witam,
Od pewnego czasu noszę się z zakupem nowego preampa do gramofonu, do szybszego rockowego grania. Do tej pory używam klona Marantza 7 by MISSE na lampach. Jest to świetny preamp ale do nieco lżejszego grania, które stanowi 70% tego co słucham.
Do 30% pozostałej "żywszej" muzyki pomyślałem, że nie warto inwestować w stricte nowy preamp gramofonowy (tranzystor) więc myślę o zakupie pełnego preampa audio, którego wykorzystam przede wszystkim do Phono ale też do ścieżki CD i decka.
Wybór padł na 2 starsze modele Accuphase tj. C-200 i C-222..
Oba maja taką opinie, że posiadają świetne preampy gramofonowe. Czy któryś z Kolegów miał do czynienia z ww. modelami i może to potwierdzić?
Czy Waszym zdaniem to sprzęt warty zachodu i złotówek na niego wydanych?
Na jakie różnice pomiędzy tymi modelami powinienem zwrócić uwagę? Który Waszym zdaniem lepszy pod winyle?
Accuphase c-200 opinie nt. preampa
-
- Gramofon: jest :-)
Accuphase c-200 opinie nt. preampa
tor analog1: Technics SL 1210 mkII - Lynn Asaka MC - pre phono WAXWING Parks Audio - preamp GAMUT C2R - monoblocks DYNACO MkIII na KT88 / GAMUT Si100 - Harbeth HL1 mk4
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Accuphase c-200 opinie nt. preampa
Miałem dość długo c-230 i to jest klasa preamp ze świetną sekcją phono.
200 jest starszy a 222 młodszy bodaj niż 230.
200 jest starszy a 222 młodszy bodaj niż 230.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
wiem że c-200 to jeden z pierwszych sprzętów Accuphase, wydawany jeszcze pod oficjalną marką Kensonic. Właśnie na niego nastawiam się najbardziej (chyba też ze względu na wygląd klocka) Ciekawy jestem czy starszy znaczy w tym przypadku gorszy...?
@Myszor po doświadczeniach z posiadaniem tego sprzętu polecałbyś pójście tą drogą? czy raczej konstrukcje dedykowane typu Nuda czy Husariia?
Wiem że najlepiej byłoby odsłuchać ale sprzęt dosyć rzadki w sprzedaży i jest z tym ciężko...
@Myszor po doświadczeniach z posiadaniem tego sprzętu polecałbyś pójście tą drogą? czy raczej konstrukcje dedykowane typu Nuda czy Husariia?
Wiem że najlepiej byłoby odsłuchać ale sprzęt dosyć rzadki w sprzedaży i jest z tym ciężko...
tor analog1: Technics SL 1210 mkII - Lynn Asaka MC - pre phono WAXWING Parks Audio - preamp GAMUT C2R - monoblocks DYNACO MkIII na KT88 / GAMUT Si100 - Harbeth HL1 mk4
- Myszor
- Gramofon: PD-300
No ale piszesz, że chcesz pełny preamp aby podłączyć cd i inne urządzenia.
Husaria to "tylko" pre gramofonowe.
Moim zdaniem lepsze niż wbudowane w accu, szybsze, neutralne i bardziej rozdzielcze.
Ale i z tym w accu można spokojnie żyć.
Husaria to "tylko" pre gramofonowe.
Moim zdaniem lepsze niż wbudowane w accu, szybsze, neutralne i bardziej rozdzielcze.
Ale i z tym w accu można spokojnie żyć.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Jak pisałem wcześniej, próbuję usprawiedliwić przed sobą fanaberię tego zakupu
więc jeżeli wykorzystam go też na innym polu to ma dla mnie większy sens. Niemniej jednak szukam sprzętu docelowego, więc jeżeli Husaria to zupełnie inna jakość na + to jest o czym myśleć..
Tak czy inaczej dziękuję Ci za opinie.

Tak czy inaczej dziękuję Ci za opinie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ważna kwestia - MM czy MC?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
na razie głównie wkładki MM. MC może w przyszłości...