Wkładka "podobna" do mf100 (wielkość, geometria)
- kraf101
Wkładka "podobna" do mf100 (wielkość, geometria)
Chciałbym przejść z m100 na coś lepszego (ale nie super duper za tysiące monet).
I chodzi mi o to, żeby bez wielkiej manipuły, regulacji i kalibracji, można tym zastąpić starą Unitrę
Oczywiście, wiadomo, że coś tam trzeba, ale żeby nie trzeba się było nad tym pocić za nadto.
Pozdr
I chodzi mi o to, żeby bez wielkiej manipuły, regulacji i kalibracji, można tym zastąpić starą Unitrę
Oczywiście, wiadomo, że coś tam trzeba, ale żeby nie trzeba się było nad tym pocić za nadto.
Pozdr
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładka "podobna" do mf100 (wielkość, geometria)
Jeśli piszesz poważnie to zmień hobby.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Wkładka albo jest skalibrowana albo nie to jak z rybą drugiej świeżosci. O ile to nie standard t4p to trzeba nową zawsze skalibrować nawet jak jest to taka sama wkładka i nie ma znaczenia czy trzeba skalibrować "trochę" czy dużo, to się robi tak samo. A kalibracja to podstawowa wiedza dla posiadacza gramofonu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Niestety w przypadku produktów Fonici może być problem, bo często headshel jest fabrycznie pozbawiony możliwości regulacji: zamiast podłużnych otworów pozwalających na ustawienie przesięgu są otwory pasujące do Mf-ek. W takim przypadku życzenia:
nie da się spełnić w ogóle.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- kraf101
- Jaculek
No to teraz pozostaje pytanie czy chcesz się mimo wszystko "rzucić na głęboką wodę" i bawić w ustawianie wkładki. Problemem może być duża masa Mfek (7g) skutkująca niemożliwością wyważenia wkładek Ortofona, AT czy Grado, które są znacznie (ok 1.5-2g) lżejsze ale można go obejść dociążając headshell. Jest jeszcze kwestia wysokości wkładki ale tu nie mam danych, może @Wojtek pomoże.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
- Tarkus
Jeśli headshell jest wymienny (a na to wygląda), można po prostu założyć cięższy (natomiast nie wiem, co z podatnością igły - niech się wypowiedzą eksperci). Miałoby to przy okazji tę zaletę, że "fabryczny" headshell można by wtedy odkręcić nie zdejmując z niego starej wkładki, dzięki czemu praktycznie w każdej chwili mógłbyś do niej wrócić, bez potrzeby ponownego jej ustawiania. (Sam wybrałem takie rozwiązanie. Aktualnie używany Philips wisi na dokupionym headshellu Ortofona, a na oryginalnym headshellu od Saby został Shure, który czeka na preamp z nastawnymi parametrami i może też na lepszą igłę.)
Nie wiem, gdzie mieszkasz, kraf101 - w większych miastach są serwisy, gdzie technicy ustawią Ci wkładkę jak trzeba, podobne usługi zwykle świadczą sklepy oferujące wkładki. To nie jest aż tak "droga impreza", mnie spec z Katowic ustawił wkładkę za 100 zł plus zwrot kosztów dojazdu (przy okazji informując mnie, że gdybym kupił wkładkę u nich, kalibrację miałbym gratis - tyle że ja mam akurat nie produkowanego już Philipsa GP 400 II).
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2021, 14:06 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- kraf101
Dzięki za sugestie. Znacie jakiś sklep w Wawie, który razem z zakupem ma taką usługę?Tarkus pisze: ↑24 wrz 2021, 13:53Nie wiem, gdzie mieszkasz, kraf101 - w większych miastach są serwisy, gdzie technicy ustawią Ci wkładkę jak trzeba, podobne usługi zwykle świadczą sklepy oferujące wkładki. To nie jest aż tak "droga impreza", mnie spec z Katowic ustawił wkładkę za 100 zł plus zwrot kosztów dojazdu (przy okazji informując mnie, że gdybym kupił wkładkę u nich, kalibrację miałbym gratis - tyle że ja mam akurat nie produkowanego już Philipsa GP 400 II).
Samodzielne kupowanie i oddawanie do serwisu może być ryzykowne, bo kupisz w internecie, a w serwisie będą marudzić, że nie pasuje.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Gruba Nuta, Warszawa, Łowicka 50.
https://grubanuta.pl/
Nie znam nic innego. Możesz się zapytać, czy Ci ustawią.

- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
Autor nie napisał w jakim gramofonie ta cała operacja miała by mieć miejsce. Zapewne cos z naszego rynku jak mowa o MF-100
W polskich gramofonach chyba nigdy nie zwracano uwagi na ustawienia geometrii wkładek , wystarczy zerknąć w instrukcje. Wypoziomowac ramię , ustawic nacisk + antyskating i tyle , nakladać płytę i grać.
No może z małym wyjątkiem WG1100 (czy to nie on na zdjęciu powyżej?):
Potem jak widac temat olano.
A dla autora - AT95E założyć i nie martwić precyzją polskiego gramofonu , która jest raczej mało precyzyjna
W polskich gramofonach chyba nigdy nie zwracano uwagi na ustawienia geometrii wkładek , wystarczy zerknąć w instrukcje. Wypoziomowac ramię , ustawic nacisk + antyskating i tyle , nakladać płytę i grać.
No może z małym wyjątkiem WG1100 (czy to nie on na zdjęciu powyżej?):
Potem jak widac temat olano.
A dla autora - AT95E założyć i nie martwić precyzją polskiego gramofonu , która jest raczej mało precyzyjna
- Jaculek
Sądząc po suwakach to właśnie on, Daniel

- kraf101
AT95 wygląda podobnie jeśli chodzi o wysokość i gramaturę (7g vs 6.1g).
Czy ktoś może podać namiary na wymiary emefki, ewentualnie tenorela 2001, bo za chiny nie mogą znaleźć.
Zmierzyłem wysokość stojącej na płycie i grzbiet headshell'a jest troszkę poniżej 20mm.
AT95 podają katalogowe h=17.2mm.
Chyba powinno się zamienić bezproblemowo.
Do AT95 jest duży wybór igieł, więc można się apgrejdować.
Korci, żeby się od razu zapakować w igłę shibata i zamknąć temat, ale z drugiej strony trzeba by na czymś poczuć różnicę, ale czy da się wyczuć tą różnicę?
Czy ktoś może podać namiary na wymiary emefki, ewentualnie tenorela 2001, bo za chiny nie mogą znaleźć.
Zmierzyłem wysokość stojącej na płycie i grzbiet headshell'a jest troszkę poniżej 20mm.
AT95 podają katalogowe h=17.2mm.
Chyba powinno się zamienić bezproblemowo.
Do AT95 jest duży wybór igieł, więc można się apgrejdować.
Korci, żeby się od razu zapakować w igłę shibata i zamknąć temat, ale z drugiej strony trzeba by na czymś poczuć różnicę, ale czy da się wyczuć tą różnicę?

- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
Mogę potem zmierzyć linijką , będzie chyba trudno o inne żródło.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To piszemy o AT-95 czy o AT-VM95 ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum