Reedycje Polskich Nagrań i Pronitu
- Winters
Pytanie tylko, czy różnice, które słyszysz nie wynikają z różnicy brzmienia Twojego gramofonu i odtwarzacza CD.
DIOMEDES KATO
- 33RPM
Tak, to prawda, takie porównanie, szczególnie na niezbyt wyrafinowanym zestawie może być kłopotliwe. Proszę traktować moje uwagi z pewnym dystansem - nie mam doświadczenia w takich konfrontacjach.
Tyle tylko, że konfrontacja np.: ciemnej strony księżyca (nowy winyl i jakiś stary CD) przynosi inne rezultaty. W pewnym momencie, pykając przełącznikiem źródeł POMYLIŁEM się czego aktualnie słucham. Brzmią prawie identycznie, różnice drobne oczywiście są. Nie umiem wskazać faworyta.
Zawsze najpierw dobieram poziom sygnału, żeby przy przełączaniu był taki sam (w moim CD jest pewna ograniczona regulacja).
To by jednak wskazywało, że jakieś różnice na winobraniu są. To w dalszym ciągu nie wyklucza, że to jest ten sam materiał. Można przecież cyfrową kopię poddać jakieś drobnej obróbce, dwa kliknięcia i brzmi inaczej ...
Tyle tylko, że konfrontacja np.: ciemnej strony księżyca (nowy winyl i jakiś stary CD) przynosi inne rezultaty. W pewnym momencie, pykając przełącznikiem źródeł POMYLIŁEM się czego aktualnie słucham. Brzmią prawie identycznie, różnice drobne oczywiście są. Nie umiem wskazać faworyta.
Zawsze najpierw dobieram poziom sygnału, żeby przy przełączaniu był taki sam (w moim CD jest pewna ograniczona regulacja).
To by jednak wskazywało, że jakieś różnice na winobraniu są. To w dalszym ciągu nie wyklucza, że to jest ten sam materiał. Można przecież cyfrową kopię poddać jakieś drobnej obróbce, dwa kliknięcia i brzmi inaczej ...
- Winters
No właśnie, rzecz w tym, że zarówno DSotM z 2003 i 2011 nie są nagrywane z CD, a z formatu cyfrowego wyższej rozdzielczości.
Postaram się jeszcze dzisiaj wysłać e-mail z zapytaniem do Polskich Nagrań.
Postaram się jeszcze dzisiaj wysłać e-mail z zapytaniem do Polskich Nagrań.
DIOMEDES KATO
- 33RPM
Dodam jeszcze, że na tym wiekowym CD z ciemną stroną jest symbol AAD - czyli co? Źródłem była bezpośrednio analogowa taśma?
No ale to już offtop.
Podsumowując reedycje Polskich Nagrań - jest ok, szkoda, że nie załapałem się na Astigmatic. Krywań i Enigmatic.
No ale to już offtop.
Podsumowując reedycje Polskich Nagrań - jest ok, szkoda, że nie załapałem się na Astigmatic. Krywań i Enigmatic.
- vinylpiotrek
Na szczęscie, to dość popularne tytuły, i wydania z komuny są bez wiekszego kłopotu dostępne33RPM pisze: że nie załapałem się na Astigmatic. Krywań i Enigmatic.

- Winters
Dobra, dobra. Póki co karmy starczyło mi tylko na znalezienie pierwszego wydania Enigmatic w bardzo dobrym stanie, oryginalnego Astigmatic to ani razu na oczy nie widziałem 

DIOMEDES KATO
- vinylpiotrek
Pierwsze wydanie, jest dość trudno dostępne, to fakt, ale wydania z lat 70 już dość powszechne, a całkiem dobre jakościowo.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A pytanie jakie? "Z czego tłoczyliście?"Winters pisze:Postaram się jeszcze dzisiaj wysłać e-mail z zapytaniem do Polskich Nagrań.

Tak.33RPM pisze:Dodam jeszcze, że na tym wiekowym CD z ciemną stroną jest symbol AAD - czyli co? Źródłem była bezpośrednio analogowa taśma?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Re: Reedycje Polskich Nagrań i Pronitu
Między innymi tak. Odpowiedź ma nadejść w przyszłym tygodniu.Wojtek pisze: A pytanie jakie? "Z czego tłoczyliście?"![]()
DIOMEDES KATO
-
Pronit powinien powrócić do chociażbym pośrednictwa płytami. Jeżeli uda się ta sztuka i dobrze opanuje dystrybucję swoimi nagraniami, a daj Bóg wynegocjuje dobre stawki z partnerami zagranicznymi (korzystając z ich tłoczni) to wtedy można rozpocząć dalsze inwestycje. Problem polega jednak na tym, że Pronit nie dysponuje prawami do nagrań które już wykonał. Nie chodzi tu o problemy z pozyskaniem dobrej jakości nagrań czy poprawnie wytłoczonych płyt - nie ma co tłoczyć.
Nie do końca prawdą jest, że Pronit tłoczył ostatnią płytę w Niemczech.
Nie do końca prawdą jest, że Pronit tłoczył ostatnią płytę w Niemczech.
- Winters
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jaka jest prawda? W sytuacji kiedy sam ten temat zbadałem i jestem pewien swego, chętnie poczytam jakieś nowe "rewelacje"morebital pisze:Nie do końca prawdą jest, że Pronit tłoczył ostatnią płytę w Niemczech.

Jeszcze lepiej by było jakby i tutaj stały za tym jakieś konkrety.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Odswieżam dośc stary temat, ale własnie udało mi sie dostac po długim szukaniu reedycję pierwszej płyty Oddziału Zamkniętego wydaną przez Polskie Nagrania. Mimo, że płyta przyszła do mnie jako używana, to jej stan był idealny. Prawdopodobnie jedyną różnicą od płyty nowej jest to, że nie przyszła zafoliowana. Okładka na dobrej tekturze, bardzo wyraźna i ostra. Jedyną róznica w poligrafii jest brak ceny z tyłu okładki. Na starych wydaniach pisało "cena - 180zł" Na reedycji tego nie ma. Sam winyl w koszulce "hybrydowej" z zewnątrz papier, wewnątrz folia. Winyl prosty bez falowań. Odtwarzanie bez zarzutu. Na temat jakości dźwieku się nie wypowiadam, bo nie mam sprzętu z wysokiej pólki (mój gramofon to Sharp RP-103 z wkładką sferyczną), ale dla mnie płyta gra OK. Poniżej kilka zdjęć:
Pzdr,
Cezi
Pzdr,
Cezi
- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
-
Jasne, że igła, ale do mojego Sharpa chyba, żadna inna igła nie będzie pasować.