Unitra Fonica gs 464 - pare pytań na start
-
Witam wszystkich forumowiczów.
Ostatnio dostałem adapter Unitra Fonica gs 464. Kabel sygnałowy był ucięty i przerobiony na czincze (czy jak się to tam pisze:)) i po podłączeniu do wieży gra cichutko więc sie domyślam że potrzebny jest jakiś przedwzmacniacz gramofonowy.
[1] Przeglądalem allegro i czy najatańszy taki przedwmacniacz czyli w granicach 50- 100 zl bedzie wystarczający? Czy zainwestować w jakis lepszy przedwzmacniacz, wzmacniacz bądz amplituner?
[2] Następne jest pytanie dotyczące igły i systemu. Czy wymieniać? bo nie znam jej przebiegu. Założona jest MF bodajże 101 czyli chyba orginał. Jak wymieniać to na jaką?
[3] Aa i najważniejsze pytanie czy w ogóle to trzmać i czy jest jakiś sens wkładania w to pieniędzy?? Czy może wyrzucić to do śmieci, zarobić, uskładać i zainwestować w coś lepszego.
Pytania takie bo dopiero zacząłem z tym przygodę. Trochę czytałem o tym wszystkim ale dalej jestem zielony w tym temacie i dlatego ptania kieruję do Was. Z góry dziekuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ostatnio dostałem adapter Unitra Fonica gs 464. Kabel sygnałowy był ucięty i przerobiony na czincze (czy jak się to tam pisze:)) i po podłączeniu do wieży gra cichutko więc sie domyślam że potrzebny jest jakiś przedwzmacniacz gramofonowy.
[1] Przeglądalem allegro i czy najatańszy taki przedwmacniacz czyli w granicach 50- 100 zl bedzie wystarczający? Czy zainwestować w jakis lepszy przedwzmacniacz, wzmacniacz bądz amplituner?
[2] Następne jest pytanie dotyczące igły i systemu. Czy wymieniać? bo nie znam jej przebiegu. Założona jest MF bodajże 101 czyli chyba orginał. Jak wymieniać to na jaką?
[3] Aa i najważniejsze pytanie czy w ogóle to trzmać i czy jest jakiś sens wkładania w to pieniędzy?? Czy może wyrzucić to do śmieci, zarobić, uskładać i zainwestować w coś lepszego.
Pytania takie bo dopiero zacząłem z tym przygodę. Trochę czytałem o tym wszystkim ale dalej jestem zielony w tym temacie i dlatego ptania kieruję do Was. Z góry dziekuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wszystko byś wiedział jakbyś choć trochę poczytał forum 
Najtaniej wyjdzie AT-3600, ale lepiej troszkę dopłacić do AT-95E by był "konkret".

Tak.drB pisze:Przeglądalem allegro i czy najatańszy taki przedwmacniacz czyli w granicach 50- 100 zl bedzie wystarczający?
To zależy co chcesz osiągnąć i czy Cię na to stać.drB pisze:Czy zainwestować w jakis lepszy przedwzmacniacz, wzmacniacz bądz amplituner?
Lepiej wymienić igłę albo całą wkładkę/system.drB pisze:Następne jest pytanie dotyczące igły i systemu. Czy wymieniać? bo nie znam jej przebiegu.
Igła jest do znalezienia, a co do wkładki to znowu zależy od finansów.drB pisze:Jak wymieniać to na jaką?
Najtaniej wyjdzie AT-3600, ale lepiej troszkę dopłacić do AT-95E by był "konkret".
Na dłuższą metę? Nie.drB pisze:[3] Aa i najważniejsze pytanie czy w ogóle to trzmać i czy jest jakiś sens wkładania w to pieniędzy??
Lepiej sprzedać niż wyrzucać. Skoro dostałeś to będzie to czysty zysk.drB pisze:Czy może wyrzucić to do śmieci, zarobić, uskładać i zainwestować w coś lepszego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Unitra Fonica gs 464 - pare pytań na start
Wymienić bezwzględnie, na najdroższą na jaką cię stać.Założona jest MF bodajże 101 czyli chyba orginał. Jak wymieniać to na jaką?
Wystrzegać się AT 3600 bo takie badziewie, że szkoda słów.
Oczywiście o ile gramofon sprawny, tzn czy trzyma obroty, nie brumii nie trzeszczy itp.
- vinylpiotrek
Jeśli kolega drB, wieżą,nazywa tzw. miniwieżę, to uważam że 3600 w zupełności wystarczy.Analogowe ucho pisze:Wystrzegać się AT 3600 bo takie badziewie, że szkoda słów.
Nie usłyszy przewagi lepszej wkładki, zresztą 3600 do tego chyba przede wszystkim została stworzona, do montażu w tanich gramofonach, współpracujących z wieżyczkami.

-
Gdzieś ty wyczytał, że wieżę nazywa tzw mini wieżą? nawet jakby..... To tak na boku.vinylpiotrek pisze:Jeśli kolega drB, wieżą,nazywa tzw. miniwieżę, to uważam że 3600 w zupełności wystarczy.Analogowe ucho pisze:Wystrzegać się AT 3600 bo takie badziewie, że szkoda słów.
Nie usłyszy przewagi lepszej wkładki, zresztą 3600 do tego chyba przede wszystkim została stworzona, do montażu w tanich gramofonach, współpracujących z wieżyczkami.
Ja bym polecał, o ile gramofon sprawny. Dokupić, raz dobrą wkładkę, powtórzę raz jeszcze! najdroższą na jaką nas stać. Absolutnie nie należy oszczędzać na zakupie wkładki, omijać z daleko AT 3600 i temu podobne zamulacze, od tak grających wkładek, można na zawsze zniechęcić się do winyli.

Dwa, kupić, nie przedwzmacniacz gramofonowy, ale wzmacniacz z wejście gramofonowym. Ja np kupiłem za 80 złotych - wtedy wydawało mi się to kwotą wygórowaną, ale sprzedający się uparł, i nic nie dało się urwać z ceny. Dziś dałby nawet drugie tyle. Bo mimo swojego wieku, gra poprawnie, nigdy mnie nie zawiódł. I gra ciekawie jak na tego typu półkę. Mowa jest o:

Czyli za cenę zakupu proponowanego przedwzmacniacza, można kupić wzmacniacz, pod którego podepniemy kolumny, słuchawki... A i nie głupio wygląda.

80 złotych.
- Winters
A nie lepiej sprzedać wszystko: gramofon, płyty, samochód, dom, rodzinę i dopiero wtedy kupić super wkładkę?Analogowe ucho pisze:Dokupić, raz dobrą wkładkę, powtórzę raz jeszcze! najdroższą na jaką nas stać. Absolutnie nie należy oszczędzać na zakupie wkładki, omijać z daleko AT 3600 i temu podobne zamulacze, od tak grających wkładek, można na zawsze zniechęcić się do winyli.

DIOMEDES KATO
-
Oj tam, oj tam, nie przeginajmy z swoją pasająWinters pisze:A nie lepiej sprzedać wszystko: gramofon, płyty, samochód, dom, rodzinę i dopiero wtedy kupić super wkładkę?Analogowe ucho pisze:Dokupić, raz dobrą wkładkę, powtórzę raz jeszcze! najdroższą na jaką nas stać. Absolutnie nie należy oszczędzać na zakupie wkładki, omijać z daleko AT 3600 i temu podobne zamulacze, od tak grających wkładek, można na zawsze zniechęcić się do winyli.

Gdybym miał to szaleństwo zrobić raz jeszcze, to bym zrobił .

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Okazyjny zakup to to nie był, trzeba przyznać.Analogowe ucho pisze:Ja np kupiłem za 80 złotych - wtedy wydawało mi się to kwotą wygórowaną, ale sprzedający się uparł, i nic nie dało się urwać z ceny.
Poza tym, jak kolega już ma jakiś sprzęt audio/wieżę to niech jednak zostanie przy przedwzmacniaczu niż wzmacniaczu do 100 złotych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki wielkie za odpowiedzi teraz mi na pewno będzie łatwiej. Jeszcze mam parę pytań. Czy zmieniać pasek? Czy zmieniać placek z gumowego na jakiś filcowy? I najważniejsze bo teraz odnalazłem amplituner Unitra Zodiak. I chciałbym podłączyć to wszystko ale do końca nie wiem jak i liczę na waszą pomoc. Dodaje zdjęcia żeby wszystko było wiadomo. Pozdrawiam.

-
Warto bo pewnie swoje już ma za sobą. Będzie "ciągnął" albo nie da się ustawić stałych obrotów. U mnie po wymianie paska gramofon zaczął wreszcie porządnie "ciągnąć" płytydrB pisze:Czy zmieniać pasek?

Nie wiem, ale jak nie jesteś jakimś "ałdjofilem" to nic Ci nie da taka podmiana. Chyba że psychicznie się podbudujeszdrB pisze:Czy zmieniać placek z gumowego na jakiś filcowy?

Do Zodiaka jak najbardziej możesz podpiąć gramofon (nawet z dwoma rodzajami wkładek). Zodiak gra nawet bardzo fajnie, szczególnie jak sam w sobie jest w dobrym stanie. U Ciebie problemem będzie sprawa wtyczek: pisałeś że gramofon ma założone wtyczki CINCH, a w Zodiaku masz stare DIN. Są dwa wyjścia: redukcja CINCH/DIN lub wymiana CINCH na DIN na kablu. Tak czy siak, i tak musisz wpiąć się w DIN w radiu, bo innej opcji nie ma.drB pisze:amplituner Unitra Zodiak. I chciałbym podłączyć to wszystko ale do końca nie wiem jak
Słucham analogów dla przyjemności słuchania.
-
Czyli mniej więcej tak jak myślałem
ale wielkie dzięki. Nie, nie jestem to dopiero początek z tym
A da rade to spiąć razem z wieżą? Żeby wzmocnić tym Zodiakiem wieżę?

- Kocewicz
- Kontakt:
Nie, to nie tak działa. Lepiej nic nie kombinuj, Zodiak mimo znamionowych 15W gra dość głośno, jak na domowe warunki, wystarczy ci. Nie wierzyłbym w te 60W mocy znamionowej wieży 

Are you Shure?
-
Aha. Tylko że jest taka opcja że mam głośniki wpięte do wieży i nie chciało by mi się za każdym razem ich przepinać. A poza tym w Zodiaku są troche inne wejścia na głośniki (tak mi się wydaje). Dlatego chciałem spiąć to wszystko razem. Niewiem czy się jasno wyraziłem, ale ja myślałem żeby podpiąc gramofon do Zodiaka tym starym wejściem DIN tak jak mi wyżej AlaN napisał i z Zodiaka z wyjścia na głośniki jakoś podpiąć kabel na krótko i potem CINCH do wieży. Czy się jasno wyraziłem? Czy to ma sens jak to tak podłącze czy nie popsuje/ popale tego? I czy to w ogóle zagra?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Winters
Nie. To nie ma prawa działać. Lepiej przed takim podłączeniem zaopatrz się w gaśnicę.drB pisze:i z Zodiaka z wyjścia na głośniki jakoś podpiąć kabel na krótko i potem CINCH do wieży
Powinno natomiast działać przy użyciu wyjścia magnetofonowego z Zodiaka i wpięcie sygnału z niego do wejścia AUX w wieży.
DIOMEDES KATO
-
To dobrze że nie spróbowałem tej opcji bez pytania bo bym miał posłuchane
a jak bym tym kablem http://inelsc.pl/pl/p/Kabel-DIN5-4xRCA-18m/4137 podłączył to tak: DIN do Zodiaka, dwa wyjścia do gramofonu a dwa wejścia do wieży. Zadziała to tak?