Ciekawostka - wzmacniacz Tonnica IA-205
- farmer
- Gramofon: FISHER MT-6331
Ciekawostka - wzmacniacz Tonnica IA-205
Takie cudo zrobili pasjonaci z Polski 

UHER PS950+FISHER MT-6331+Lo-D HA-7700+PHILIPS CD350+POHLER SOUND PS 43O2
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Re: Ciekawostka
Wizualnie bardzo mi się podoba. Co to jest?
Daj może jakiś link do projektu. Chętnie poczytam.
Daj może jakiś link do projektu. Chętnie poczytam.
- SimonTemplar
- farmer
- pawelgrab
zmiana marketingowa nazwy WSH -205 na IA-205 - po co do tego wracać?
dwa lata odtwarzali łunitre wsh- 205 z barwą tektury z żyletkami
to jeszcze ze dwa lata a odtworzą do kompletu fryderyka i altusy to będzie dopiero barwa z epoki
a później tuner tsh 113 z nałożonym kocem - obecnie chore ceny to ile będzie to warte za parę lat 
mnie to irytuje
a jeszcze tego no magnetofon MSH 101 w sumie to mogą w wersji próbnej też 10-ciu sztuk odtworzyć pralkę franię - będzie podobnie - ale po co to nie wiem 
dwa lata odtwarzali łunitre wsh- 205 z barwą tektury z żyletkami

mnie to irytuje

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- farmer
Chyba trochę kolega przesadza. Mam do nich niedaleko, więc spróbuję go posłuchać. W ciemno nie będę oceniał. Za wykonanie ,,budy" uważam że należą siępawelgrab pisze: ↑30 lip 2021, 16:31zmiana marketingowa nazwy WSH -205 na IA-205 - po co do tego wracać?
dwa lata odtwarzali łunitre wsh- 205 z barwą tektury z żyletkamito jeszcze ze dwa lata a odtworzą do kompletu fryderyka i altusy to będzie dopiero barwa z epoki
a później tuner tsh 113 z nałożonym kocem - obecnie chore ceny to ile będzie to warte za parę lat
mnie to irytujea jeszcze tego no magnetofon MSH 101 w sumie to mogą w wersji próbnej też 10-ciu sztuk odtworzyć pralkę franię - będzie podobnie - ale po co to nie wiem
![]()
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Buda ładna ale jeżeli skopiowali dokładnie rozwiązania układowe Diory to nie ma prawa dobrze grać. Niestety.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
- pawelgrab
zapewne tak jest

ale ten opis mnie rozbroił - co do nostalgii za brzemieniem wsh-205 oby było inaczej i obym się mylił

"Miło nam poinformować że po dwóch latach pracy powstała seria próbna dziesięciu egzemplarzy autorskiej konstrukcji. Wzmacniacza, który powstał z nostalgii za brzmieniem i solidnością wykonania sprzętów Hi-Fi z przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Niedostępnych, dla większości z nas, obiektów westchnień i marzeń…"
i dalej
"Bezpośrednią inspiracją do opracowania tego wzmacniacza była chęć odtworzenia brzmienia z tamtych lat, a za wzorzec przyjęliśmy konstrukcję polskiego wzmacniacza WSH-205."
w takim razie czekamy na reckę Kolegi z odsłuchu

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- pawelgrab
Aby Kolega @farmer nie miał problemów porównawczych opiszę w skrócie moje osobiste „subtelne” wrażenia z odsłuchu Unitra Diora WSH-205.
W roku 1995 – dobrze to zapamiętałem, o tym później - został mi użyczony przez znajomego do odsłuchu zestaw Unitra Diora ZM – 1006 bez gramofonu (w zestawie był daniel lub fryderyk) oraz eksportowe kolumny Altus 100 czyli :
wzmacniacz Unitra Diora WSH-205,
tunerTSH-113,
magnetofon WSH-101.
Z zestawem obcowałem około tygodnia czasu (nie mylić słuchałem) a do dnia dzisiejszego mam uczulenie, traumę i wzdrygam się jak zobaczę tę polską myśl techniczną. Człowiek był jeszcze młody i chciał poczuć na własnej skórze materię, którą większość znanych mi osób kiedyś w PRL się zachwycała i piała z radości, ale nie wszyscy, miałem osłuchane zestawy JVC, Sansui, Pioneer, Sony a oczywiście, że Technics – taże jak na ówczesne czasy jakaś skala była do porównania. Ale do rzeczy.
Pierwszym problemem były wejścia/wyjścia DIN, ale cd-ka jakoś udało mi się podłączyć, drugim dziwne trzaski przy przełączaniu i przepinaniu kabli. Na pierwszy ogień poszedł gorący jeszcze studyjny album Queen - Made in Heaven (Cd) z 1995 roku, Uderzyła mnie siła i moc tego zestawu i to było wszystko, skraje pasma – zamiast basu dudniący dźwięk a soprany tak ostre jakbym szurał styropianem po szybie ale z zawzięciem i równo (określenie żyletki jest za bardzo łagodne), pomyślałem ale kuźwa zaraz a średnica, ale gdzie jakie stereo waliło to równo lewy czy prawy i tylko skraje pasma, także o średnicy nic nie napiszę - no wokal Freddiego Mercury'ego było słychać w tym jazgocie.
Zacząłem bawić się filtrami ale pudełkowatość i świszczący dźwięk mnie prawie zabił. Od razu pomyślałem, że płyta może podróbka i kasę wtopiłem za niby oryginał. Ale nic podłączyłem tuner - dźwięk był przytłumiony taki spod koca i tyle. Zapamiętałem bardzo dobrze te zniekształcenia dźwięku i do dzisiaj omijam podobne polskie zestawy szerokim łukiem, - po co się denerwować.
Ale to nie koniec przygody, przegrałem na kasetę ze trzy kawałki z CD Made In Heven następnie odsłuch i i dudnienie ustało tzn. tak, że basów w ogóle nie było, środkowy jazgot złagodniał a góra byłą jeszcze dwa razy ostrzejsza, W tym momencie przypomniałem sobie jak jeszcze kilka lat wstecz inny kolega pożyczył ode mnie winyl Alphaville – Afternoons In Utopia i u siebie przegrał na kasetę, później się pochwalił - piski z kasety nie miały nic wspólnego z dźwiękiem mojej płyty , wiele lat żyłem w niewiedzy jakim korektorem można to osiągnąć dopiero w 1995 zrozumiałem.
Jeszcze dla zasady włożyłem w napęd mocno osłuchany przeze mnie na zestawie Pioneer-a (w tym na porządnych słuchawkach) album The Police – Greatest Hits (cd) z 1992 roku – ale było jeszcze gorzej, bo doszła zerowa dynamika, po prosty tragedia
.
Miałem jeszcze przepiąć kolumny ale spasowałem, do dzisiaj podziwiam tego kolegę, który kilkanaście lat słuchał Unitra Diora WSH-205, chwalił i przeżył bo normalny człowiek tego by nie wytrzymał . Do dzisiaj nie mam albumu na winylu Made In Heaven - gdy chcę go kupić horror wraca i dostaję paraliżu. Może po dzisiejszym podzieleniu się wrażeniami trauma zniknie i się w końcu uda
.
Btw
Jak czytam o IA-205 to może mój znajomy słucha do dzisiaj zestawu Unitra Diora ZM-1006 + Altusy i tworzy dubla, bo mu się zaczyna psuć no nie wiem - oby nie
:
W roku 1995 – dobrze to zapamiętałem, o tym później - został mi użyczony przez znajomego do odsłuchu zestaw Unitra Diora ZM – 1006 bez gramofonu (w zestawie był daniel lub fryderyk) oraz eksportowe kolumny Altus 100 czyli :
wzmacniacz Unitra Diora WSH-205,
tunerTSH-113,
magnetofon WSH-101.
Z zestawem obcowałem około tygodnia czasu (nie mylić słuchałem) a do dnia dzisiejszego mam uczulenie, traumę i wzdrygam się jak zobaczę tę polską myśl techniczną. Człowiek był jeszcze młody i chciał poczuć na własnej skórze materię, którą większość znanych mi osób kiedyś w PRL się zachwycała i piała z radości, ale nie wszyscy, miałem osłuchane zestawy JVC, Sansui, Pioneer, Sony a oczywiście, że Technics – taże jak na ówczesne czasy jakaś skala była do porównania. Ale do rzeczy.
Pierwszym problemem były wejścia/wyjścia DIN, ale cd-ka jakoś udało mi się podłączyć, drugim dziwne trzaski przy przełączaniu i przepinaniu kabli. Na pierwszy ogień poszedł gorący jeszcze studyjny album Queen - Made in Heaven (Cd) z 1995 roku, Uderzyła mnie siła i moc tego zestawu i to było wszystko, skraje pasma – zamiast basu dudniący dźwięk a soprany tak ostre jakbym szurał styropianem po szybie ale z zawzięciem i równo (określenie żyletki jest za bardzo łagodne), pomyślałem ale kuźwa zaraz a średnica, ale gdzie jakie stereo waliło to równo lewy czy prawy i tylko skraje pasma, także o średnicy nic nie napiszę - no wokal Freddiego Mercury'ego było słychać w tym jazgocie.
Zacząłem bawić się filtrami ale pudełkowatość i świszczący dźwięk mnie prawie zabił. Od razu pomyślałem, że płyta może podróbka i kasę wtopiłem za niby oryginał. Ale nic podłączyłem tuner - dźwięk był przytłumiony taki spod koca i tyle. Zapamiętałem bardzo dobrze te zniekształcenia dźwięku i do dzisiaj omijam podobne polskie zestawy szerokim łukiem, - po co się denerwować.
Ale to nie koniec przygody, przegrałem na kasetę ze trzy kawałki z CD Made In Heven następnie odsłuch i i dudnienie ustało tzn. tak, że basów w ogóle nie było, środkowy jazgot złagodniał a góra byłą jeszcze dwa razy ostrzejsza, W tym momencie przypomniałem sobie jak jeszcze kilka lat wstecz inny kolega pożyczył ode mnie winyl Alphaville – Afternoons In Utopia i u siebie przegrał na kasetę, później się pochwalił - piski z kasety nie miały nic wspólnego z dźwiękiem mojej płyty , wiele lat żyłem w niewiedzy jakim korektorem można to osiągnąć dopiero w 1995 zrozumiałem.

Jeszcze dla zasady włożyłem w napęd mocno osłuchany przeze mnie na zestawie Pioneer-a (w tym na porządnych słuchawkach) album The Police – Greatest Hits (cd) z 1992 roku – ale było jeszcze gorzej, bo doszła zerowa dynamika, po prosty tragedia

Miałem jeszcze przepiąć kolumny ale spasowałem, do dzisiaj podziwiam tego kolegę, który kilkanaście lat słuchał Unitra Diora WSH-205, chwalił i przeżył bo normalny człowiek tego by nie wytrzymał . Do dzisiaj nie mam albumu na winylu Made In Heaven - gdy chcę go kupić horror wraca i dostaję paraliżu. Może po dzisiejszym podzieleniu się wrażeniami trauma zniknie i się w końcu uda

Btw
Jak czytam o IA-205 to może mój znajomy słucha do dzisiaj zestawu Unitra Diora ZM-1006 + Altusy i tworzy dubla, bo mu się zaczyna psuć no nie wiem - oby nie

- Peter007
- Gramofon: Dual 721
-
- Gramofon: Dual 510
Nie do końca, ale miło się czyta.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- pawelgrab
dzięki

doprecyzuję:
nic nie mam do fanów Unitry Diory WSH 205, ale jest to przykład wzmacniacza demolującego dźwięk a tutaj np. jest próbka jego możliwości:
https://www.youtube.com/watch?v=EIm2fKc5X5w
i jeżeli bohater tego wątku czyli IA-205 = WSH-205 to tragedia

pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Ciekawostka - wzmacniacz IA-205
No, front fajny, ale napisy projektował ktoś kto chyba za mało wzmacniaczy w życiu widział.
"Regulators", "Balans" obok bass i treble, "Operating" jako podpis włącznika, "Amlifier"
To już sprzęt Diory na eksport przecież nie miał tego typu wesołych gaf.
Zamiast bawić się w ponglisz mogli już walnąć bas, wysokie, kontur, "balans" jest ok więc nie trzeba zmieniać
, źródło, słuchawki, itd.
Nie spodziewam się że będą to za granicę wysyłali.
"Regulators", "Balans" obok bass i treble, "Operating" jako podpis włącznika, "Amlifier"

To już sprzęt Diory na eksport przecież nie miał tego typu wesołych gaf.
Zamiast bawić się w ponglisz mogli już walnąć bas, wysokie, kontur, "balans" jest ok więc nie trzeba zmieniać

Nie spodziewam się że będą to za granicę wysyłali.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pawelgrab
Re: Ciekawostka - wzmacniacz IA-205
No... NRD i Czechosłowacji już nie ma, nawet ZSRR się rozpadło

Jeden z recenzentów porównuje PRODUKT KLASY PREMIUM, którego cena „ NIE BĘDZIE MAŁA” czyli Tonnica IA-205 do Technicsa SU A-700, który na oliksie obecnie można wyrwać za 200 złociszy :
„Może nie jest to od razu efekt WOW bo generalnie brzmi podobnie..”
Jak dla mnie wszystko w tym temacie - nie ma co przepłacać i brać technicsa , jedyna moja uwaga to trochę za mało ledów w tym projekcie

- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Re: Ciekawostka - wzmacniacz Tonnica IA-205
W środku wygląda fajnie

Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655