Stoję przed starym jak świat dylematem - wybór starego albo nowego gramofonu.
Poszukuję dla siebie pierwszego domowego gramofonu. Planuję zakupić w pełni gotowy do użytku sprzęt, tak do maksymalnie 2000 zł.
Może być spokojnie o połowę tańszy :d, jestem tylko studentem.
Z jednej strony - rozważam zakup DUAL'a 1224. Mam możliwość odbioru osobistego w Gdańsku sprzętu, wg. sprzedawcy bardzo zadbanego, trzymanego w rodzinie od początku. Ofertę trafiłem na OLX. Łatwo ją znaleźć. Sprzedawca zapewnia, że sprzęt jest wyregulowany, był serwisowany, właściciel usunął charakterystyczne w modelu buczenie. Cena to 1200 zł. Gramofon ma jednak wbudowany wzmacniacz HS 130, a w zestawie są również kolumny dla tego modelu.
1224 jest automatyczny. Rok produkcji - 1978. Natomiast jest to idler, czego trochę się boję, ponieważ czytam, że taki napęd to przeżytek.
Z drugiej strony - rozważam nowy sprzęt. Ale przeglądając oferty widzę, że większość rynku, to raczej modele DJ'skie, a mi zależy na brzmieniu i komforcie z użytkowania sprzętu oraz na niezawodności.
DUAL zwrócił moją uwagę, ponieważ szukałem sprzętu sprawdzonego, wyregulowanego, bez napędu paskowego i do kupienia w okolicy, bez konieczności transportu kuerierem itp.
Mam możliwość zapoznać się ze sprzętem u sprzedawcy.
Jeżeli chodzi o mój system audio, to planowałem podłączyć gramofon przez mixer djski pod aktywne monitory studyjne. Więc o ile dobrze rozumiem, wzmacniacz nie jest mi niezbędny, a kolumny w zestawie podobnie. Cena 1200 zł przy zadbanym sprzęcie, ze wzmacniaczem i kolumnami wydaje się fair na tle najtańszych niesprawdzonych ofert od 250 zł.
Ale pytanie, czy może nie lepiej kupić nowy sprzęt. Nie lubię tego określenia, ale mam coś z audiofila, ponieważ zajmowałem się od dziecka syntezatorami i nagłośnieniem.
Proste pytanie, czy DUAL 1224 ze wzmacniaczem, kolumnami i za 1200 zł, to nie jest przesada? Na wzmacniaczu i kolumnach mi nie zależy i traktuję je jako dodatkowy plus. Głównie spodobał mi się stan, sprawność i marka sprzętu, a także podejście i entuzjazm sprzedawcy.
Ale z drugiej strony - tata, który prowadził 20 lat serwis naprawy sprzętu elektronicznego, który sam kazał mi znaleźć dobrej klasy stary gramofon, teraz nagle zmienił zdanie. Namawia mnie do zakupu nowej Regi lub czegoś powszechnie z znanych marek, Denon, Pioneer itp...
Nie oczekuję poklepania po plecach. Czytałem tu, że DUAL'e mają to coś. Ale po to założyłem konto, by uzyskać kompleksową poradę.
Co mam robić? Dual? Nówka? A może inny stary. Celuję w brzmienie, ale wzmacniacz i kolumny "w zestawie" są mi zbędne.
Tylko że płyty Jarre'a, Lady Pank, Gorillaz już trochę czekają. Niecierpliwię się już trochę.

Z góry - dzięki.