Jaki to jest niby punkt odniesienia do cen oryginalnych igieł mk2? Które z nich "powinny być" tańsze/droższe i dlaczego?
Dla mnie NOS GP501 za 500 złotych to spoko cena jak na dzisiejsze czasy.
Jaki to jest niby punkt odniesienia do cen oryginalnych igieł mk2? Które z nich "powinny być" tańsze/droższe i dlaczego?
Ano założyłem sobie (nie wiem czy słusznie, popraw mnie jeśli się mylę), że igły z wkładek o tej samej numeracji, ale kolejnych generacji czyli
Nie wiem i dlatego pytam? Może ceny igieł NOS rosną wraz z numeracją wkładki, od 400 do 422? A może są takie same, bo to te same igły (tak, czytałem, że 420/22 to inne generatory i inaczej zestrojone do nich igły)? Pisałeś kiedyś o polityce cenowej Jico, które stopniuje ceny w zależności od modelu wkładki wzorujac się na cenach oryginałów (na rynek Japoński).
I to jest konkret, dzięki
Przy mk1/2 jeszcze tak, bo to z grubsza to samo. Mk3 to już zupełnie inna seria, późniejsza i produkowana krócej, tak więc brakuje uzasadnienia do takich założeń.
Im wyższy model igły tym rzeczywiście jest droższy, ale to taka oczywista oczywistość
Zgadza się, ale np. Jico ma wszystkie ceny dla poszczególnych generacji zbliżone, a ponieważ rynek nie jest zawalony NOSami do Philipsa więc trudno wyrobić sobie opinię o cenach osobie nie ogarniętej w temacie czyli takiej jak ja. Dlatego sugeruję się np. Jico lub tymi NOSami, które widzę w sklepach, na aukcjach... i pytam czy dobrze kombinuję czy źle
No tak, ale tak samo jak w dziale zakupowym gramofonów forumowicze podpowiadają czy jakiś model jest wart ceny za jaką jest oferowany czy zdecydowanie już nie, tak można chyba okreslić jakieś maximum dla konkretnych wkładek, igieł... a czy kogoś stać czy nie to już oceni każdy indywidualnie i podejmie decyzję.
I zapytałem czy faktycznie taka jest jej obecna wartość rynkowa (jak z tym gramofonem z Twojego przykładu)
Cały czas biorę pod uwagę ten 501. Świadomie zdecydowałem się na gramofon z headshellem, do którego trudno cokolwiek innego (wkładkę) dopasować, bo zachęciły mnie pochlebne opinie na forum na temat GP4xx więc inwestycja w igły, w tym w oryginał byłaby sensowna, a nawet oczywista z mojego punktu widzenia.
Dzięki
Tak. MK II w moim przypadku.
Upewniam się .Ta igiełka podejdzie pod body gp 400 mk2? Tak wiem ze jest 27 stron tematu,ale ja jestem przesadnie ostrożny z natury.Wojtek pisze: ↑06 gru 2021, 18:04Tu piszą że 2g: https://www.hifi-phono-house.de/ersatz- ... ck-diamond