Sekcja MM oraz MC NUDYmini ukończona i opakowana.
W sekcji MM op - ampy w stabilizacji TL071 w sekcji audio NE5534 Texas.
Sekcja MC stabilizacja również TL071 sekcja audio nie obsadzana.
Tu moje pytanie, czy mogę
w pierwszym stopniu dać OP27 a w drugim NE5534 lub na odwrót, mam jeszcze OPA134
Czeka mnie również zakup wkładki MC bo takowej nie posiadam.
Kilka słów o samej budowie.
Najwięcej czasu zabrało skompletowanie wszystkich podzespołów.
Nie dało się ich kupić w jednym sklepie.
Największym problemem, gdyby nie pomoc kolegi Krzysztofa ( ahaja) byłoby pozyskanie rezystorów minimelf, te sprzedawane są po kilkadziesiąt sztuk jedna wartość.
Samo lutowanie
minimelfów nie sprawiało żadnych problemów, natomiast wymagało dużej cierpliwości związanej przede wszystkim z pomiarem każdej perełki przed wlutowaniem i po w wlutowaniu.
Również parowanie kondensatorów zabiera trochę czasu.
Kiedy jeden z w/w rezystorów wyskoczył mi z pensety służącej do pomiaru musiałem ewakuować cały pokój - na szczęście uciekinier odnalazł się.
Problem pojawił się podczas pierwszego uruchomienia sekcji MM
a dokładnie dwie nieświecące diody po jednej na gałąź + i - .
Okazało się, że diabeł tkwi w chińskich op ampach, ich podmiana załatwiła sprawę i sekcja MM ruszyła.
Potem jeszcze niechcący zwarcie i wymiana tranzystora w zasilaczu uff .
Wreszcie można było trochę posłuchać muzyki, tu nie będę się rozpisywał bo kto ma NUDĘ ten zna jej możliwości.
Oczywiście dźwięk to również kwestia dobranych op ampów, jak i pozostałej części toru audio.
Ja jestem baaardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o sekcję MC stabilizacja ruszyła bez problemów również na TL071.
Co do dźwięku muszę kupić wkładkę, mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
Do rozwiązania w przyszłości zostanie jeszcze sprawa transformatora obecny ma 2 X 17V 50VA czego prawdopodobnym skutkiem jest mniejsze napięcie na stabilizacji bo niecałe 14V przy potencjometrach ustawionych na maxa.
Ogólnie realizacja projektu kolegi Krzysztofa któremu jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc, to fajna przygoda i kolejne doświadczenie.
Cieszę się, że podjąłem szybką decyzję związaną z zakupem płytek PCB, dzięki temu stałem się kolejnym szczęśliwym posiadaczem NUDYmini.