Jak czyścić płyty winylowe?
- Ann88
Znaleziony w sieci poradnik czyszczenia winyli:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GoOUZfmBHuM[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GoOUZfmBHuM[/youtube]
- thechefbeats
Siema obserwuje forum od jakiegoś czasu i postanowiłem kupić te myjkę którą sobie chwalicie (knosti) mam ja od tygodnia, miksturę zrobiłem taką jak z forum i tak:
płyty różnie czyście raz dobrze raz puszczam płytę kilka godzin po umyciu i kurz mi zbiera z rowów ale to już nie wiem bo jak zaświecę latarką do widzę jak kurz lata nad płyta i może to przez to on opadnie i potem się tak dzieje
gramofon mam pod biurkiem na półce może dlatego/
Lipa jest z płytami Rosyjskimi i Polskimi "Muza" wylewa się farba i jakiś proszek zaciek się robi potem i mikstura lekko czerwona próbowałem tak jak kolega gdzieś tu pisał ze użył gumek od słoików ale to nic nie dało jeszcze ciężko się kręciło bo ledwo co chciało to wejść w myjkę, gdzieś ta woda wpada i teraz się zastanawiam jak mam swoja kolekcje "muza" umyć
Płyn użyłem na jakieś 10 płyt i zmieniłem bo już był brudny i zostawało troszkę na płytach kropeczek które potem znikały po wyschnięciu.
oceniam te myjkę na 4-
tez mam te szczoteczkę co wyżej na filmie i jest nawet fajna czasem nią przejadę płytę i jest spoko
kupiłem tez kopert 50
http://allegro.pl/koperty-do-plyt-lp-an ... 35686.html
i zużyłem jakieś 20 chwilowo i mam wrażenie ze są lekko za duże większość z nich wystaje lekko z koperty są o jakieś 3mm za duże
jak by były te japońskie to by były okej, tanie to zawsze dziadostwo.
płyty różnie czyście raz dobrze raz puszczam płytę kilka godzin po umyciu i kurz mi zbiera z rowów ale to już nie wiem bo jak zaświecę latarką do widzę jak kurz lata nad płyta i może to przez to on opadnie i potem się tak dzieje

Lipa jest z płytami Rosyjskimi i Polskimi "Muza" wylewa się farba i jakiś proszek zaciek się robi potem i mikstura lekko czerwona próbowałem tak jak kolega gdzieś tu pisał ze użył gumek od słoików ale to nic nie dało jeszcze ciężko się kręciło bo ledwo co chciało to wejść w myjkę, gdzieś ta woda wpada i teraz się zastanawiam jak mam swoja kolekcje "muza" umyć

Płyn użyłem na jakieś 10 płyt i zmieniłem bo już był brudny i zostawało troszkę na płytach kropeczek które potem znikały po wyschnięciu.
oceniam te myjkę na 4-
tez mam te szczoteczkę co wyżej na filmie i jest nawet fajna czasem nią przejadę płytę i jest spoko

kupiłem tez kopert 50
http://allegro.pl/koperty-do-plyt-lp-an ... 35686.html
i zużyłem jakieś 20 chwilowo i mam wrażenie ze są lekko za duże większość z nich wystaje lekko z koperty są o jakieś 3mm za duże
jak by były te japońskie to by były okej, tanie to zawsze dziadostwo.
East Europe Progressive Rock,Jazz Rock,Jazz.
- vinylpiotrek
Możesz, teraz dokupić tych ciaśniejszych foliowych, a te spokojnie czasem wykorzystasz do płyt z "luźniejszymi" okładkami.

- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Co do gumek od słoików to faktycznie kiepski patent. Jednak można dać uszczelki, trzeba się tylko wybrać do sklepu z akcesoriami wodno-kanalizacyjnymi. Uszczelek wszelakich w takich sklepach jest sporo. Ja dobrałem taką która mniej więcej pasuje do średnicy zewnętrznej krążka dociskowego i jest niezbyt gruba. Nie jest to idealne rozwiązanie jednak płyty muzy z czerwonymi labelami myje teraz bez większych problemów. Czasami tylko coś pocieknie jak zbyt długo teram tak zabezpieczoną płytą w myjce.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Jednym słowem"thechefbeats pisze:ipa jest z płytami Rosyjskimi i Polskimi "Muza" wylewa się farba
duppa

-
Odkąd sięgam pamięcią płyty winylowe czyszczę tak:eenneell pisze:Jednym słowem"thechefbeats pisze:ipa jest z płytami Rosyjskimi i Polskimi "Muza" wylewa się farba
duppa
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EBcubKfXy1U[/youtube]
1.W przypadku labeli które farbują trzeba uważać aby woda nie dostała się na powierzchnię labelu, nie jest to specjalnie trudne manualnie.
2. Nie pomylić stron gąbki

Szamanom voodoo od wszelkiego rodzaju myjek, płynów magicznych, o recepturach pilnie strzeżonych w sejfach, gumowych żelów, ultradźwięków, szczotek z włosiem z rzadkich materiałów lub unikalnych gatunków zwierząt, powiem tak: A idzie wy w czorty.
- pman16
^ To by wyjaśniało etymologię nazwy Twojego bloga
Jak również to, że u Ciebie usuwanie trzasków z nagrań to godzina roboty na 1min nagrania
Może gdybyś pobawił się szamańskimi metodami dla mniej wtajemniczonych efekt dało by się osiągnąć szybciej?

-
Najlepiej gdybym umył na myjce za tysiące dolarówpman16 pisze:^ To by wyjaśniało etymologię nazwy Twojego blogaJak również to, że u Ciebie usuwanie trzasków z nagrań to godzina roboty na 1min nagrania
Może gdybyś pobawił się szamańskimi metodami dla mniej wtajemniczonych efekt dało by się osiągnąć szybciej?

aby poprawić jakość.

Nie dajmy się zwariować.
- Winters
Jeżeli ktoś tu wariuje, to chyba Ty
Większość forumowiczów używa chyba myjki Knosti, lub podobnej aparatury, a to nie kosztuje "tysięcy dolarów". Mycie wodą z mydłem jest dobre jako wstępne czyszczenie płyt tragicznie brudnych, na których powierzchni z błotem i kurzem można doszukać się połowy zawartości butelki taniego wina. Poza tym - same szkody, bo w rowkach w takim przypadku zostanie mydlany osad. Taki jak w reklamie Dove
Mieszanka izopropylenu i wody zdemineralizowanej z dodatkiem małej ilości detergentu to nie jest szamański wynalazek, bo stosuje się to od ponad 30 lat, a działanie jest potwierdzone przez miliony płyto-praczy.

Większość forumowiczów używa chyba myjki Knosti, lub podobnej aparatury, a to nie kosztuje "tysięcy dolarów". Mycie wodą z mydłem jest dobre jako wstępne czyszczenie płyt tragicznie brudnych, na których powierzchni z błotem i kurzem można doszukać się połowy zawartości butelki taniego wina. Poza tym - same szkody, bo w rowkach w takim przypadku zostanie mydlany osad. Taki jak w reklamie Dove

Mieszanka izopropylenu i wody zdemineralizowanej z dodatkiem małej ilości detergentu to nie jest szamański wynalazek, bo stosuje się to od ponad 30 lat, a działanie jest potwierdzone przez miliony płyto-praczy.
DIOMEDES KATO
- Kocewicz
- Kontakt:
Z tym że mikstura oparta na alkoholu nie działa w stosunku do wszystkich płyt. Ja jestem właśnie w trakcie testowania metody z "maseczką" na płytach szelakowych. W tym przypadku bałbym się mycia nawet ciepłą wodą, dlatego muszę się uciekać do alternatywnych metod. Jak na razie zdarłem powłokę z powierzchni jednej zdartej płyty i efekty są zadowalające - sporo pyłu pozostałego po szuraniu stalową/zdartą igłą jest widoczne na przezroczystej, zdjętej powłoce. Szczególne ogniska takiego brudu występują w miejscach rys i ubytku masy między rowkami.
Are you Shure?
-
E,tam... Winters przesadzaszWinters pisze: Poza tym - same szkody, bo w rowkach w takim przypadku zostanie mydlany osad. Taki jak w reklamie Dove

-
Miałem kiedyś takową w użyciu, efekty były takie same jak mycie ręczne. Poza tym, że nie nadawało się to urządzenie to polskich winyli z czerwonymi labelami, które "puszczają" farbę jak mało co, oraz niektórymi niebieskimi, które farbują mniej, ale również farbują.Większość forumowiczów używa chyba myjki Knosti, lub podobnej aparatury, a to nie kosztuje "tysięcy dolarów". Mycie wodą z mydłem jest dobre jako wstępne czyszczenie płyt tragicznie brudnych, na których powierzchni z błotem i kurzem można doszukać się połowy zawartości butelki taniego wina. Poza tym - same szkody, bo w rowkach w takim przypadku zostanie mydlany osad. Taki jak w reklamie Dove
Mydła nie polecam, ale płyn do mycia naczyń marki "Ludwik" spokojnie daje radę. Wystarczy po zabiegu bardzo dokładnie powierzchnię powycierać. Po tym zabiegu najczęściej potrzeba płytę raz odtworzyć i za następnym razem będzie ładnie grało.
Umyłem tą metodą kilka tysięcy egzemplarzy.
-
Jak się bardzo dokładnie umyje, ze dwa razy odtworzy, to żadnego syfu nie wyciąga z rowków, ale rzeczywiście igła potrafi łapać wszelkie pyłki z powierzchni płyty.kielek pisze:E,tam... Winters przesadzaszWinters pisze: Poza tym - same szkody, bo w rowkach w takim przypadku zostanie mydlany osad. Taki jak w reklamie DoveKolega ma jedynie słuszną wkładkę,której igła ma szlif jak shibata,więc na pewno ładnie cały ten syfek wyciąga
- Winters
Prawda. Dla szelaków alkohol może być zabójczy, bo to może doprowadzić do częściowego rozpuszczenia płyty. Maskę zrobiłeś z wikolu?Kocewicz pisze:Z tym że mikstura oparta na alkoholu nie działa w stosunku do wszystkich płyt. Ja jestem właśnie w trakcie testowania metody z "maseczką" na płytach szelakowych.
No tak, nie ma to jak używać wkładki za sześć stówek do wyciągania syfu z rowkakielek pisze:Kolega ma jedynie słuszną wkładkę,której igła ma szlif jak shibata,więc na pewno ładnie cały ten syfek wyciąga

Kilka tysięcy odtwarzałeś po dwa razy, żeby wyciągnąć coś napakował do rowków? To co ile Ty wymieniasz igłę, co miesiąc?Analogowe ucho pisze:Umyłem tą metodą kilka tysięcy egzemplarzy.
ZGROZA.
DIOMEDES KATO
-
Bez przesady z tym wyciąganiem syfu, com niby napakował do rowka.Kilka tysięcy odtwarzałeś po dwa razy, żeby wyciągnąć coś napakował do rowków? To co ile Ty wymieniasz igłę, co miesiąc?

Do takich zabiegów mam inna wkładkę.