Shure V15 IV nie gra jeden kanał.
-
Shure V15 IV nie gra jeden kanał.
Jak w temacie, odpalam dzisiaj mojego szczurka a tu gra tylko jeden kanał. Zmieniłem wkładkę na inną grają oba. Po powrocie do V15 IV dalej słychać tylko w jednym kanale muzykę, tz w drugim słychać tylko z 90% ciszej. Zmiana igły nie poprawia sytuacji. Do sprawdzenia pozostaja jeszcze połączenia w headshellu ale wątpię że to wina HS bo w nim kable i połączenia wyglądają na najbardziej trwałe jakie miałem. Czy jeżeli to wina wkładki to da się z tym coś zrobić?
-
Re: Shure V15 IV nie gra jeden kanał.
Połączenia nie mają wyglądać. Wszelkie połączenia i przewody powinny być pomierzone miernikiem.
A zacząć należałoby od zamontowania wadliwej wkładki, sprawdzenia jeszcze raz, czy jest źle i gdyby rzeczywiście tak było, nie zdejmując wkładki, należałoby pomierzyć obwód cewek z poziomu wtyków przewodu wychodzącego z gramofonu. Dopiero wtedy należałby się poruszać miernikiem w kierunku wkładki. Na tym etapie można potwierdzić lub zaprzeczyć istnienie usterki elektrycznej. Wtedy pozostanie mechanika...
A zacząć należałoby od zamontowania wadliwej wkładki, sprawdzenia jeszcze raz, czy jest źle i gdyby rzeczywiście tak było, nie zdejmując wkładki, należałoby pomierzyć obwód cewek z poziomu wtyków przewodu wychodzącego z gramofonu. Dopiero wtedy należałby się poruszać miernikiem w kierunku wkładki. Na tym etapie można potwierdzić lub zaprzeczyć istnienie usterki elektrycznej. Wtedy pozostanie mechanika...
-
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
zdejmij tę blaszkę otaczającą jeden z pin'ów
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
-
Nie bardzo rozumiem
zdjalem wkładkę z headshela tz wypisałem ja a w jej miejsce zalożyłem inna wszystko zagrało tak jak powinno. Potem z powrotem zamontowałem Shure V15 na tym headshellu i dalej jeden kanał gra cicho.

- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
looknij, czy jednego z pin'ów nie otacza blaszka - jeśli otacza, to ją wywal
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masz miernik? Zmierz rezystancję na obydwu kanałach. Jeśli ten cichy kanał będzie miał o wiele niższe wartości - wiadomo że wina wkładki.
Ale obstawiam, że nie, bo zwykle jak są tego typu problemy to drugiego kanału w ogóle nie ma, a nie że jest ciszej.
Ale obstawiam, że nie, bo zwykle jak są tego typu problemy to drugiego kanału w ogóle nie ma, a nie że jest ciszej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jest jakiś tutorial dla zielonych jak to poprawnie zrobić żebym nic nie pokręciło?
-
Tutorial?
Wszystko zostało tutaj napisane, ale mego zdania nie musisz brać pod uwagę. Raz to zrobiłeś i dalej nie wiesz.
Co do wartości, to sytuacja jest taka, że w ciszej grającym kanale rezystancja będzie większa. Tyle, że ja obstawiam mocno zawyżoną rezystancję styków. Może przewód mocno nadłamany...
Bon voyage...
Wszystko zostało tutaj napisane, ale mego zdania nie musisz brać pod uwagę. Raz to zrobiłeś i dalej nie wiesz.
Co do wartości, to sytuacja jest taka, że w ciszej grającym kanale rezystancja będzie większa. Tyle, że ja obstawiam mocno zawyżoną rezystancję styków. Może przewód mocno nadłamany...
Bon voyage...
-
Nie wiem czy dobrze pomierzylem. Połapałem L z LG i analogicznie w drugim kanale i przy podłączonych przewodach w jednym kanale ewidentnie odczyty są zmienne od 3 do 6. W drugim stabilnie ok 1.3. przy odłączeniu przewodów i pomierzeniu z samych pinów da rade tak przyłożyć żeby było ok 1.3 na obu. Chociaż i tu zdążają się "góry i doliny". Nadmiernie jeszcze że miernik mam mega tandetny.
Edit: wkładka po pomiarach się obudziła i gra równo. Wszystko wskazuje na to że przewody się posypały. Zastanawia mnie tylko dlaczego jak w ten sam headshell wsadziłem inna wkładkę to od kopa ruszyła a gdy zmieniłem z powrotem na v15 to znów grał tylko jeden kanał.
Edit: wkładka po pomiarach się obudziła i gra równo. Wszystko wskazuje na to że przewody się posypały. Zastanawia mnie tylko dlaczego jak w ten sam headshell wsadziłem inna wkładkę to od kopa ruszyła a gdy zmieniłem z powrotem na v15 to znów grał tylko jeden kanał.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro bezpośrednio na pinach wyszło prawie równo to tylko się cieszyć 
Może piny różnej grubości (między testowanymi wkładkami) robią tutaj różnicę w styku?

Raczej tak.
Może piny różnej grubości (między testowanymi wkładkami) robią tutaj różnicę w styku?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No i dupa. Dzisiaj znowu odpaliłem płytę i jeden kanał nie grał. Myślę sobie wymienię przewody ale i jeszcze raz dokonał pomiaru. Tym razem jeden kanał brak odczytu na pinach z wkładki. Po podłączeniu przewodów ta sama sytuacja. Zamieniłem kolory przewodów żeby na 100 %wyelimonowac winę przewodów. I to nie jest jednak ich wina. Odczyty są niezależnie od przewodow tylko na tym sprawnym kanale. Wczoraj odczyty były i wkładka zagrał przez chwilę. Czyżby to było jej ostatnie tchnienie 
Dodam jeszcze że dalej jest tak że na tym wadliwym kanałem coś słychać, mimo braku odczytów na mierniku.

Dodam jeszcze że dalej jest tak że na tym wadliwym kanałem coś słychać, mimo braku odczytów na mierniku.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To może być akurat cross z drugiego kanału na poziomie preampa i wzmacniacza.
Skoro nie ma odczytu to znaczy że przerwa.
Jako że cewki są w tym modelu zalane - ciężko się takie rzeczy naprawia. Musiałbyś pogadać z Cantileverem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No i śmieszna sprawa jest że dzisiaj wkładka sobie wisiała na gramofonie co jakiś czas coś tam odpialem przepisałem i opuściłem na płytę. Zagrała z dwóch kanałów posłuchałem kilkanaście sekund i jeden kanał padł. Nie m pojęcia o co jej chodzi.