Witam
Pewnego razu od wysypiska uratowałem wzmacniacz Unitry PA1801. Dokupiłem do tego kolumny ZG25c i…. zagrało to nieźle. Ale po kilku godzinach słuchania zaczęło mnie drażnić to i owo więc wymyśliłem że wzmacniacz na bank trzeba naprawić. Koniec końców (żeby Was nie zanudzić skrócę) kupiłem okazyjnie NADa 3020 series 20. Podłączyłem „nowy” wzmacniacz do poczciwych ZG25 i.. znów byłem zachwycony. Różnica była kolosalnaaaa ale… już po trzech dniach wymieniłem pełne okablowanie w kolumnach i przewody i… znowu się poprawiło. Jest niby fajnie ale.. już wiem że tego i owego brakuje!!!
W mojej głowie zrodził się pomysł zakupu kolumn do posiadanego wzmacniacza. Wiem że mój NAD nie jest szczytem marzeń. Jest generalnie słaby (moc) i ma raczej średnie opinie. Zdaje sobie sprawę że nie łatwo dobrać do niego kolumny żeby zagrało neutralnie i dynamicznie. Ale skoro już go posiadam to może warto coś pod niego dobrać. Przyznam się że szkoda mi go sprzedać bo jest w super stanie (wszystkie plomby są nieruszone).
Bardzo proszę o pomoc w wyborze kolumn.
Wskazówki:
• Zestaw musi nagłośnić salon o powierzchni 36m2.
• Chciałbym aby kolumny były podłogówkami lub podstawkowymi.
• Kwota jaką mogę przeznaczyć na zakup to 1500zł + coś (wiadomo

.
• Nowych zestawów nie biorcę pod uwagę.
• Zależy mi na wyrównanym paśmie bez ekspozycji jakiejś jego części, ciepłota jest mile widziana.
• Kolumny mają grać jak najlepiej nie ważna jest dla mnie ich kultowość, czy data produkcji (nie buduję zestawu pasujących wiekowo do siebie elementów).
• Muzyka jakiej słucham to rock, rock end roll, pop, folk, no i trochę poważnej (wszystko z winylu), reszta rodziny będzie katować zestaw współczesnym popem z DACa – co akurat nie jest dla mnie specjalnie ważne.
Zestawy jakie brałem pod uwagę to:
• Tannoy M3
• Eltax liberty 5+
• Mission m33, m73 lub 752 a może 770 ???
• Grundig box profesional 650, 850
• KEF tylko jaki? Q5?
• A może coś zupełnie innego?
Sam z uporem maniaka czytam i szukam ale wiem że nie dam sobie rady z wyborem bez Waszej pomocy. Oferta sprzętu jest bogata a wiedza kupującego wręcz przeciwnie.