ciepok77 pisze: ↑22 gru 2021, 07:53
a to nie orginalna pointa,
Cześć, pewnie chodzi Tobie o 'oryginalną plintę' ?.. ale nie wiem. Ewentualnie popraw sobie (edycja - ikona ołówka).
Słaba wkładka czy igła, to nie jest podstawowe kryterium oceny, bo to elementy wymienne, a igłę i tak należy wymienić po zakupie. Jak wkładka jakaś fajna to i dobrze bo to pewien plus, jak marnocina to dla mnie też plus, bo nie przedraża gramofonu i sam podejmujesz decyzję co chcesz mieć.
Problemów zgrubsza unikniesz przy gramofonie nowym, po prostu (choć to nie reguła, bo bywa różnie).
W używanych, no cóż należy mieć świadomość, że to używane. Zawsze jest coś do zrobienia. O ideał nie jest łatwo. Czasem się zastanawiam czy to w ogóle możliwe. Hm, jak znajdziesz coś od fascynata renowatora, to tak. O takich jednak dość trudno.
Miałem sporo gramofonów w tym dwa nowe:
Bambino
Altus P-100 (ten ma nadal, bo zostawiłem jako eksponat sentymentalny, kiedyś po latach zrobiłem sobie renowację i nawet przed laty opisałem tutaj z grubsza, hihi)
Z tymi dwoma nie było problemów.
Używanych miałem też trochę. I tu uwaga ŻADEN (!) z nich nie był w porządku i wymagał renowacji, mniejszej lub większej, ale tak. Niektóre miały wady ukryte czy też trudno identyfikowalne. Dało się zrobić i potem cieszyć z tego.
Moja rada:
O polecanych itd.. już poczytałeś w wątkach zakupowych.
To teraz wejdź sobie na podfora "modelowe" Gramofony -> Sony - Technics-Dual-Inne;
tam poczytaj co i jak ludzie robią oraz z jakimi problemami się spotykają.
Zacząłbym od forum Sony - wszystko poukładane systematycznie, jest galeria, są porady i manuale, fajny team posiadaczy otwartych na pomoc i porady. To może Ciebie przybliżyć do decyzji co do brandu i modelu (niekoniecznie Sony), bo są też inne fajne firmy choć słabsze

ale to już filozofia
Gramofon i tak wybierasz i powinieneś sam. Piszę to bo czytam, że pozyskiwanie wiedzy Ciebie nie boli, tylko jesteś już tym znużony, to typowe ale nie poddawaj się. Niestety nikt Tobie nie wskaże palcem "kup to".
Powodzenia życzę i pozytywnego marginesu zaufania.