Przeczytałem wszystkie 121 stron wątku... Ogólnie sporo się po lekturze wyjaśniło ale nie wszystko.
Kupiłem myjkę Analogis II. Zaciski na labele trzymają dobrze i nie ma raczej możliwości ich zamoczenia. Trzeba tylko uważać żeby za mocno nie zakręcić bo potem trzeba się nasiłować i nagimnatsykować żeby odkręcić nie uszkadzając płyty.
Mikstura oczywiście forumowa. Wlewam do wanny, kręcę kilka razy w lewo, kilka w prawo, czasami jak płyta bardzo usyfiona wykonuję jeszcze kilka "ćwierćobrotów" lewo-prawo. Wyciągam z wanienki, czekam aż scieknie, suszarka a po mniej więcej 2 godzinach nowa koszulka foliowa.
Zanim przeczytałem cały wątek, po pierwszym myciu wytarłem płyty ściereczką z mikrofibry i efekt był taki, że trzeba było umyć je jeszcze raz. Pewnie od ściereczki w rowki nalazło mikrowłókien, które potem wyciągała igła w czasie słuchania. Było tego tyle, że w połowie strony igła potrafiła ześlizgnąć się na sam koniec płyty.
Co do efektów to są różne... Umyłem kilka płyt Breakout, które były tak ufajdane i porysowane, że ciężko było się spodziewać cudu, który finalnie nie nastąpił... Umyłem też kilka płyt, które kupiłem jako używane. Jest dużo, dużo lepiej ale daleko mi do zachwytów osób, które pisały w wątku, że po umyciu płyty zaczęły grać jak nowe. Dziwi mnie trochę fakt, bo są w stanie wizualnym idealnym i myślałem, że trzaski powoduje głównie kurz osiadły w rowkach.
No i stąd pytanie - niby wszystko jest proste i oczywiste ale może coś jednak robię jeszcze źle?

Czy może być tak, że te niewidoczne drobinki kurzu w rowkach nie zostaną usunięte po myciu w myjce ręcznej ze względu na długotrwałe zaleganie i myjka tego typu po prostu nie da rady?
Płyn wymieniam co mniej więcej 15 płyt, próbowałem go filtrować ale doszedłem do wniosku, że nie ma to sensu. Składniki tanie a filtrowanie upierdliwe.
Z minusów myjki to po umyciu około 50 płyt ze szczotek zaczęły wyłazić włoski, które pływają w wannie i przyklejają się do płyt. Teraz dodatkowo po wysuszeniu muszę jeszcze je zebrać szczotką przed włożeniem do koperty.
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200