Stelma pisze:- pobawię się jeszcze raz w wypoziomowanie sprzętu (co się do tego najlepiej nadaje?)
Poziomica?
Stelma pisze:- wyważę ramie (badałem równowagę pomiędzy stopką a płytą - czy tak można to robić?)
Zazwyczaj tak, ale dla pewności spróbuj zrobić to też nad talerzem (oczywiście uprzednio odłączając gramofon z sieci).
Stelma pisze:- fakt opis chaotyczny z tą płytą i rozbiegówką

- trafia na płytę i zostaje ściągnięta z niej na zewnątrz
(nie z każdą płytą się tak dzieje)
Początek rowka ma różny kształt, w zależności od płyty. Zwróć uwagę gdzie pada igła. Może faktycznie trafia ona za bardzo na krawędź płyty.
Powinna lądować mniej więcej w środek początku rowka ("rozbiegówki"

).
Stelma pisze:- z dziwnych rzeczy zaobserwowałem wczoraj ze jak cue dam do góry to ramie lekko drgnie w kierunku na zewnątrz płyty
To nie dobrze.
Jak już będziesz sprawdzał równowagę nad talerzem (pamiętaj o zerowym antyskatingu) to zwróć uwagę czy ramię nie lata sobie na boki.
Stelma pisze:- co też mnie zaskoczyło w trakcie odtwarzania jak kręciłem antyscatingiem
(wykorzystując wartości od 0-3) nie było totalnie żadnej różnicy w dźwięku (przynajmniej ja nie słyszałem a chyba powinna być jakaś różnica)
Przy eliptyku nie powinna to być na tyle odczuwalna różnica, więc nie dziwię się, że jej nie odczułeś w trakcie odtwarzania.
Podejrzewasz, że antyskating u Ciebie nie działa?
Stelma pisze:
- czy ten sprzęt ma regulowaną wysokość ramienia w manualu jest coś o regulacji wysokości ale stopki i tego czegoś czego nie potrafię nazwać ale opiszę: łukowata część na której opiera się ramie w momencie gdy cue podniosę w górę; (na obu częściach tj. stopka i to coś są śrubki które się luzuje i można regulować wysokość)
Regulacja wysokości stopki? Dziwne.
Co do drugiej rzeczy to nie mam pojęcia o czym mówisz. Przydałoby się zdjęcie tej "łukowatej części"

Możliwe, że to właśnie jest regulacja wysokości ramienia
Nie ma w sieci za dużo dobrych zdjęć Twojego gramofonu, a manual można dostać jedynie za opłatą.
Może zeskanowałbyś swoją kopię i wysłał do VE?