Zmieniająca się charakterystyka dźwięku wraz z głośnością
- restimek
- Gramofon: Technics SL-Q33
Zmieniająca się charakterystyka dźwięku wraz z głośnością
Do napisania tego postu przymierzałem się od dawna.
Od czego zacząć.
Ogólnie jestem zadowolony z mojego zestawu audio ale nurtuje mnie jedna rzecz.
Gdy słucham w miarę cicho (volume jest poniżej 9 godziny). to dźwięk płynący z glośników jest mega przyjemny. Dość ciepły. Szczegółowy a góra nie męczy. Jest zaokrąglona ale nie pozbawiona szczegółów. Ogólnie można tak słuchać godzinami i chce się więcej.
Niestety ja lubię słuchać głośniej (okolice 10h na volume a czasem więcej)
I tutaj zaczyna się szkopuł - czym głośniej powyżej 9h tym góra staje się bardziej męcząca. Wyostrza się.
Odejmowanie wysokich na pokrętłach przedwzmacniacza nie pomaga. Bo tylko przymulają a mimo to i tak góra jest wyraźnie gorsza.
Było tak zarówno na Sony, Marantzie jak i Onkyo. (każde z nich naturalne miało nieco inna charakterystykę brzmienia ale powyższa zasada była obecna)
I teraz zastanawiam się co może być przyczyną. Czytałem w internecie już różne teorie
- że każdy wzmacniacz klasy AB do pewnej (niskiej mocy) gra w klasie A i dlatego gdy słucham cicho to mam przyjemny dźwięk i tak naprawdę do pełni szczęścia potrzebuję wzmacniacza klasy A
- moje głośniki juz takie są i potrzebuję lepszych (Avance Alpha 880i)
- ludzki słuch ma to do siebie że wraz z głośnością dźwięku zmienia się charakterystyka jaką słyszy
I teraz się zastanawiam co jest bliższe prawdy. A może wszystkie te 3 punkty naraz?
Od czego zacząć.
Ogólnie jestem zadowolony z mojego zestawu audio ale nurtuje mnie jedna rzecz.
Gdy słucham w miarę cicho (volume jest poniżej 9 godziny). to dźwięk płynący z glośników jest mega przyjemny. Dość ciepły. Szczegółowy a góra nie męczy. Jest zaokrąglona ale nie pozbawiona szczegółów. Ogólnie można tak słuchać godzinami i chce się więcej.
Niestety ja lubię słuchać głośniej (okolice 10h na volume a czasem więcej)
I tutaj zaczyna się szkopuł - czym głośniej powyżej 9h tym góra staje się bardziej męcząca. Wyostrza się.
Odejmowanie wysokich na pokrętłach przedwzmacniacza nie pomaga. Bo tylko przymulają a mimo to i tak góra jest wyraźnie gorsza.
Było tak zarówno na Sony, Marantzie jak i Onkyo. (każde z nich naturalne miało nieco inna charakterystykę brzmienia ale powyższa zasada była obecna)
I teraz zastanawiam się co może być przyczyną. Czytałem w internecie już różne teorie
- że każdy wzmacniacz klasy AB do pewnej (niskiej mocy) gra w klasie A i dlatego gdy słucham cicho to mam przyjemny dźwięk i tak naprawdę do pełni szczęścia potrzebuję wzmacniacza klasy A
- moje głośniki juz takie są i potrzebuję lepszych (Avance Alpha 880i)
- ludzki słuch ma to do siebie że wraz z głośnością dźwięku zmienia się charakterystyka jaką słyszy
I teraz się zastanawiam co jest bliższe prawdy. A może wszystkie te 3 punkty naraz?
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- restimek
Re: Zmieniająca się charakterystyka dźwięku wraz z głośnością
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak bym obstawiał. Wypróbuj z jakimiś innymi kolumnami.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- restimek
Kłopotliwe nieco logistycznie ale pewnie za jakiś czas potestuje to, bo znając mnie nie da mi to spokoju

- Regsoft
Moim zdaniem trochę się jednak da zrobić. Praktycznie każde ucho zaczyna tracić górne pasmo wraz z malejącym ciśnieniem fali dźwięku. To stosunkowo głośna muzyka, typowa dla np. kameralnych koncertów akustycznym powinna być wykładnikiem naturalności (subiektywnie dla Ciebie) brzmienia. Natomiast walczyć sztucznie zmianą charakterystyki raczej powinieneś przy niskich poziomach. Po to w niektórych wzmacniaczach wprowadzono korekcję typu loudness. Wydaje mi się, że lepszy efekt osiągniesz "podkręcając" skraje pasma pokrętłami przy cichym graniu niż odwrotnie. Tu jednak musiałbyś zacząć od właściwego (osobniczo) dźwięku głośnego a nie cichego. Mam jeszcze jedną teorię. Słuchając przez dłuższy okres czasu ciszej bez ekstra ulepszaczy pasma jesteś w stanie w pewnym zakresie uwrażliwić ucho (a może się po prostu przyzwyczaić) na takie dźwięki i jakby "naturalnie" poprawić brzmienie...restimek pisze: ↑12 lis 2021, 11:50Czyli nic sie nie da z tym zrobic
PS. I żeby nie było, że podcinam skrzydła. Lepszy sprzęt zawsze fajnie sobie kupić!
-
- Gramofon: Dual 510
Czy przypadkiem nie chodzi o akustykę pomieszczenia?
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- zelazny
Gratuluję takiego słuchu, ja jakoś nie mogę usłyszeć zaokrąglonej góry. Jedynie zakrzywiony dół. :\
- restimek
Kiedy to właśnie przy niskich poziomach dźwięk mi się bardziej podoba

Miałem ją w marantzie - nigdy nie uzywałem bo tylko psuła dźwięk

Raczej wątpie bym miał jakiś wybitny słuch

Czym objawia się zakrzywiony dół?
To wydaje mi się że chyba mialbym największy problem z basem gdyby akustyka była skopana?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Poczytaj o krzywych izofonicznych i będziesz miał bardziej "techniczne"wyjaśnienie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
- Gramofon: Dual 510
Problem z basem?
Niekoniecznie.
Soprany mogą zatańczyć tak po pokoju tak że aż robi się nieprzyjemnie.
Niekoniecznie.
Soprany mogą zatańczyć tak po pokoju tak że aż robi się nieprzyjemnie.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
- zelazny
Raczej wątpie bym miał jakiś wybitny słuch

Czym objawia się zakrzywiony dół?
No właśnie, jakoś ciężko jest mi sobie wyobrazić żebyś słyszał zaokrągloną górę. Słuchaj muzyki i nie pitol.

- Regsoft
- Raf
- Gramofon: SONY PS-X6
Osobiście stawiam na właściwości słuchu.
Może prosty test na dobrych słuchawkach pozwalający wykluczyć kolumny?
Może prosty test na dobrych słuchawkach pozwalający wykluczyć kolumny?
SONY PS-X6/Benz MC20E2 HO/BUphono nano/Ayon Orion/Paradigm Reference Studio 20
-
Stawiam na kolumny. W zestawach 2 drożnych z dużym midbasem albo będzie dobrze albo będzie tanio.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Ja błądzę gdzieś po środku...