Inny przykład. Na działce mam zestawik Brauna. Pomieszczenie kwadrat ok. 10m2. Kolumny stoją na podłodze na płytkach gresowych. I nic nie musiałem kombinować. Jest wyraźna średnica, wysokie i bas, pełne pasmo. Nawet radia słucha się z przyjemnością. A po sezonie przywiozłem sprzęt do domu, odpaliłem i kupa. Kolumny na standach, graja jasno, pół basu wycięło. Na podłodze na odwrót. Cienizna.
Przerobiłem kolumny atl hd 308s. Bas był wszędzie, tylko nie w pokoju odsłuchowym, piękna średnica, wysokie zbyt dla mnie szczegółowe, czasami wręcz krzykliwe, chociaż gdyby był bas to może bym je strawił. Atl hd312 przy cichym słuchaniu ideał, im głośniej coraz gorzej, bas powyżej godziny 9ej chciał rozwalić chałupę. Dual cl730 prawie idealnie, ciut za duży bas co się dało utemperować potencjometrem ale średnica lekko wycofana. Obecne kolumny w sumie najbardziej mi pasują, przydało by się tylko ciut górę rozjaśnić. Akustyki już nie poprawię, żona mi nie pozwoli.
Tak, że Tarkus powodzenia, nie tylko Ty masz problemy. Kombinuj, działaj, nie poddawaj się.