsca
pęknięć izolacji kroplami żywicy epoksydowej, więc teraz przewody zginają się równomiernie na całej długości... Do czasu
powstania nowych pęknięć.
Aby to zrobić raz na zawsze, trzeba się pozbyć tych przewodów w izolacji i wlutować plecionkę."
"Do wszystkich posiadaczy kolumn Dual CL730 i prawdopodobnie pozostałych modeli serii 700.
Aby uniknąć "katastrofy" radzę jak najszybciej wykręcić głośniki niskotonowe i przyjrzeć się przewodom
łączącym membrany z konektorami na koszu. Dual wpadł na genialny pomysł. Tam, gdzie wszyscy producenci
dają delikatną plecionkę, Dual dał przewód w gumowej izolacji. Izolacja po latach twardnieje i pęka - najczęściej przy
konektorze oraz przy samym miejscu wklejenia w membranę. Efekt taki, że podczas pracy głośnika przewody zginają się
tylko w miejscach pęknięć izolacji i po jakimś czasie łamią się też żyły miedziane. Jeśli to się stanie, trzeba wypruć z
membrany kawałek przewodu i wlutować się w niego nową plecionką... Ja odsunąłem problem w czasie - pokryłem miejsca
pęknięć izolacji kroplami żywicy epoksydowej, więc teraz przewody zginają się równomiernie na całej długości... Do czasu
powstania nowych pęknięć.
Aby to zrobić raz na zawsze, trzeba się pozbyć tych przewodów w izolacji i wlutować plecionkę."
Sony PS-X50
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
-
- Gramofon: Dual 510
Re: Dual Cl730 poszukiwany głośnik
Spróbowałem i ja.
Polecam.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU