Pokrywa
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Re: Pokrywa
Gdzieś widziałem środki do szyb samochodowych, które aplikuje się w takie pęknięcia. Może tą drogą.
Nazw tych specyfików niestety nie pamiętam.
Nazw tych specyfików niestety nie pamiętam.
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
- MacPhisto
Pan chciał całą zabudowaną, tylko z tyłu na kable wycięcie.
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
-
Mam popękane wewnętrzne mocowania zawiasów w pokrywie do Telefunkena S600.
Zdjęcie pokazuje sprawną pokrywę - u mnie po jedne stronie jest wyłamana cała wewnętrzna ścianka (wszystko nad czerwoną kreską) a po drugiej stronie oprócz w/w jest jeszcze wyrwa aż do dołu (w tej ściance).
Te małe ścianki (strzałka), którymi połączony są 2 strony też są połamane.
Pytanie czy to się da jakoś wyciąć i wkleić nowe ? Pokrywa poza tym jest w idealnym stanie tzn góra i wszystkie boki są idealne.
Zdjęcie pokazuje sprawną pokrywę - u mnie po jedne stronie jest wyłamana cała wewnętrzna ścianka (wszystko nad czerwoną kreską) a po drugiej stronie oprócz w/w jest jeszcze wyrwa aż do dołu (w tej ściance).
Te małe ścianki (strzałka), którymi połączony są 2 strony też są połamane.
Pytanie czy to się da jakoś wyciąć i wkleić nowe ? Pokrywa poza tym jest w idealnym stanie tzn góra i wszystkie boki są idealne.
- MacPhisto
Kolejne gramofony dostały nowe pokrywy 

- Załączniki
-
- 20211101_121202.jpg (51.1 KiB) Przejrzano 2685 razy
-
- 20211101_121657.jpg (43.51 KiB) Przejrzano 2685 razy
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- MacPhisto
- MacPhisto
- Kąsi
Hej
Korzystał ktoś z takiego specyfiku do polerowania pokrywy? Jakieś opinie, doświadczenia?
https://vinylspot.pl/pl/p/Odnowa-pokryw ... ImEALw_wcB
Korzystał ktoś z takiego specyfiku do polerowania pokrywy? Jakieś opinie, doświadczenia?
https://vinylspot.pl/pl/p/Odnowa-pokryw ... ImEALw_wcB
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak dla mnie to ktoś rozlał typowe płyny i pasty polerskie (omówione w tym wątku m.in.) do innych pojemników i narzucił marżę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Szanowni,
Mam przypadek pokrywy (gramofon Victor ql-y44f), która z jakiegoś powodu zrobiła się "mleczna". Polerowanie profesjonalną polerką i dobrej jakości pastami niestety nie pomaga. Pokrywa po polerce jest gładziutka jak lustro, ale nie.odzyskała przejrzystości. Tylna ścianka (najmniej narażona chyba na światło) jest prawie przezroczysta, więc pewnie cała pokrywa również taka kiedyś była. Nie widziałem również na zdjęciach innych gramofonów z takimi pokrywami:( Irytuje mnie to bardzo, a szkoda byłoby wymieniać oryginalną i kompletną pokrywę na zamiennik.
Czy ktoś może spotkał się kiedyś z takim przypadkiem i znalazł może jakieś rozwiązanie?
Mam przypadek pokrywy (gramofon Victor ql-y44f), która z jakiegoś powodu zrobiła się "mleczna". Polerowanie profesjonalną polerką i dobrej jakości pastami niestety nie pomaga. Pokrywa po polerce jest gładziutka jak lustro, ale nie.odzyskała przejrzystości. Tylna ścianka (najmniej narażona chyba na światło) jest prawie przezroczysta, więc pewnie cała pokrywa również taka kiedyś była. Nie widziałem również na zdjęciach innych gramofonów z takimi pokrywami:( Irytuje mnie to bardzo, a szkoda byłoby wymieniać oryginalną i kompletną pokrywę na zamiennik.
Czy ktoś może spotkał się kiedyś z takim przypadkiem i znalazł może jakieś rozwiązanie?
Victor ql-y44f, AT-OC9XSH, Arcam SA30, Arcam CDS50, Elac Carina fs247.4
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Niestety z poliwęglanem może tak być jeśli jest narażony na światło słoneczne w dużym natężeniu. Szukałbym oryginału niezniszczonego w ten sposób albo można też zlecić wykonanie nowej pokrywy z plexi lub poliwęglanu.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
Kolega miał kiedyś gramofon JVC właśnie z taką mleczną pokrywą. Sprzęt był niskich lotów, to też się nie awanturował z tej przyczyny. Efekt był na całej grubości ścianek. Tutaj już nic nie pomoże. Musisz nauczyć się z tym żyć, bo szkoda wyrzucić
, a kupić oryginał graniczy z cudem....

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Czyli Japońce przyoszczędzili na tworzywie. Dziwne w sumie bo w tamtych latach robiło się jeszcze uczciwie z potężnym zapasem materiałowym.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3