Wielka wyprzedaż wzmacniaczy lampowych
-
- mirfak
- Kontakt:
- klaus1973
- Gramofon: Denon DP-59L
Re: Wielka wyprzedaż wzmacniaczy lampowych
hallo czy jest tutaj Pan MISSE - chętnie po 300B podjadę tylko dokąd.
sprawdzę i chętnie zanabędę drogą kradzieży.
sprawdzę i chętnie zanabędę drogą kradzieży.
Klausa kocha cały świat i jest najlepszym sędzią*
* fragment piosenki z "Wiwat skrzaty"
* fragment piosenki z "Wiwat skrzaty"
-
- Gramofon: Technics 1310 MKII
No to może parę subiektywnych słów ode mnie.
Dzięki uprzejmości Marka (MISSE) od dwóch dni obcuję z 300B. Gra prawie non stop, zarówno z płyt, jak i ze streamera.
Na początku było zaskoczenie – dźwięk zupełnie inny niż się spodziewałem. Myślałem, że będzie taki lampowy jak w moim SM-83 tylko duuużo lepszy… Nic z tego. Ten wzmacniacz, jak dla mnie, gra w swojej, osobnej klasie… Jest dużo mniej „lampowy” niż Pioneer, ale jednocześnie daleko w tyle zostawił mojego tranzystorowego Cambridge Audio.
Pioneer jest trochę, jak stare poniemieckie radio mojego dziadka – bardzo koloryzuje dźwięk. Podbija basy, nadaje im charakterystycznego „kolorytu”. 300B za to gra bardzo profesjonalnie – żadne pasmo nie jest uwypuklane, wszystko gra równo (basy, środek, wysokie). Przez to na początku brakowało mi basu, ale szybko o tym zapomniałem. Bas jest. Nienachalny, niemęczący, ale gotowy przyłożyć w każdej chwili, gdy potrzeba. Bardzo szybko polubiliśmy się z 300B. Zdecydowanie, jak to powiedział Marek, można go traktować jako wzmacniacz docelowy.
Mam świadomość, że mimo iż 300B bardzo fajnie napędza moje Wharfedale, to konfiguracja mojego sprzętu nie wykorzystuje 100% jego możliwości. Miałem przykład u Mariusza, gdy dane mi było posłuchać 300B zanim go przejąłem. Tam czułem się jakby siedział w 4 rzędzie pod scena na Narodowym. Szerokość sceny większa niż pokój odsłuchowy, byłem w stanie z dokładnością do 20 cm wskazać umiejscowienie poszczególnych instrumentów. U mnie niestety tego nie ma. Jest niedosyt i świadomość, że ten wzmacniacz potrafi jeszcze więcej. Dajcie mu tylko odpowiednie warunki…
Dzięki uprzejmości Marka (MISSE) od dwóch dni obcuję z 300B. Gra prawie non stop, zarówno z płyt, jak i ze streamera.
Na początku było zaskoczenie – dźwięk zupełnie inny niż się spodziewałem. Myślałem, że będzie taki lampowy jak w moim SM-83 tylko duuużo lepszy… Nic z tego. Ten wzmacniacz, jak dla mnie, gra w swojej, osobnej klasie… Jest dużo mniej „lampowy” niż Pioneer, ale jednocześnie daleko w tyle zostawił mojego tranzystorowego Cambridge Audio.
Pioneer jest trochę, jak stare poniemieckie radio mojego dziadka – bardzo koloryzuje dźwięk. Podbija basy, nadaje im charakterystycznego „kolorytu”. 300B za to gra bardzo profesjonalnie – żadne pasmo nie jest uwypuklane, wszystko gra równo (basy, środek, wysokie). Przez to na początku brakowało mi basu, ale szybko o tym zapomniałem. Bas jest. Nienachalny, niemęczący, ale gotowy przyłożyć w każdej chwili, gdy potrzeba. Bardzo szybko polubiliśmy się z 300B. Zdecydowanie, jak to powiedział Marek, można go traktować jako wzmacniacz docelowy.
Mam świadomość, że mimo iż 300B bardzo fajnie napędza moje Wharfedale, to konfiguracja mojego sprzętu nie wykorzystuje 100% jego możliwości. Miałem przykład u Mariusza, gdy dane mi było posłuchać 300B zanim go przejąłem. Tam czułem się jakby siedział w 4 rzędzie pod scena na Narodowym. Szerokość sceny większa niż pokój odsłuchowy, byłem w stanie z dokładnością do 20 cm wskazać umiejscowienie poszczególnych instrumentów. U mnie niestety tego nie ma. Jest niedosyt i świadomość, że ten wzmacniacz potrafi jeszcze więcej. Dajcie mu tylko odpowiednie warunki…
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Kolego Marku drogi proszę nie zabijaj naszych marzeń 

Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- mirfak
- Kontakt:
Rozwiązań z GM70 jest kilka. Z 300B również. O pieniądzach wiem wiele, ale tu piłeczka jest po Twojej stronie

-
Też powoli skłaniam się ku GM-70 jako docelowy wzmacniacz
, obecnie mam PP el34 myślałem też o 300b ale trochę mało mocy . Rozglądam się tu i tam 

- BlackDevil
- Gramofon: S600
Marzenia piękna rzecz trzeba je mieć

W sieci znajdziesz używki i ciekawe opisy sprzedaje za 5k PLN a budowa kosztowała ponad 10k PLN

Odpowiedz prosta bo to nie gra tak jak powinno

Przepraszam że sam sobie odpowiadam na pytania

Złożony wzmacniacz grający tak jak ta lampa na to zasługuję będzie mieścił się w przedziale 40-50k i dopiero zaczną się pytania przecież taki sam mogę kupić za 5k czy 10k???

Kierunek słuszny

-
- Gramofon: Sony PS-X50
Ten ostatni wzmak na 300B gra wystarczająco zajebiście.
Sony PS-X50
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
lampa EL34 by Misse, Yaqin MS-30L, Ugoda
Preamp PeeCeeBee
pre MaCaBRiaa
Philips CD 350 (mod by Martynka) Beogram CD 7000
DAC Topping D50S l1541gold dac (mod by Martynka)
Kolumny DIY
-
-
Miałem jeszcze rok temu kilka par kolumn o skuteczności 94dB+ - całość sprzedałemzbyszek1982 pisze: ↑24 lis 2021, 10:43Może lepiej pomyśleć o zmianie kolumn na takie o czułości 93dB lub większej?

-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Nie wiem co dodaćBlackDevil pisze: ↑24 lis 2021, 07:11Złożony wzmacniacz grający tak jak ta lampa na to zasługuję będzie mieścił się w przedziale 40-50k i dopiero zaczną się pytania przecież taki sam mogę kupić za 5k czy 10k??? coś pan na głowę upadł i to mnie zawsze rozpier.... (sądzę że @MISSE się ze mną zgodzi)
1100V - 1300V na katodzie x 100mA + 60W żarzenie = około 200W na jeden kanał
Oczywiście że można; wyłożę 20k na części i będę go wypożyczał kolegą na odsłuchy
Może i robię dużo charytatywnie ale to już abstrakcja
Ostatnio myślałem o PSE na 300B czyli około 16-18W w klasie A
Cena min 12K
Tylko w jakim celu???
Na dzień dzisiejszy moje domowe 300B jest na gościnnych występach, a u mnie gra SE na 6S4S(2A3) około 4-5W
nie gram powyżej 50% gałki
Może się nie znam wiec oświećcie mnie
- mirfak
- Kontakt: