Od wielu lat nosiłem się z zakupem gramofonu, ale zawsze coś innego było ważniejszego.
Teraz na wspaniałą okrągłą rocznicę dostałem niesamowitą kolekcję płyt winylowych. Oryginały, z dawnych lat, w większości z podpisami artystów. W stanie idealnym, a 2 z nich jeszcze w "folii". Rodzina i znajomi kolekcjonowali to przez rok.
Postanowiłem kupić gramofon i jest mi tu potrzebna pomoc. Nie jestem melomanem, lubię wieczorem jak dzieciaki śpią posłuchać czegoś dobrego popijając coś dobrego

Mam Yamahę R-N602 + Dali Oberon. Do tej pory korzystam z Tidala Masters i stremuję muzykę, ale chciałbym pójść poziom wyżej.
I tu bardzo proszę o waszą pomoc:
1. Naturalnym wyborem był dla mnie Yamaha Vinyl 500 ale na wielu forach widziałem w temacie tego gramofonu następujące wypowiedzi: "nawet nie zaczynam", "masakra", "odpuść sobie". Ale nikt nigdy nie rozwinął tematu ... ? A ja bardzo chciałbym się dowiedzieć dlaczego ?
Czy dźwięk z tego gramofonu będzie zły ? Płytki ? Nie analogowy ? Czy któryś z kolegów mógł mi wyjaśnić (jak krowie na rowie) dlaczego nie.
Ja oczekuję bez obsługowości, dobrego dźwięku i już

2. Jeśli nie Vinyl 500 to co ? Budżet do 3 000. Raczej nowy - dlaczego ? Nie wiem czy dam sobie radę z gramofonem z "tamtych" lat czytając forum widzę ile koledzy wkładają czasu i różnego rodzaju zabiegów w to by gramofony dobrze grały. Ale ja nie ogarnę ustawiania ramion, wyważania, zmian wkładek, igieł itd. I nie wiem czy chciałbym. Chciałbym mieć dobry i porządny sprzęt który odtwarza w dobrej jakości winyle.
Zakochany jestem np w tym gramofonie:
viewtopic.php?f=59&t=17634
Ale nie sądzę bym ogarnął jego serwisowanie, strojenie, ustawianie itd.
Mówiąc prosto - jestem prosty chłop i wieczorem chciałbym posłuchać sobie dobrej muzyki z vinyla, dużo i ciężko pracuję więc nie chce absolutnie nic robić przy sprzęcie. Ma grać.
Czy mogę liczyć na potraktowanie mnie jak totalnego laika i poprosić by któryś z kolegów poświęcił 5-10 minut swojego czasu polecając coś dla mnie.
Pozdrawiam Serdecznie
P