The Beatles - Past Masters - Volume 2 (1988 / 1988, Compilation, Poland)
https://www.discogs.com/release/2188116 ... Volume-Two
Drugi czy trzeci odsłuch w miarę ostatniego zakupu. Pozazdrościłem kumplowi, że ma takiego cusia no i sam sobie sprawiłem. Ale w sumie to dobrze, że mam na CD gdzieś i to obie części...
Ktoś w ogóle słyszał o Bestonie?! Według Discogs, Beston wydał tylko dwie płytę. Tę i... Past Masters, Volume 1. Tak. Właśnie tak. A jest jeszcze ciekawiej... Past Masters ukazało się w 1988 i raczej wątpię, że Parlophone / EMI / sam Paul McCartney udzieliłby licencji i błogosławieństwa na oficjalne wydanie w Polsce.
Tu przecież nie ma żadnego numeru katalogowego! To, co jest w Discogs to jest bzdura. Numery i schemat numeracji matryc na płycie wyglądają jakby płyta była robiona na maszynach Muzy (kojarzycie notację typu A-2 K albo -13- obecne na późnych płytach Muzy?).
Zapewne ktoś zrobił sobie kopię oryginału i po godzinach wytłoczył sobie trochę winyli... Kopia jest sporo gorsza od oryginału pod względem jakości ale jak bardzo odstaje to nie wiem bo muszę odsłuchać swoje CD. MoFi to to nie jest, to na pewno...
I tak traktowałem to jako ciekawostkę... Nigdy nie widziałem tego w sklepie z płytami a o istnieniu tego czegoś dowiedziałem się od kumpla jak mi pokazał co sobie kupił. Na pewno do kompletu sprawię sobie kiedyś część pierwszą, którą też mam na CD.