Czyszczenie płyt w Warszawie
- kkubik
hej, czy istnieje może w Warszawie sklep oferujący czyszczenie płyt winylowych profesjonalną myjką? Moja kolekcja nie jest na tyle okazała, żeby inwestować we własny sprzęt do mycia ale parę pozycji bardzo chciałbym zakonserwować. A może któryś z forumowiczów byłby w stanie za opłatą udostępnić własną myjkę?
pozdrawiam!
pozdrawiam!
-
Ja znam dwa miejsca:
http://www.megadisc.pl/p/---CZYSZCZENIE ... IT_COMPANY
http://www.audioforte.com.pl/node/9
Z tego drugiego miejsca z powodu ceny nigdy nie korzystałem. Gdy mieszkałem w Wawie, w Megaidscu myłem mnóstwo razy, do czasu aż nie nabyłem własnej myjki automatycznej. Polecam.
http://www.megadisc.pl/p/---CZYSZCZENIE ... IT_COMPANY
http://www.audioforte.com.pl/node/9
Z tego drugiego miejsca z powodu ceny nigdy nie korzystałem. Gdy mieszkałem w Wawie, w Megaidscu myłem mnóstwo razy, do czasu aż nie nabyłem własnej myjki automatycznej. Polecam.
- kkubik
O megadiscu wiedziałem, ale odstrasza mnie następująca rzecz: "NIE CZYŚCIMY PŁYT NA MIEJSCU, ZAŚ CZAS OCZEKIWANIA TO 3 DNI OD MOMENTU DOSTARCZENIA WINYLU." Szczerze mówiąc po prostu się boję, płyta, którą chciałem umyć ma dla mnie tak ogromną wartość, że nie jestem w stanie przekazać jej komuś do umycia nie przy mojej obecności i to w dodatku na 3 dni.
A audioforte... nie na moją kieszeń.
A audioforte... nie na moją kieszeń.
-
Nie masz się co obawiać, myli mi mnóstwo drogich płyt i nigdy nie było problemu. Zresztą właściciel Megadiscu, Jacek Leśniewski jest bardzo poważnym kolekcjonerem płyt winylowych więc nie ma strachu.
Jeśli to Cię nie uspokaja to zapraszam do Poznania, umyje osobiście na miejscu
Jeśli to Cię nie uspokaja to zapraszam do Poznania, umyje osobiście na miejscu

- kkubik
Re: Czyszczenie płyt w Warszawie
Umyłem w megadiscu. Nie słyszę różnicy w odsłuchu... Myślałem, że wyczyszczenie krążka taką wypasioną myjką będzie miało zbawienny wpływ na jakość odtwarzania ale niestety żadne trzaski nie zniknęły. Może dałem do umycia czyste płyty a po prostu ich stan pozostawia trochę do życzenia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
kkubik, a jaką masz wkładkę i igłę?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kkubik
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wobec tego, raczej będzie to ta opcja:
kkubik pisze:Może dałem do umycia czyste płyty a po prostu ich stan pozostawia trochę do życzenia.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kkubik
Re: Czyszczenie płyt w Warszawie
A czy próba umycia ich miksturą forumową i ściereczką z mikrowłókniny nie pogorszy ich stanu? Obawiam się, że te prymitywne metody mycia niosą za sobą konsekwencje w postaci roznoszenia paproszków i lepiej płyt prosto spod myjki w ten sposób nie traktować.
- vinylpiotrek
Bez przesady, aż tak źle nie jest.kkubik pisze:Obawiam się, że te prymitywne metody mycia niosą za sobą konsekwencje w postaci roznoszenia paproszków
Jeśli są spod myjki, takiej niby dobrej, to po co je ponownie myć?kkubik pisze:płyt prosto spod myjki w ten sposób nie traktować.
A jjeśli , to mycie to lipa ( mało prawdopodobne chyba), to należało by je traktować jakby nie były prosto spod myjki.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Stanu płyt? Przy dobrym płynie i ścierce, raczej nie, aczkolwiek przemywanie płyt ścierką nie jest tak dobre jak mycie w myjce (obojętnie czy ręcznej czy automatycznej).kkubik pisze:A czy próba umycia ich miksturą forumową i ściereczką z mikrowłókniny nie pogorszy ich stanu?
Aż takiej różnicy to nie ma między myciem ręcznym, a tym nieco zautomatyzowanym z odsysaniemkkubik pisze:Obawiam się, że te prymitywne metody mycia niosą za sobą konsekwencje w postaci roznoszenia paproszków i lepiej płyt prosto spod myjki w ten sposób nie traktować.

Zresztą, jak mówimy o prymitywnych metodach to dla mnie jest to innymi słowy namydlenie płyty pod kranem w zlewie, a to jednak nie ta... liga

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Pamiętajmy, ze proces mycia usuwa brud znajdujący się w rowkach. Jeśli płyta była eksploatowana na sprzęcie z rylcem zamiast igły, posiada dużo rys to takich mankamentów nie usunie żadna myjka.
Nie bagatelizował bym tego odsysania. Właśnie to robi dużą różnicę pomiędzy myciem ręcznym a automatycznym.Wojtek pisze:Aż takiej różnicy to nie ma między myciem ręcznym, a tym nieco zautomatyzowanym z odsysaniem