Jean-Michel Jarre - Electronica 2: The Heart Of Noise
„Brick England” z Pet Shop Boys, „Electrees” z Hansem Zimmerem i „Exit” z monologiem Edwarda Snowdena mogę słuchać w nieskończoność. Chyba nadszedł czas, żeby kupić ten album na winylu
Gdy ten projekt ujrzał światło dzienne (2015/2016) byłem sceptycznie nastawiony...
Oczywiście natychmiast kupiłem i na CD i winylu ale nie gościł u mnie zbyt często...
To się jednak od pewnego czasu zmieniło...
Chopin "Exclusive", I koncert fortepianowy e-moll op. 11, Artur Rubinstein - fortepian, New Symphony Orchestra of London pod dyrekcją Stanisława Skrowaczewskiego, nagranie - 1961 r., wydanie z 2017 r., Sony Entertainment Poland (88985467781).
Rewelacyjna płyta i dobrze zrealizowana. Wykonanie jest niesamowite. Nie wiem, czy słyszałem kiedykolwiek lepiej wykonany I koncert fortepianowy Chopina. jak na razie z tego co mam dobrze osłuchane to jedynie konkurować może z nim wykonanie Krystiana Zimermana z Wielką Orkiestrą Symfoniczna Polskiego Radia i Telewizji (Muza Polskie Nagrania SX 1310) i Rafała Blechacza z Royal Concertgebouw Orchestra (Deutsche Grammophon 00289 477 8528), ale jest oczywiście masę innych wyśmienitych interpretacji - wybrać najlepsze, to bardzo subiektywna sprawa.
John Williams – "Star Wars: The Last Jedi (Original Motion Picture Soundtrack)", Walt Disney Records (00050087384715), EU 2018. Uwielbiam Johna Williamsa
Z uwagi na nawał pracy dawno nie miałem czasu posłuchać winyla. Dlatego dzisiaj staram się nadrobić zaległości w towarzystwie Panów z Pink Floyd i Genesis
Załączniki
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro