dot87 pisze: ↑25 sie 2021, 18:49
O duala najlepiej spytać Kolegę @olsza84
Wysłałem wiadomość po południu, czekam na opinię.
A tymczasem byłem, obejrzałem, posłuchałem i... jeszcze nie kupiłem, umówilismy się na decyzję i sfinalizowanie transakcji jutro, nie chciałem na gorąco podejmować decyzji, a przespać się z tematem. Tak, wiem, to tylko 5 lub 7 stówek, mniej niż cena jakiejś dobrej wkładki, ale chcę wybrać dobrze.
Philips ma oryginalną wkładkę i używaną, oryginalną igłę, w świetnym stanie, po ocenie pod mikroskopem - cytuję sprzedawcę.
Dual do M95ED ma nową igłę, jakiś zamiennik za ok. 100 zł, pewnie będziecie wiedzieli co to może być za tę kwotę, nie wydusiłem od sprzedawcy
Wydaje mi się, po rozmowie z nim, ale mogę się mylić, nie znam się wiec wierzę na słowo, że Philips jest bardziej zaawansowanym sprzętem, pół automat, wbudowana waga nacisku igły, elektroniczna stabilizacja obrotów, lepiej zawieszone ramię (wygląda też lepiej od dualowskiego).
Co do wyglądu, chociaż to nie najważniejsze, każdy ma swój urok, Philips wygląda okazalej, Dual bardziej ascetyczny i prosty w formie co też mi się podoba.
I najważniejsze czyli odsłuch, w tej chwili podoba mi się bardziej brzemienie Philipsa, bardzo możliwe, że to wina taniego zamiennika igły do Shure, nie wiem. GP401 MKII gra cieplej, głębiej, Shure jakoś ostrzej, bardziej natarczywa góra... mało mam doświadczenia więc trudno ocenić, ale takie pierwsze wrażenie.
Sprzedawca, (swoją drogą bardzo sympatyczny, wyczerpująco i cierpliwie wyjaśniał wszystkie wątpliwości) twierdzi, że nie ma problemu z wymianą na inną wkłądkę 1/2 w Philipsie, mimo, iż koszyk jest specyficzny i nie ma fasolek...
Gwarancja miesięczna na wszystko, ale za to dożywotnia na zasadzie - jesli coś się zepsuje, to oddaję mu sprzęt do naprawy i płacę tylko za części, robocizna free.
Trudna decyzja, jeśli ktoś chce cośjeszcze dopowiedzieć, podpowiedzieć to będę wdzięczny