Tytuł trochę przewrotny ale, ciekawy jestem jak rozkładacie środki budując wymarzony tor analogowy.
Mając do dyspozycji 100% środków ile przeznaczacie na:
Tytuł trochę przewrotny ale, ciekawy jestem jak rozkładacie środki budując wymarzony tor analogowy.
Mając do dyspozycji 100% środków ile przeznaczacie na:
Myślę, że nie ma reguły.
Mam kolegę który ma:
Kolumny -12. 000
Wzmacniacz -12. 000
Przedwzmacniacz- 4. 000
Gramofon -400
Wkładka - 700
Kabelki - 2500
Nooo, takie proporcje.
Oprócz wkładki, reszta, to ceny za używki.
Tu mam wrażenie, że ranga gramofonu potraktowana zdecydowanie po macoszemu. Jeśli takie proporcje utrzymywałyby się i u większej liczby miłośników analogu znaczyłoby to, że w całym torze gramafon ma marginalne znaczenie...
Zostawmy może wzmacniacz, kolumny, kable. Mnie osobiście intersuje, czy mając gramofon na dobrym już pułapie (oczywiście nie piszę o swoim ), jest sens kupować wkładki o wartości większej niż sam gramofon, czy zupełnie odwortnie, zatrzymać się na pułapie dobrej wkładki i inwestować w gramofon. Nie piszę tu o sytuacji gdzie właściciel jest już w 100% zadowolony z dzwięku (nawet nie wiem czy tak się da).
Ostatnio zmieniony 29 gru 2021, 22:37 przez adamik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ars-Sonum Filarmonia SM, PIONEER PL 50L II, Denon AU-320, DL@304, @DL303, @DL 301 II, @DL103, Lumin T2, JMR Cantabile Jubilee
Bo kolega stoi w rozkroku i nie wie, czy winyle, to jego bajka. Wiekowo zaawansowany, kolekcja ok. 500 sztuk.
Głównie słucha z sieci....
Gramofon, to tani Thorens, pewnie tymczasowy. Ale wszyscy, którzy słyszą wydobywający się z niego dźwięk, są zachwyceni.
Ja nie słyszałem.
Bo kolega stoi w rozkroku i nie wie, czy winyle, to jego bajka. Wiekowo zaawansowany, kolekcja ok. 500 sztuk.
Głównie słucha z sieci....
Gramofon, to tani Thorens, pewnie tymczasowy. Ale wszyscy, którzy słyszą wydobywający się z niego dźwięk, są zachwyceni.
Ja nie słyszałem.
To zupełnie inna bajka, przykład niereprezentatywny
Ars-Sonum Filarmonia SM, PIONEER PL 50L II, Denon AU-320, DL@304, @DL303, @DL 301 II, @DL103, Lumin T2, JMR Cantabile Jubilee
Ja to mam wszystko zjebane znaczy procentowo
Policzyłem te klocki które grają jako główne i wyszło mi :
Gramofon - 50 %
Pre+sut - 15 %
Wzmak - 15 %
Wkładka - 10 %
Kolumny - 10 %
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
oczywiście chodzi mi po głowie wkładka np za 10% wartości ale na dzień dzisiejszy mając dwie po 5% wartości jestem zadowolony, dlatego na siłę nie szukam
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Kolumny - 2000zł(cena głośników + skrzynki od Pawelca z pod kominka)
Wzmacniacz - sam namotam
Przedwzmacniacz- jw.
Gramofon -10000zł - x0000zł zależy ile ramion mam zapiętych
Wkładka - mam i za 50zł ale i ciut tańsze niż Myszor
Kabelki - jw.
co chciałbym kupić w moim przypadku odpowiada tylko ilości nerek jakie chętnie nieodpłatnie przyjmę
Ja to mam wszystko zjebane znaczy procentowo
Policzyłem te klocki które grają jako główne i wyszło mi :
Gramofon - 50 %
Pre+sut - 15 %
Wzmak - 15 %
Wkładka - 10 %
Kolumny - 10 %
oczywiście chodzi mi po głowie wkładka np za 10% wartości ale na dzień dzisiejszy mając dwie po 5% wartości jestem zadowolony, dlatego na siłę nie szukam
Te proporcje już bardziej odzwierciedlają moje prognozy